Kan een Kroon Vervangen Worden?

Een kroon is een belangrijk onderdeel van je gebit en het beschermt en versterkt de tand die eronder zit. 

Maar wat gebeurt er als de kroon beschadigd raakt of verouderd is? Kan een kroon vervangen worden?

KORT ANTWOORD

Een kroon kan vervangen worden wanneer deze beschadigd, verouderd of niet meer functioneel is. Het is belangrijk om te weten dat een kroon bedoeld is om een beschadigde tand te beschermen en te versterken en dus vervanging ervan belangrijk kan zijn voor de mondgezondheid.

In dit artikel vertellen we meer over de verschillende soorten kronen, de procedure voor vervanging en de kosten die daarmee gepaard gaan.

pijnlijke mond kies tandvlees

Waarom een kroon vervangen?

Een kroon kan vervangen worden onder bepaalde omstandigheden. Er zijn verschillende redenen waarom een kroon vervangen kan worden:

  1. Beschadiging: Als de bestaande kroon beschadigd is geraakt door bijvoorbeeld een breuk, afbrokkeling of barst, kan het nodig zijn om deze te vervangen. Een beschadigde kroon kan de tand eronder niet meer adequaat beschermen en moet daarom worden vervangen om verdere schade te voorkomen.
  2. Veroudering: Kroonmaterialen hebben een beperkte levensduur. Na verloop van tijd kunnen oude kroonmaterialen zoals porselein of metaal hun effectiviteit verliezen. Dit kan leiden tot slijtage, verkleuring of zelfs losraken van de kroon. In dergelijke gevallen kan het raadzaam zijn om de oude kroon te vervangen door een nieuwe.
  3. Esthetische redenen: Soms kan het zijn dat iemand niet tevreden is met de esthetiek van een bestaande kroon, bijvoorbeeld vanwege de kleur, vorm of pasvorm. In dergelijke gevallen kan een vervanging worden overwogen om een mooiere en natuurlijkere uitstraling te bereiken.
  4. Functionele problemen: Als een kroon niet goed past of problemen veroorzaakt bij het kauwen of spreken, kan het nodig zijn om deze te vervangen. Een slecht passende kroon kan ongemak of pijn veroorzaken en kan ook leiden tot andere mondgezondheidsproblemen.

Verschillende soorten kronen

Er zijn verschillende soorten kronen die verkrijgbaar zijn, namelijk:

Metale kronen. Gemaakt van edelmetalen zoals goud of platina, sterk en duurzaam. Ze worden vaak gebruikt voor vervanging van achterste tanden die weinig zichtbaar zijn.

Porseleinen kronen. Bekleed met porselein en hebben een natuurlijke uitstraling. Perfect geschikt voor vervanging van zichtbare tanden.

Keramische kronen. Gemaakt van keramiek, hebben een vergelijkbare uitstraling als porseleinen kronen, duurzaam en sterk. Een goede keuze voor vervanging van zichtbare tanden.

Kunststof kronen. Gemaakt van acryl of melamine, de meest betaalbare optie. Ze zijn echter niet zo sterk als andere soorten kronen en worden vaak gebruikt voor tijdelijke vervanging.

De procedure 

De procedure voor vervanging van een kroon begint met een bezoek aan de tandarts. Hier zal de tand en de kroon inspecteren en bepalen of vervanging nodig is. 

Als dit het geval is, zal de tandarts de oude kroon verwijderen en de tand voorbereiden voor de nieuwe kroon. 

Vervolgens zal de tandarts een afdruk nemen van de tand en deze naar een tandtechnicus sturen om de nieuwe kroon te maken. 

Tijdens het tweede bezoek zal de tandarts de nieuwe kroon plaatsen en deze bevestigen met cement. 

Na een paar weken zal de tandarts een controlebezoek uitvoeren om te controleren of alles goed is.

De kosten

De kosten voor vervanging van een kroon zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de locatie waar de vervanging plaatsvindt, de soort kroon die gekozen wordt en de verzekering. 

Gemiddeld liggen de kosten tussen de €1000 en €3000. Sommige verzekeringen dekken een deel van deze kosten, afhankelijk van de specifieke verzekeringsvoorwaarden. 

Het is verstandig om je verzekeraar te raadplegen voor meer informatie over de dekking van je verzekering.

Samenvattend zijn kronen een belangrijke manier om beschadigde tanden te beschermen en te versterken. Er zijn verschillende soorten kronen, waaronder metaal, porselein, keramiek en kunststof. 

De procedure voor vervanging omvat meestal twee bezoeken aan de tandarts en de kosten variëren afhankelijk van verschillende factoren.

Dit moet je overwegen bij het vervangen van een kroon 

Er zijn een aantal belangrijke factoren die mensen moeten overwegen bij het vervangen van een kroon.

Duurzaamheid. Hoe lang een kroon meegaat is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van de kroon en hoe goed deze verzorgd wordt. Over het algemeen zijn kronen van keramiek of porselein de meest duurzame opties.

Mogelijke bijwerkingen. Net als bij elke tandheelkundige procedure, kunnen er bijwerkingen zijn bij het vervangen van een kroon. Mogelijke bijwerkingen kunnen onder andere pijn, zwelling en gevoeligheid zijn.

Aanpassing. Na de vervanging kan het even duren voordat de persoon zich aan de nieuwe kroon aangepast heeft. Dit is normaal en verdwijnt meestal na een paar dagen.

Gebruik. Kronen moeten verzorgd worden zoals gewoonlijke tanden. Het is belangrijk om regelmatig te poetsen en te flossen om het risico op tandbederf en ontstekingen te verminderen.

Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het vervangen van een kroon, zodat men een weloverwogen beslissing kan nemen en de best mogelijke uitkomst kan verwachten. 

Over het algemeen is het vervangen van een kroon een effectieve manier om beschadigde tanden te beschermen en te versterken en kan het bijdragen aan het verbeteren van de algehele mondgezondheid.

Take home message

Kan een kroon vervangen worden?

Een kroon kan vervangen worden. Dit is vaak nodig wanneer een kroon beschadigd is of als er veranderingen zijn in de mond, zoals tandbederf. 

Er zijn verschillende soorten kronen beschikbaar, zoals metaal, porselein, keramiek en kunststof, en de keuze is afhankelijk van de specifieke behoeften van de persoon.

De vervanging van een kroon is een tandheelkundige procedure die door een tandarts of mondhygiënist uitgevoerd wordt en meestal plaatsvindt in twee afspraken. 

Het is belangrijk om de verzorging van de kroon serieus te nemen om ervoor te zorgen dat deze lang meegaat.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen