Kan je een Kroon Bleken? 3 Manieren.

Veel mensen willen graag een stralend wit gebit en kunnen ervoor kiezen om de tanden te laten bleken. Maar hoe zit dat als je een kroon hebt?

Dus kan je een kroon bleken?

KORT ANTWOORD

Het is mogelijk om een kroon te bleken. Echter, het bleken van een kroon is niet hetzelfde als het bleken van je tanden. Een kroon bleken is specifieker en vereist meestal meer aandacht en deskundigheid van de tandarts. Het bleken van een kroon is namelijk meestal niet mogelijk met behulp van vrij verkrijgbare producten zoals tandenbleekstrips of bleekgel. In plaats daarvan wordt er meestal een specifieke techniek of behandeling gebruikt om de kleur van de kroon aan te passen.

In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp en helpen we je antwoord te vinden op deze belangrijke vraag.

vrouw bleekt tanden bij tandarts

Hoe worden kronen gebleekt?

Er zijn verschillende manieren waarop een tandarts een kroon kan bleken. De meest voorkomende methoden zijn.

  1. In-office bleekbehandeling. Dit is een intensieve behandeling die plaatsvindt in de tandartspraktijk. De tandarts brengt een bleekmiddel op de kroon aan en activeert het met een speciale lamp of laser. Deze behandeling duurt meestal ongeveer een uur en kan één of meer sessies nodig hebben.
  2. Bleekbehandeling met behulp van een tandbeschermer. Dit is een minder intensieve behandeling die meestal in één of twee bezoeken aan de tandarts plaatsvindt. De tandarts maakt een tandbeschermer op maat die op de kroon wordt aangebracht. De tandbeschermer bevat een bleekmiddel en wordt gedragen gedurende een aantal uren of nachten.
  3. Power bleaching. Dit is een combinatie van in-office bleekbehandeling en behandeling met een tandbeschermer. 

Het is belangrijk om te onthouden dat de juiste methode voor het bleken van een kroon afhankelijk is van de specifieke omstandigheden en dat het verstandig is om een tandarts te raadplegen voor een gedetailleerde beoordeling en aanbeveling.

Is kroon bleken veilig voor je tanden en tandvlees?

Een kroon bleken is meestal veilig voor tanden en tandvlees, maar er zijn wel zorgen over de gevolgen van het blootstellen aan de bleekmiddelen. 

Onthoud dat het bleken niet door iedereen even vaardig uitgevoerd kan worden. Daarom is het aan te raden om altijd een tandarts te raadplegen voordat je besluit om je kroon te laten bleken.

Alternatieven van kroon bleken

Er zijn alternatieven voor het bleken van een kroon. 

Een alternatief is om een nieuwe kroon te laten maken die bij de kleur van je tanden past. Dit is meestal de meest duurzame oplossing, maar ook de meest kostbare. 

Hoe lang duurt kronen bleken en hoe vaak herhalen?

De tijdsduur en de frequentie van het bleken van een kroon kunnen variëren afhankelijk van het type behandeling en de specifieke omstandigheden van de patiënt. 

Sommige kroonbleekbehandelingen kunnen in één bezoek aan de tandarts worden voltooid, terwijl andere meerdere bezoeken vereisen. 

Bovendien kunnen de resultaten van de behandeling tijdelijk zijn en kunnen regelmatige herhalingen nodig zijn om de gewenste uitkomst te behouden. 

Kosten voor het bleken van een kroon

De kosten voor het bleken van een kroon kunnen sterk variëren afhankelijk van de locatie, de tandarts en het type behandeling. 

Bovendien kunnen extra kosten worden gerekend voor vervanging van verouderde of beschadigde kronen tijdens de behandeling. 

Het is raadzaam om rond te gaan en meerdere tandartsen te raadplegen om een idee te krijgen van de kosten voor je specifieke behandeling.

Het is ook verstandig om je tandarts te raadplegen over de mogelijke risico’s en bijwerkingen van de behandeling en om eventuele andere opties te bespreken. 

Take home message

Het bleken van een kroon is een populaire optie voor mensen die op zoek zijn naar een manier om verkleurde of gele kronen te verbeteren. 

Of het nu gaat om tijdelijke verkleuringen of diepere verkleuringen die het resultaat zijn van veroudering of bepaalde medicijnen, het bleken van een kroon kan een effectieve en betaalbare oplossing bieden.

Het is belangrijk om te overwegen dat het bleken van een kroon niet altijd de beste oplossing is voor elke situatie en dat het altijd verstandig is om een tandarts te raadplegen voor een gedetailleerde beoordeling en aanbeveling.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen