Inbakeren bootst aanraking na en kan daarmee huilen, angst, kolieken en krabben tegengaan. Het kan ook nog eens een langere en diepere slaap bevorderen.
Erg fijn, want je wilt natuurlijk niet onnodig wakker gemaakt worden. Maar is er een keerzijde? Kan inbakeren kwaad?
KORT ANTWOORD
Verkeerd inbakeren kan de kans op heupdysplasie verhogen. Dit komt doordat de knieën en heupen van de baby bij het inbakeren gestrekt worden. Zo kan een te lange houding de heupen ontwrichten (heupdysplasie) wat de mobiliteit kan verminderen, de beenlengte kan doen afwijken en voor artritis kan zorgen.
Dit artikel vertelt je of inbakeren kwaad kan, wanneer je met inbakeren moet stoppen, veiligheidstips en de positieve effecten van inbakeren.
Het gevaar van inbakeren
Als je baby om begint te rollen moet je stoppen met inbakeren. Meestal gebeurt dit tussen de 2-4 maanden.
Hier is een duidelijke reden voor. De baby kan dan wel op de buik rollen, maar de baby is niet in staat om terug te rollen waardoor de kans op wiegendood verhoogd kan worden.
Wiegendood is een plotselinge, onverwachte, onverklaarbare dood. Gelukkig is wiegendood zeldzaam.
Inbakeren is niet altijd nodig
Als je baby zonder inbakeren gelukkig is hoeft de baby ook niet ingebakerd te worden. Bespaar jezelf dan ook de moeite.
Laat je baby altijd op de rug slapen, met name als de baby is ingebakerd.
Veilig inbakeren
Veiligheid is het belangrijkste en je wilt natuurlijk ook dat de baby zich niet opgesloten voelt.
Veiligheidstips:
- altijd op de rug
- niet te strak inbakeren: aan de bovenkant van de doek moeten er tussen de borst van je baby en deken 2-3 vingers passen.
- maak beweging mogelijk door de armen over de borst te leggen of ellebogen gebogen met handen naar het gezicht
Wat is inbakeren
Inbakeren is het inwikkelen van je baby in een licht ademende deken. Met inbakeren probeer je de baby een rustig en slaperig gevoel te geven. Het kan baby’s langer en dieper laten slapen.
Dan vraag je je al snel af waarom dit werkt.
Baby’s hebben een natuurlijke schrikreflex en met inbakeren wordt de baby tegen deze schrikreflex beschermd.
Inbakeren bootst aanraking na waardoor angst weggenomen kan worden. Met inbakeren kunnen ook kolieken gekalmeerd worden.
Bovendien kun je krabben voorkomen omdat inbakeren de handjes van het gezicht houdt.
Een studie heeft aangetoond dat als je inbakeren naast beweging en geluid gebruikt, het huilende baby’s effectief kan kalmeren.
Take home message
Al bij de geboorte is de primitieve schrikreflex aanwezig. Een beschermingsmechanisme tegen gevaar. Met inbakeren boots je natuurlijke aanraking na en kun je deze schrikreflex verminderen.
Vandaar dat het goed is om je pasgeboren ‘s nachts in te wikkelen om zo de slaap te bevorderen. Maar kan inbakeren kwaad?
Als je het inbakeren verkeerd doet kunnen er problemen ontstaan. Zo kan het te strak inbakeren of inbakeren als de benen van de baby strak naast elkaar liggen tot heupproblemen leiden (ontwikkelingsdysplasie van de heupen).
Hierbij treedt er een abnormale vorming van het dijbeen op waardoor het niet goed in de heupkom gehouden wordt.
Inbakeren kan natuurlijk ook goed zijn en angst, huilen, kolieken en kramp tegengaan en de slaap juist bevorderen.
Maar pas op. Zodra je baby gaat omrollen moet je stoppen met inbakeren. Dit zal meestal tussen de 2-4 maanden plaatsvinden.
Dit komt omdat als je baby op de buik rolt, de baby niet meer terug kan rollen waardoor de kans op wiegendood verhoogd kan worden.