Haarverf en haarproducten kunnen je haar aantasten waardoor het er niet meer zo levendig en stralend uitziet.
Beschadigd dood haar ziet er broos en stroachtig uit. De haarschacht is vatbaar voor breuken waardoor je gespleten haarpunten en weerbarstige haren krijgt. Is dit omkeerbaar?
Kan dood haar herstellen?
KORT ANTWOORD
Beschadigd dood haar is voor het grootste deel permanent. Je kunt het alleen oplossen door het weg te knippen en door beschadiging in de toekomst te voorkomen.
Dit artikel vertelt je hoe je beschadigd haar kan herstellen, herkennen en in de toekomst kan voorkomen.
De conditie van je haar verbeteren: 7 Manieren
Beschadigd haar kan moeilijk te herstellen zijn, maar er zijn enkele stappen die je kunt nemen om de conditie van je haar te verbeteren en verdere schade te voorkomen.
Hoewel het niet mogelijk is om echt dood haar weer tot leven te brengen, kunnen deze maatregelen helpen om de gezondheid van je haar te herstellen en te behouden:
- Trimmen: Het is belangrijk om regelmatig je haar te laten knippen om gespleten haarpunten en andere beschadigde delen te verwijderen. Dit zal de algehele conditie van je haar verbeteren en voorkomen dat de schade zich verder verspreidt.
- Vermijd hitte: Verminder het gebruik van hete stylingtools zoals föhns, stijltangen en krultangen. Hitte kan je haar ernstig beschadigen en bijdragen aan breuk en droogte. Als je ze toch wilt gebruiken, zorg er dan voor dat je een hittebeschermend product aanbrengt om je haar te beschermen.
- Voorzichtig kammen: Gebruik een brede kam of een borstel met natuurlijke haren om klitten voorzichtig uit je haar te verwijderen. Begin altijd bij de haarpunten en werk geleidelijk naar de wortels toe om breuk te minimaliseren.
- Beperk chemische behandelingen: Overmatig gebruik van chemische behandelingen zoals permanenten, relaxers, kleurstoffen en bleekmiddelen kan je haar ernstig beschadigen. Probeer het gebruik van deze producten te verminderen of vermijd ze indien mogelijk.
- Hydrateer en voed je haar: Gebruik hydraterende shampoos, conditioners en haarmaskers om je haar te voeden en vocht vast te houden. Kies producten die speciaal zijn ontworpen voor beschadigd haar en rijk zijn aan voedende ingrediënten zoals keratine, vitamines en natuurlijke oliën.
- Bescherm je haar tegen omgevingsfactoren: Blootstelling aan zonlicht, wind, chloorwater en zeewater kan het haar beschadigen. Bescherm je haar door een hoed, sjaal of zwemcap te dragen wanneer je in de zon bent of in contact komt met chloor- of zoutwater.
- Voeding en hydratatie van binnenuit: Een gezond dieet en voldoende hydratatie zijn essentieel voor de algehele gezondheid van je haar. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt en voedingsmiddelen eet die rijk zijn aan vitamines, mineralen en antioxidanten, zoals groene bladgroenten, noten, zaden, vis en volle granen.
Hoewel deze stappen kunnen helpen om de conditie van beschadigd haar te verbeteren, is het belangrijk om te onthouden dat het herstelproces tijd vergt en dat het resultaat afhankelijk is van de mate van beschadiging.
Beschadigd haar herstellen en voorkomen
Gelukkig zijn er een aantal manieren waarmee je beschadigd haar kan herstellen en het in de toekomst kan voorkomen:
- de temperatuur van je apparatuur verlagen
- gespleten haarpunten trimmen
- gebruik minder shampoo als je haar beschadigd is
- haar voeden met extra vierge olijfolie
- haar met gel of aloë vera sap conditioneren
- kies een conditioner die bij jouw haartype past
- vermijd haarverven
- helende haarmaskers
- 1 keer per week een diep verzorgend masker
- wees voorzichtig met nat haar
- professionele behandeling
- haarschubben met appel cider azijn sluiten
- wees voorzichtig tijdens het zonnen en zwemmen
Probeer schade aan het haar in de toekomst te beperken. Gebruik je stijltang minder en eet de juiste voedingsmiddelen die je haar goed zullen doen.
Hoe lang duurt het om haar te herstellen? Met haar producten kan de hoofdhuid en haar gevoed worden. Een volledig verschil in de conditie van je haar zie je gemiddeld pas na 6-12 maanden.
Is haar dood?
Haar is een verzameling van dode cellen. Haar kan er met de juiste verzorging dan wel levendig en glanzend uitzien, technisch gezien is het haar nooit levend geweest.
Het uiterlijk van het haar kan je wel veranderen. Naast verzorgende maskers en conditioners zijn er nog meer manieren om je beschadigde haar weer te herstellen.
Maar is je haar wel beschadigd?
Heb ik beschadigd haar?
Met de volgende manier kun je beschadigd haar herkennen:
- Pak met twee vingers wat haar vast (2 cm breed)
- Trek de twee vingers zachtjes naar het einde tot aan de haarpunten
- Helemaal glad haar is waarschijnlijk niet beschadigd
- Een oneffen oppervlak, met makkelijker afbreekbare delen en knikken duiden op beschadigd haar
Hoe ontstaat beschadigd haar?
Door de volgende dingen kan je haar het vocht en natuurlijke oliën verliezen en daarmee beschadigd raken:
- blootstelling aan hitte
- overmatig stylen
- chemische verwerking
Ook kunnen stress, dieet, uitdroging en elastische haarbanden een rol spelen. Wees je er van bewust dat haarbeschadiging soms aan een onderliggend gezondheidsprobleem te wijten is.
Take home message
Met de hierboven beschreven methode kun je beschadigd haar herkennen. De waarschuwingssignalen zijn makkelijk afbreekbare delen en een oneffen oppervlak.
Broos, stroachtig haar en gespleten haarpunten duiden op beschadigt dood haar. In plaats van gelijk naar een dure kapper te gaan wil je het misschien eerst zelf oplossen.
Kan dood haar herstellen?
Het grootste deel is permanent en kan alleen met de schaar opgelost worden.
Je kunt het beschadigde haar proberen te herstellen door het haar te voeden met extra vierge olijfolie, haar met gel of aloë vera sap conditioneren, haarschubben met appel cider azijn te sluiten, helende haarmaskers, de temperatuur van je apparatuur verlagen, gespleten haarpunten trimmen, wees voorzichtig met nat haar, wees voorzichtig tijdens het zonnen en zwemmen of ga voor een professionele behandeling.
Door te weten hoe beschadigd haar precies ontstaat, kun je het in de toekomst hopelijk voorkomen en geld in de portemonnee besparen.