Kan een Kroon te Strak Zitten? 8 Symptomen.

Mogelijk heb je pijn of ongemak en vermoed je dat je kroon te strak zit. Is dit gevoel normaal of kan een kroon te strak zitten?

KORT ANTWOORD

Een kroon kan te strak zitten. Dit kan leiden tot pijn, ongemak en infecties. Het is belangrijk om een te strakke kroon onmiddellijk door een tandarts te laten onderzoeken en te behandelen. Samenwerking met de tandarts en preventieve maatregelen kunnen helpen bij het voorkomen en behandelen van een te strakke kroon.

Dit artikel vertelt je de symptomen van een te strakke kroon, de oorzaken en de mogelijke behandelopties.

tanden knarsen

Symptomen van een te strakke kroon

Het is belangrijk om de symptomen te herkennen en te weten wat je kunt doen om de situatie te verbeteren. 

  1. Pijn of zwelling rond de getroffen tand. Dit kan gebeuren als de kroon te strak is aangedraaid en te veel druk uitoefent op de tand of kies. Deze pijn kan nog verergeren als de tand of kies geïrriteerd raakt.
  2. Gevoelige tanden of kiezen. Deze gevoeligheid kan voorkomen als de kroon te strak is aangedraaid en er te weinig ruimte is voor de tand of kies om uit te zetten.
  3. Pijn bij het kauwen of bijten. Deze pijn kan ook voorkomen als de kroon te strak zit en de tand of kies niet vrij kan bewegen tijdens het kauwen of bijten.
  4. Veranderingen in de kleur van de tanden of kiezen. Deze veranderingen kunnen voorkomen als gevolg van bloedstolsels of ontstekingen die zich onder de kroon bevinden.
  5. Tandbederf onder de kroon. Tandbederf kan optreden als gevolg van bacteriën die zich onder de kroon verzamelen en de tand of kies aantasten.
  6. Pijn die uitstraalt naar andere delen van het gezicht of de kaak. Deze pijn is ook typisch als de kroon te strak zit en de tand of kies niet vrij kan bewegen, wat leidt tot irritatie en ontstekingen in andere delen van het gezicht of de kaak.
  7. Tandbederf rond de basis van de kroon. Tandbederf kan optreden als gevolg van bacteriën die zich onder de kroon verzamelen en de tand of kies aantasten.
  8. Problemen bij het sluiten van de mond. Deze problemen kunnen optreden als de kroon te strak zit en het niet mogelijk is om de mond volledig te sluiten.

Oorzaken van een te strakke kroon 

Veranderingen in de omgeving van de tand of kies. Dit kan gebeuren als er veranderingen plaatsvinden in de omgeving van de tand of kies, zoals veranderingen in de mondhygiëne, het gebruik van tabak of alcohol, of veranderingen in de gezondheid.

Verkeerde grootte van de kroon. De kroon kan te klein zijn of te groot zijn voor de tand of kies, wat kan leiden tot een te strakke pasvorm.

Problemen met de verankering van de kroon. Problemen met de verankering van de kroon kunnen leiden tot verkeerde druk op de tand of kies en dus tot een te strakke pasvorm.

Veroudering van de kroon. De kroon kan verouderen en vervormen, waardoor de pasvorm verandert en te strak wordt.

Behandelopties van een te strakke kroon

Regelmatige controle. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de kroon goed zit. De tandarts kan de kroon bijstellen of vervangen als deze te strak zit.

Antibiotica. Antibiotica kunnen worden voorgeschreven om ontstekingen of infecties rond de getroffen tand of kies te behandelen.

Pijnstillers. Pijnstillers kunnen gebruikt worden om de pijn te verlichten die gepaard gaat met een te strakke kroon.

Vervanging van de kroon. De kroon kan vervangen worden door een nieuwe kroon die beter past en minder druk uitoefent op de tand of kies.

Kaakfysiotherapie. Kaakfysiotherapie kan worden gebruikt om de spieren en gewrichten in de kaak te ontspannen en de druk op de tand of kies te verminderen.

Chirurgische ingreep. In uitzonderlijke gevallen kan chirurgie nodig zijn om de tand of kies te verwijderen of te repareren als gevolg van schade veroorzaakt door een te strakke kroon.

Het is belangrijk om de symptomen van een te strakke kroon serieus te nemen en actie te ondernemen om de situatie te verbeteren. 

Als je twijfelt of je kroon te strak zit, is het raadzaam om contact op te nemen met je tandarts voor een beoordeling en behandeladvies.

Wat je moet weten over een te strakke kroon

Er zijn nog een aantal belangrijke dingen die mensen moeten weten over of een kroon te strak kan zitten.

Een te strakke kroon kan nog steeds functioneren. Alhoewel een te strakke kroon pijnlijk kan zijn, kan het nog steeds functioneren en helpen bij het beschermen van de tand of kies. Het is belangrijk om een behandeloptie te vinden die werkt voor jou om de pijn en ongemak te verminderen.

Voorkomen is beter dan genezen. Het is belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om een te strakke kroon te voorkomen. Dit omvat regelmatige bezoeken aan de tandarts, goede mondhygiëne en het vermijden van schadelijke gewoonten zoals roken of het drinken van alcohol.

Onderzoek is belangrijk. Als je denkt dat je kroon te strak zit, is het belangrijk om dit onmiddellijk te laten onderzoeken door een tandarts. Als je te lang wacht, kan de situatie verergeren en kunnen er permanente schade en infecties ontstaan.

Sommige behandelingen kunnen tijdelijk zijn. Sommige behandelingen voor een te strakke kroon, zoals pijnstillers of antibiotica, kunnen tijdelijk werken en het is belangrijk om regelmatig te laten controleren of de kroon nog steeds goed zit.

Samenwerking met de tandarts is belangrijk. Samenwerking met de tandarts is essentieel bij het bepalen van de beste behandeloptie voor een te strakke kroon. De tandarts zal de situatie grondig onderzoeken en met je samenwerken om een behandelplan op maat te ontwikkelen.

Take home message

Een te strakke kroon kan pijnlijke gevolgen hebben voor je tanden en kiezen. Het is belangrijk om te weten wanneer een kroon te strak zit, zodat je snel actie kunt ondernemen. 

Gelukkig zijn er veel behandelopties beschikbaar en met de juiste zorg en aandacht kun je snel weer op weg naar een gezonde en pijnvrije mond.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen