Kan het Kwaad als je Baby niet Boert?

Baby’s slikken overtollig lucht in waardoor ze moeten boeren om het lucht uit te drijven. Maar als dit niet gebeurt maak je je al snel zorgen. 

Je wilt natuurlijk niet dat er gas in het buikje opgesloten gaat zitten wat tot pijn kan leiden. Dus kan het kwaad als baby niet boert?

KORT ANTWOORD

Een baby die overtollig lucht inslikt en niet boert kan last krijgen van vervelende klachten zoals met pijn wakker worden, overgeven in de wieg en wakker worden om boertjes te laten. Echter, niet alle baby’s boeren. Als een oudere baby niet meer tijdens of na elke maaltijd boert betekent dat meestal dat de baby geleerd heeft om geen overtollig lucht meer in te slikken tijdens het eten. In dat geval zou je je geen zorgen hoeven te maken. Als baby’s langzamer eten hoeven ze ‘s nachts ook minder te boeren omdat ze simpelweg minder lucht binnenkrijgen. Vanaf de leeftijd van 4-6 maanden hoeven de meeste baby’s niet meer te boeren.

Dit artikel vertelt je vertelt je wat je moet doen, hoe de lucht kan ontsnappen en de klachten die op kunnen treden als je baby niet boert.

baby huilt na voeding

Opgesloten gas herkennen

Of het kwaad kan als baby niet boert is dus afhankelijk of er tijdens het voeden veel lucht is binnengekomen.

Dit kan je misschien een idee geven hoe je de baby het beste kunt helpen en of je de baby tijdens het in slaap vallen moet laten boeren. Je wilt natuurlijk zelf ook met een gerust hart kunnen slapen.

Dat leidt al snel tot de volgende vraag, hoe weet je of je baby overtollig lucht heeft ingeslikt of niet? 

De volgende drie scenario’s kunnen je mogelijk helpen:

  1. je baby boert niet en voelt zich niet ongemakkelijk: je baby hoeft waarschijnlijk niet te boeren
  2. je baby boert niet en begint te huilen, te woelen of vaak te spugen: waarschijnlijk heeft je baby tijdens het voeden te veel lucht binnengekregen
  3. Als de baby tijdens het voeden zich wegtrekt of kronkelt moet een baby vaak een boer laten.

Spugen is bij baby’s normaal, met name de eerste acht weken.

Wat je moet doen als je baby niet boert

Opgesloten gas kan dus tot pijn leiden. Probeer je baby daarom een paar minuten te laten laten boeren. 

Probeer dit ook als je baby al in slaap valt omdat die anders wakker kan worden met pijn van het opgesloten gas.

Je kan je kleintje dus oppakken om te boeren wanneer de baby weer in slaap kan vallen.

De andere kant

Als je baby na de voeding niet boert hoef je je dus meestal geen zorgen te maken. Waarschijnlijk voelt de baby zich prima en komt het gas er aan de andere kant weer uit.

Wat er gebeurt als je baby niet boert

Baby’s kunnen tijdens het eten overtollig lucht inslikken wat tot verschillende vervelende klachten kan leiden als er niet geboerd wordt:

  1. met pijn wakker worden door overtollig gas
  2. later in de wieg spugen
  3. wakker worden om boertjes te laten

Door de lucht eerder uit de baby te krijgen met boertjes zou je dit dus kunnen voorkomen.

Take home message

Een boer heeft een belangrijke functie, namelijk het laten ontsnappen van overtollig lucht dat tijdens het eten ingeslikt wordt. 

Als er geen boeren gelaten worden ga je je al snel afvragen of er later klachten op kunnen treden. Dan luidt al snel de vraag: kan het kwaad als baby niet boert?

Als je baby overtollig lucht inslikt en niet boert kunnen er klachten optreden waaronder wakker worden met pijn, overgeven, en wakker worden om boertjes te laten.

Meestal leren oudere baby’s om geen lucht meer tijdens het eten in te slikken waardoor er niet meer tijdens of na elke maaltijd geboerd wordt.

En als er gas opgesloten zit hoeft het ook niet altijd kwaad te doen. Het gas kan aan de andere kant ontsnappen, dus als je baby na de voeding niet boert hoef je je meestal geen zorgen te maken.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Hier is niets te zien 🙁