Kan een Narcist Knuffelen? 4 Dingen die je Moet Weten

Het is begrijpelijk dat je je afvraagt of een narcist in staat is om te knuffelen. 

Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis die wordt gekenmerkt door een patroon van grote zelfverzekerdheid, overmatige zelfbeheersing en een gebrek aan empathie voor anderen. 

In sommige gevallen kan dit betekenen dat iemand met narcistische trekken moeilijk een emotionele band kan opbouwen met anderen, waaronder knuffelen.

Echter, het is belangrijk om te onthouden dat niemand precies hetzelfde is, ook al hebben ze dezelfde persoonlijkheidsstoornis. 

Narcisme komt in verschillende gradaties voor en sommige mensen met narcistische trekken kunnen heel goed in staat zijn om emotioneel verbonden te zijn met anderen, zelfs om te knuffelen. Dus kan een Narcist knuffelen?

Ja het is mogelijk, echter is dit afhankelijk van de persoon zelf en zijn specifieke gedrag.

Dit artikel vertelt je of een narcist kan knuffelen, de verschillende gradaties en of ze andere vormen van lichamelijk contact willen.

man met hand op hoofd bij dokter

Ook narcisten kunnen emotioneel verbinden

Het is belangrijk om te onthouden dat als iemand een diagnostische persoonlijkheidsstoornis heeft, zoals narcisme, dit niet betekent dat hij of zij niet in staat is om emotioneel verbonden te zijn met anderen. 

Narcisten kunnen zich verbonden voelen met anderen, al is het op een andere manier dan de gemiddelde persoon. 

Zo kan een narcist knuffelen als hij voelt dat het bijdraagt aan zijn eigen welzijn of doelen.

Het is belangrijk om op te merken dat knuffelen niet de enige manier is om emotioneel verbonden te zijn met iemand. 

Er zijn veel manieren waarop mensen verbondenheid kunnen uitdrukken en ervaren, dus als iemand met narcistische trekken zich niet comfortabel voelt met knuffelen, kan dit nog steeds niet betekenen dat ze geen emotionele band met jou hebben.

Kortom, een narcist kan knuffelen, maar het is afhankelijk van de persoon zelf en zijn specifieke gedrag. 

Narcisme is een complexe persoonlijkheidsstoornis en er is veel variatie tussen individuen. 

Het is niet aan te raden om algemene uitspraken te doen over de capaciteiten of gevoelens van iemand met een bepaalde diagnostische stoornis, in plaats daarvan is het beter om elke persoon afzonderlijk te bekijken.

Wilt een narcist lichamelijke contact?

Een narcist kan wel behoefte hebben aan lichamelijk contact, maar dit is afhankelijk van hoe zij of hij zijn narcisme ervaart. Sommige aspecten waar je op moet letten zijn:

  • Narcisten hebben vaak een grote behoefte aan aandacht en bewondering. Dit kan betekenen dat ze fysiek contact zoeken als een manier om die aandacht te krijgen.
  • Narcisten hebben vaak een gebrek aan empathie, dit kan betekenen dat fysiek contact niet wordt gezien als een manier om verbinding te maken met iemand anders, maar als een manier om hun eigen behoeften te bevredigen.
  • Narcisten zijn vaak zeer zelfgericht, dit kan betekenen dat fysiek contact als een manier wordt gezien om zichzelf te bevestigen of zichzelf te versterken.

Dus in sommige gevallen kan een narcist wel behoefte hebben aan lichamelijk contact, zoals knuffelen, aanraken, kussen of seks, en kan dit zelfs actief nastreven, echter niet voor de reden die wij normaal zouden verwachten, zoals een manier om verbinding te maken met iemand anders, of uit liefde of zorg. 

Hieronder een aantal redenen waarom een narcist wel behoefte kan hebben aan lichamelijk contact:

  • Het kan gebruikt worden als een middel om macht uit te oefenen
  • Het kan gebruikt worden als een manier om aandacht te krijgen of te ontvangen
  • Het kan gebruikt worden als een manier om zichzelf te bevestigen of te versterken.

Narcisme en aanraking

Je vraagt je misschien af welke andere kenmerken een narcist kan hebben als het gaat om aanraking. Hier is een lijst met een aantal dingen die je kunt verwachten:

  • Narcisten kunnen heel oppervlakkig en berekend zijn in hun aanrakingen, vaak gebruikmaken van aanrakingen om hun eigen doelen te bereiken, in plaats van om verbinding te maken met degene die ze aanraken.
  • Narcisten kunnen overmatig fysiek zijn in sociale situaties, zoals kussen of knuffelen bij het ontmoeten van mensen, dit kan gedaan worden om indruk te maken of macht uit te oefenen.
  • Narcisten kunnen zich ongemakkelijk voelen met aanrakingen als ze zich kwetsbaar voelen of geen controle hebben over de situatie.
  • Narcisten kunnen gebrek aan grenzen hebben als het gaat om aanrakingen. Dit kan betekenen dat ze zonder toestemming of zonder rekening te houden met de ander, fysiek contact zoeken.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze kenmerken niet van toepassing zijn op iedereen die een narcistische persoonlijkheid heeft, en sommige narcisten kunnen zelfs een grote afkeer hebben van lichamelijk contact. 

Het is echter wel een vaak voorkomend patroon dat mensen met narcistische trekken zeer oppervlakkig of manipulatief zijn in hun aanrakingen, of zelfs overmatig fysiek om hun eigen doelen te bereiken.

Het is ook belangrijk om te realiseren dat niet alle aanrakingen die iemand met narcistische trekken maakt, slecht of manipulatief zijn. 

Sommige narcisten kunnen ook genegenheid of zorg uiten door aanraking, maar het is wel belangrijk om op te letten hoe deze aanrakingen voelen, en of er een ongezonde machtsrelatie of manipulatie is bij deze aanrakingen.

Take home message

Narcisme is een complexe persoonlijkheidsstoornis en het is niet altijd eenvoudig om te begrijpen hoe iemand met narcistische trekken zich gedraagt, vooral als het gaat om emotioneel contact zoals aanrakingen of knuffelen. 

Zoals we hebben besproken, kan een narcist wel degelijk behoefte hebben aan fysiek contact, maar dit is vaak voor een andere reden dan wat we normaal zouden verwachten, zoals verbinding maken met een ander of uit liefde.

Het is belangrijk om te realiseren dat elke persoon uniek is, zelfs als ze een persoonlijkheidsstoornis als narcisme hebben, en dat het niet aan te raden is om algemene uitspraken te doen over de gedrag of behoeftes van iemand met een bepaalde diagnostische stoornis. 

Ook is het goed om op te letten of er een ongezonde machtsrelatie of manipulatie is bij fysieke aanrakingen.

Desondanks, is het belangrijk om niet te vergeten dat mensen met narcistische trekken ook in staat zijn om verbondenheid of genegenheid te voelen en uit te drukken, misschien op een andere manier dan wat wij gewend zijn.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen