Diepvriesfruit is even gezond als vers fruit en bevat mogelijk zelfs meer voedingsstoffen omdat het op het hoogtepunt van rijpheid is geplukt en direct is ingevroren. Vers fruit degradeert natuurlijk sneller.
Bovendien gaat diepvriesfruit natuurlijk veel langer mee omdat de klok als het ware stil wordt gezet. Bacteriën zullen bij vriestemperaturen langzamer groeien. Maar blijft het altijd goed? Kortom, kan diepvriesfruit bederven?
KORT ANTWOORD
Bevroren fruit zal onder een bepaalde temperatuur niet bederven. Volgens de USDA kunnen ziekteverwekkers namelijk niet groeien bij temperaturen van -17,8 en lager. Echter, na verloop van tijd zal diepvriesfruit zijn kwaliteit verliezen. Mits je het fruit niet voortdurend opnieuw invriest en op een constante temperatuur bewaard, zal het ongeveer 8 maanden houdbaar blijven. Ongeopend bevroren fruit diepvriesfruit is ongeveer 8-10 maanden houdbaar terwijl het geopend bevroren ongeveer 6-8 maanden houdbaar is.
Dit artikel vertelt je hoe je bevroren diepvriesfruit herkend, hoe gezond diepvriesfruit echt is, de praktische voordelen inclusief gezondheidsvoordelen.

5 Belangrijke punten en tips
- Invriesdatum: Het is handig om de datum te noteren waarop je het fruit in de vriezer hebt geplaatst. Op deze manier kun je de houdbaarheid bijhouden en oudere voorraden als eerste gebruiken.
- Kwaliteitsverlies: Hoewel diepvriesfruit niet bederft in termen van veiligheid, kan het na verloop van tijd kwaliteitsverlies vertonen. Het fruit kan smaak, textuur en voedingswaarde verliezen na langdurige opslag.
- Vriesbrand: Als diepvriesfruit niet goed is verpakt, kan het last krijgen van vriesbrand. Dit veroorzaakt uitdroging en veranderingen in de textuur en smaak van het fruit. Zorg ervoor dat het fruit goed is afgesloten in luchtdichte verpakkingen of diepvrieszakken om vriesbrand te voorkomen.
- Opslagtemperatuur: Het is belangrijk om te benadrukken dat de aanbevolen temperatuur voor diepvriesopslag -18 °C of lager is. Zorg ervoor dat je vriezer op de juiste temperatuur is ingesteld om de kwaliteit van het fruit te behouden.
- Ontdooien: Diepvriesfruit kan je het beste langzaam in de koelkast ontdooien om de beste textuur te behouden. Het vermijden van snelle ontdooiing op kamertemperatuur is belangrijk om de groei van bacteriën te voorkomen.
Hoe ziet bedorven diepvriesfruit eruit?
Een bevroren look en een doffe kleur zijn belangrijke tekenen.
Er zal ook veel ijs op zitten als het te lang in je vriezer heeft gelegen. Je kunt het met het witte ijs waarschijnlijk nog steeds eten, maar het zal waarschijnlijk minder goed smaken.
Zorg voor een goede hygiëne en pas de juiste voedselveiligheidstechnieken toe om ziekten te voorkomen.
Gezond Diepvriesfruit
Fruit kan dus 8 maanden ingevroren worden, maar gaat dat niet ten koste van de nutriënten? Gaan de heilzame bestanddelen door het bevriezen verloren?
Je zou het misschien niet verwachten maar de voedingswaarde is van diepvriesproducten en verse producten ongeveer gelijk.
Als de voedingswaarde al lager zou zijn zal deze eventuele daling normaal gesproken klein zijn. Diepvriesfruit wordt dus ook gewoon als gezond beschouwd.
Maar hier komt het mooie.
Minder degradatie
De voedingsstoffen zijn in vers en bevroren fruit dus hetzelfde, maar er zouden zelfs nog meer voedingsstoffen in het bevroren fruit kunnen zitten. Dit is ook niet zo verwonderlijk.
Met de tijd kunnen de vitamines in de verse voedingsmiddelen afnemen, je zult het dus snel moeten consumeren.
Aan de andere kant is diepvriesfruit na het plukken direct ingevroren en zal de vrucht als het ware de rijpheid behouden.
En dit was nog maar het eerste grote voordeel.
De voordelen
Verschillende praktische voordelen en gezondheidsvoordelen van diepvriesfruit:
- is ongeveer even gezond als vers fruit
- mogelijk zelfs meer voedingsstoffen
- houdbaarheid van ongeveer 8 maanden
- altijd fruit in het huis
Er moet echter wel een kanttekening gemaakt worden.
Lager voedingsgehalte
De voedingswaarde van diepvriesproducten is dan wel ongeveer hetzelfde als verse producten.
De bewerkingsprocessen/conserveringsprocessen kunnen echter wel het voedingsgehalte aantasten. Eventuele dalingen zijn normaal gesproken klein.
Gek genoeg maken mensen andere afwegingen bij de aankoop van diepvriesvruchten
De keuze bij ingevroren voedsel
De motivaties van mensen waarom ze voor ingevroren voedingsmiddelen kiezen is onderzocht. De veel voorkomende redenen:
- 84%: merkimago
- 78%: smaak
- 77%: lage prijs
- 69%: uiterlijk
- 68%: kwaliteit
- 64%: reclame
- 59%: beschikbaarheid
Gezondheid beweegredenen springen er niet echt boven uit, maar die zijn er natuurlijk zeker.
Fruit is goed voor de gezondheid
Vruchten zijn rijk aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels die meerdere gezondheidsvoordelen opleveren waaronder:
- kan de bloedsuikerspiegel op een positieve manier beïnvloeden
- minder kans op diabetes, hartziekten, beroertes
- minder kans op ontstekingen, kanker
- kan de bloeddruk verlagen
Bovendien zijn vruchten vaak ook nog eens vetarm. Dus als je ze vaker bevroren eet, kies dan gewoon voor de diepvriesvariant.
Take home message
De precieze houdbaarheid hangt af van onder andere de houdbaarheidsdatum, de bereidingswijze en hoe het bewaard wordt.
Fruit zal op kamertemperatuur net zoals andere voedingsmiddelen gewoon gaan bederven, maar kan je dit proces met invriezen tegengaan?
Diepvriesfruit kan bederven. Mits het niet voortdurend ingevroren wordt en je het op een constante temperatuur bewaard, zal het zo’n 8 maanden houdbaar zijn.
Fruit kan dus 8 maanden worden ingevroren. Wat fijn dat je er niet meer zo naar om hoeft te kijken als vers fruit.
Over Diederik
Bronnen
Bonat Celli, G., Ghanem, A., & Su-Ling Brooks, M. (2016). Influence of freezing process and frozen storage on the quality of fruits and fruit products. Food Reviews International, 32(3), 280-304.