Kan Harde Muziek Kwaad Tijdens de Zwangerschap?

Rond de 16e week van de zwangerschap kunnen baby’s beperkte geluiden gaan waarnemen. Rond 24 weken is het oor en gehoor van de baby goed ontwikkeld waardoor het al het hoofdje kan draaien als reactie op geluiden.

De baarmoeder dempt dan wel geluiden, maar is het genoeg? Kan harde muziek kwaad tijdens de zwangerschap?

KORT ANTWOORD

Regelmatige blootstelling aan geluidsniveau van meer dan 115 decibel (kettingzaag) verhoogt de kans op gehoorverlies bij de baby, met name bij hogere frequenties. Bovendien kan het ook de kans op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht verhogen.

Waarschijnlijk zijn harde geluiden niet luid genoeg om gehoorschade aan te brengen. Toch maken deskundigen zich zorgen over herhaaldelijke en langdurige blootstelling aan geluid dat zeer hard is. Een volledige 8-urige werkdag in een industriële omgeving kan dus een gevaar zijn.

Je kunt het gehoor van je baby alleen beschermen door harde geluiden in je omgeving te vermijden.

Dit artikel vertelt je of harde muziek tijdens zwangerschap kwaad kan en of je nog naar een concert mag tijdens de zwangerschap.

zwangere buik

4 Gevaren van harde muziek tijdens zwangerschap

  1. Stressreactie: Harde geluiden kunnen stressreacties veroorzaken bij zowel de moeder als de foetus. Overmatige stress tijdens de zwangerschap kan verschillende negatieve effecten hebben, waaronder een verhoogd risico op vroeggeboorte, verminderde groei van de foetus en ontwikkelingsproblemen bij het kind.
  2. Slaapverstoring: Harde muziek kan de slaap van de zwangere vrouw verstoren, wat op zijn beurt invloed kan hebben op haar algehele gezondheid en welzijn. Een goede nachtrust is essentieel tijdens de zwangerschap om voldoende rust te krijgen en het lichaam te laten herstellen.
  3. Auditieve ontwikkeling: De ontwikkeling van het auditieve systeem bij een foetus begint al vroeg in de zwangerschap. Overmatige blootstelling aan harde geluiden kan mogelijk invloed hebben op de ontwikkeling van het gehoor van de baby, hoewel het precieze effect hiervan nog niet volledig begrepen is.
  4. Emotionele impact: Harde muziek kan sterke emotionele reacties veroorzaken, zowel positief als negatief. Sommige studies suggereren dat intense en negatieve emoties ervaren door de moeder invloed kunnen hebben op de foetus, hoewel de specifieke impact hiervan nog niet duidelijk is.

Het is belangrijk op te merken dat de effecten van harde muziek tijdens de zwangerschap nog steeds onderwerp van onderzoek zijn en dat de exacte risico’s en grenzen niet volledig zijn vastgesteld.

Concertgeluiden tijdens zwangerschap 

Als zwangere ga je natuurlijk geen alcohol drinken, maar mag je nog wel met je vrienden en vriendinnen naar een concert? 

Je wilt nog even genieten voor alle babyverplichtingen, maar je wilt tegelijkertijd het gehoor van je baby natuurlijk niet in gevaar brengen.

De muziek is bij concerten waarschijnlijk niet luid genoeg om het gehoor van de baby te beschadigen. 

Als je af en toe aan luide muziek wordt blootgesteld, loopt het gehoor van je baby dus waarschijnlijk geen gevaar. Uiteraard is harde muziek natuurlijk niet aan te raden.

Want al bij 23 weken zwangerschap kan de baby geluiden uit de buitenwereld waarnemen.

Hoe de geluiden van je foetus gedempt worden

Geluiden zijn minder hard voor je foetus. Naast het dempende effect van je baarmoeder zijn er nog een aantal redenen waarom een baby het geluid zachter hoort:

  1. jouw lichaam
  2. spieren rond de buik, vruchtwater en placenta
  3. vruchtwater
  4. met vocht gevulde oorkanalen (hierdoor kan de trommelvlies van je baby het geluid niet versterken)

Wat hoort een foetus?

Tussen de 22-24 weken kan de foetus op laag frequente geluiden gaan reageren. Denk hierbij aan een grasmaaier of blaffende hond.

Het bereik van de geluidsfrequenties zal toenemen naarmate het hoor en de hersenen verder ontwikkelen. 

Als het einde van de zwangerschap in zicht komt, kan de foetus zelfs stemmen van elkaar onderscheiden.

Take home message

Wat je eet en drinkt zal je baby bereiken, dat geldt ook voor geluiden en muziek. De huid die je baby van de buitenwereld beschermt is immers geen geluidsdichte wand. En er zijn natuurlijk ook geen oordopjes voor je groeiende foetus.

Kan harde muziek kwaad tijdens zwangerschap?

Zeer harde geluiden kunnen het gehoor van je foetus aantasten. Geluid kan namelijk de baby bereiken.

Zwangeren moeten daarom routinematige lawaaiblootstelling van >115 decibel vermijden. Dit is een advies van het National Institute for Occupational Safety and Health.

Zo produceert een kettingzaag 115 decibel, om je maar een idee te geven.

Houd er rekening mee dat elke baby anders is. Bovendien is het ook niet precies duidelijk welk geluidsniveau voor gehoorschade zorgt. Dit kun je natuurlijk niet 1, 2, 3 onderzoeken.

Neem het zekere voor het onzekere en riskeer niks.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen