Kan Je Een Bunion Zonder Operatie Verhelpen?

Als je een bunion niet behandelt kan het lopen na verloop van tijd pijnlijker worden. Hier wil je natuurlijk (op een zo min mogelijk ingrijpende manier) wat aan doen. Dus kan je een bunion verhelpen zonder operatie?

KORT ANTWOORD

Je kan bunion alleen verhelpen met een operatie. De oorzaak van de bunion, namelijk de scheefstand van de voetbeentjes, kan alleen met een operatie genezen worden. Hoewel chirurgie de enige manier is op bunions te verhelpen is een operatie helemaal niet altijd nodig. Als reguliere behandelingen de progressie niet kunnen tegengaan en wanneer de pijn te ernstig wordt moet een bunion meestal pas geopereerd worden. Wel kan je met een aantal leefstijlaanpassingen, teenoefeningen en goed passende schoenen de progressie vertragen, de pijn verminderen en toekomstige bunions helpen voorkomen.

Dit artikel vertelt je hoe je de bunionpijn kan verminderen en de progressie kan vertragen.

Natuurlijke bunionbehandeling

Hoewel je een bunion niet zonder operatie kan verhelpen kan je het wel op een natuurlijke wijze verlichten. 

Goed passend schoeisel. 34% van de gevallen wordt veroozaakt door te smalle, strakke schoenen, dat blijkt uit onderzoek. Bij mensen die geen schoenen dragen komen bunions namelijk nooit voor. Dit verklaart waarom goed passende schoenen een van de beste manieren zijn om toekomstige bunions te voorkomen en bestaand ongemak te verlichten. 

Voetoefeningen. Je kan het gewricht van je grote teen met teenstretsches en voetoefeningen beweeglijk houden. Daarnaast versterkt het je grote teenspieren en zorgt het voor behoud van flexibiliteit. Met voetoefeningen kan je een bunion helaas niet genezen.

Voetmassage. Met een bunion voetmassage kan je de pijn verlichten. Door de triggerpoints in het bunion gebied raken de de spieren verkort. Met een massage kan je deze triggerpoints aanpakken waarmee je de omliggende spieren op kan rekken.

Steunzool. Een steunzool verdeelt het gewicht waardoor de druk op de grote teen afneemt. Daarnaast kan een steunzool de uitlijning van de voetboog verbeteren. Bovendien kan het de bewegingspatronen van de voet corrigeren. Hierdoor kan een steunzool het comfort verbeteren.

Bunionpads. Veel mensen gaan voor bunionpads (bultkussentjes). Helaas is dit geen lange termijn oplossing omdat het de oorzaak van bunions niet aanpakt. Jammer genoeg leveren vrij verkrijgbare bunionpads zelden resultaten. 

Bunionspalken. Met een nachtelijke spalk wordt je grote teen in de juiste positie gehouden. Dit voorkomt dat je teen stijf wordt en kan zo de progressie van een bunion tegengaan. Helaas zullen ze na verwijderen weer naar de oude positie terugkeren.

Blote voeten werkt niet. Er wordt nog wel eens gedacht dat op blote voeten of op slippers lopen goed is voor de bunion. Geen gekke gedachte omdat er dan niks schuurt. Echter, als de voetboog niet goed ondersteund is kan je gaan overproneren waardoor de bunion juist kan verergeren.

Gezond gewicht. Overgewicht kan de druk op de grote teen en dus de pijnlijke bobbel vergroten.

Overige tips:

 1. voetbad
 2. ijskompressen
 3. houd je voeten omhoog
 4. paracetamol

Bunionpreventie 

Bunions voorkomen:

 1. schoenen in de avond kopen
 2. uitgelijnde voeten
 3. goede voetondersteuning

Oorzaken bunions:

 1. slecht passend schoeisel
 2. gezondheidsaandoeningen waaronder artritis (ontstoken gewricht)
 3. voetafwijking
 4. voetvorm

Waarom je een bunion moet behandelen

Een bunion is een pijnlijke bult rondom het gewricht van je grote teen. Dit kan erg vervelend zijn. Veel mensen vragen zich of je bunion zonder operatie kan verhelpen, omdat een operatie een dratische maatregel is dat vaak ook prijzig is.

Maar een onbehandelde bunion kan na verloop van tijd verergeren. 

Als je bunions niet verholpen worden kunnen ze blijven groeien waardoor ze de andere tenen wegduwen. Hierdoor krijgt de zijkant van je voet een gebogen uiterlijk. 

Hierdoor kan het lopen pijnlijk gaan worden en wordt het moeilijker om de juiste schoenen te vinden. Een bunion verhelpen is dus belangrijk.

Bunionoperatie

Alleen met een operatie kan je bunion verhelpen. Na ongeveer 6 – 12 weken zijn de botten genezen. Waarschijnlijk moet je een beschermende laars of schoen moeten dragen.

Je wilt natuurlijk niet dat al het gewicht op je voet terecht komt in deze genezingsperiode. Een looprek, step of krukken kunnen je hierbij helpen.

Take home message

Een van de meest gestelde vragen aan podologen is ‘’kan je een bunion verhelpen zonder operatie?’’

Zonder operatie pak je de scheefstand van de voetbeentjes en dus de oorzaak van de bunion niet aan. Zonder operatie kan je bunion dus niet verhelpen. 

Er zijn wel natuurlijke manieren waarmee je de bunionpijn kan verlichten en progressie mee kan tegengaan.

Goed passend schoeisel is een van de belangrijkste manieren om bunions mee te voorkomen.

Daarnaast zijn voetoefeningen goed voor de beweeglijkheid en flexibiliteit van je voet. 

Draag dus de juiste schoenen met eventueel een steunzool of bunionpads. Gebruik eventueel een ijskompres om ongemak te verlichten en verzorg je voeten.

Een nachtelijke bunionspalk kan verstijving van het gewricht voorkomen. Er zijn dus nogal wat natuurlijke manieren waarmee je een bunion kan verlichten.

Zelfs na een operatie moet je maatregelen treffen om toekomstige bunions te voorkomen. De hierboven beschreven tips kunnen je daar hopelijk bij helpen.

Hoe eerder je met de behandeling begint hoe beter het resultaat zal zijn.

Bespreek de behandelingsmogelijkheden altijd met een arts of podotherapeut. Zij kunnen je hier het beste bij helpen, met name als je ernstige pijn hebt.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij over gezondheidskwesties.

Bronnen

Coughlin, M. J. (1984). Hallux valgus: causes, evaluation, and treatment. Postgraduate medicine, 75(5), 174-187.

Brantingham, J. W., Guiry, S., Kretzmann, H. H., Kite, V. J., & Globe, G. (2005). A pilot study of the efficacy of a conservative chiropractic protocol using graded mobilization, manipulation and ice in the treatment of symptomatic hallux abductovalgus bunion. Clinical Chiropractic, 8(3), 117-133.

Kakde, M. (2020). Bunion: The non-surgical approach of treatment. Indian Journal of Integrative Medicine, 28-30.