Kan een Baby (of Foetus) Corona Krijgen?

Kinderen kunnen op elke leeftijd corona krijgen en dat baart toekomstige moeders zorgen. Zwangeren zijn bang dat de foetus in de buik corona krijgt of het bij de bevalling oploopt. Je wilt natuurlijk dat de baby veilig en gezond geboren wordt.

Dus kan een baby corona krijgen?

KORT ANTWOORD

Baby’s kunnen corona krijgen. Dit kan tijdens de bevalling gebeuren of na de bevalling door zieke verzorgers. In zeer zeldzame gevallen lijken besmette moeders corona aan de baby te kunnen doorgeven. Onderzoekers weten echter niet of de baby voor, tijdens of na de bevalling met corona besmet is geraakt. Er zijn ook niet zoveel gevallen geweest. Uit voorlopig onderzoek lijkt het er op dat de moedermelk de pasgeborenen niet kan besmetten. Aan de andere kant kan de moeder haar antilichamen wel aan de pasgeboren baby doorgeven. Dit blijkt uit lopende studies in israël. De meeste besmette pasgeborenen hebben volgens de Center for Disease Control and Prevention (CDC) helemaal geen of milde symptomen en zullen ook weer herstellen. Je kunt de kans op besmetting op meerdere manieren verkleinen. Als je corona hebt draag je een mondmasker, was je je handen, houd je afstand van je baby en houd je het wiegje in het ziekenhuis bij je bed.  

Dit artikel vertelt je de symptomen en het beloop van een baby met corona.

baby ligt op de grond

Beloop besmette baby

Hoewel de meeste besmette pasgeborenen helemaal geen of milde symptomen hebben en ook weer herstellen, hebben er zich helaas ook ernstige gevallen voorgedaan.

In vergelijking met oudere kinderen hebben baby’s die jonger dan 1 jaar zijn een hogere kans op een ernstige ziekte.

De kans op neonatale sterfte is gelukkig laag. Echter, het beloop kan bij een baby heftiger zijn.

Als je corona hebt en je voor je baby zorgt is het daarom belangrijk om een gezichtsmasker te dragen en je handen goed schoon te maken. Als je erg ziek bent is het misschien beter om de baby tijdelijk niet te zien.

Bij een negatieve test kan een zuigeling gelijk naar huis en besmette baby’s die geen symptomen hebben mogen afhankelijk van de precieze situatie naar huis. 

Gedurende twee weken moet de arts de baby regelmatig checken. Dit hoeft niet altijd in de praktijk, het kan ook met een virtueel bezoek of per telefoon.

Gelukkig zijn de symptomen van corona bij baby’s en kinderen gewoonlijk milder. Soms zijn er helemaal geen tekenen van ziekte bij besmette kinderen.

Er zijn wel een aantal belangrijke risicofactoren waar je rekening mee moet houden.

Risicofactoren ernstige ziekte

Van alle besmette kinderen en adolescenten met corona heeft tot wel 50% geen symptomen. Echter, bepaalde aandoeningen verhogen het risico op ernstige ziekte:

 1. obesitas
 2. astma
 3. suikerziekte
 4. zenuwstelselaandoening
 5. aangeboren hartaandoening
 6. stofwisselingsziekte

Symptomen kinderen

Kinderen hebben geen symptomen, enkele symptomen of meerdere symptomen. Hoesten en koorts zijn de meest voorkomende symptomen.

Mogelijke symptomen van corona bij kinderen:

 1. (productieve) hoest 
 2. koorts
 3. reukverlies
 4. smaakverlies
 5. pijn op de borst
 6. keelpijn
 7. huidveranderingen: verkleurde plekken op de handen en voeten
 8. buikpijn
 9. misselijkheid
 10. braken
 11. verstopte neus
 12. rillingen
 13. diarree
 14. spierpijn
 15. ernstige hoofdpijn
 16. extreme vermoeidheid

Gemiddeld zullen de symptomen na ongeveer 6 dagen na blootstelling verschijnen. De symptomen zijn soms moeilijk van een griep of allergie te onderscheiden.

Take home message

18% van alle coronagevallen komen van kinderen. Dus hoe zit dat met baby’s, kan een baby corona krijgen?

Kort na de geboorte kunnen zuigelingen besmet raken, bijvoorbeeld tijdens de bevalling of door verzorgers die ziek zijn na de bevalling. 

Volgens studies hebben besmette pasgeboren baby’s met corona overwegend geen symptomen. Of ze hebben een milde ziekte.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/coronavirus/coronavirus-in-babies-and-children