Kan je Gaatjes Wegpoetsen?

Je wilt natuurlijk niet geboord worden, daarom ga je al snel op zoek naar andere oplossingen. 

Misschien heb je van iemand gehoord dat je tandenborstel het probleem kan verhelpen. Dus kan je gaatjes wegpoetsen?

KORT ANTWOORD

Het is niet mogelijk om gaatjes met een tandenborstel weg te poetsen. Gaatjes zijn beschadigingen in de tanden en kiezen die ontstaan zijn door bacteriën die zuur produceren. Deze beschadigingen kunnen niet verwijderd worden door tanden te poetsen, ook niet met een elektrische tandenborstel.

Om gaatjes te behandelen, is het nodig om ze te vullen met vullingsmateriaal, zoals amalgaam of composiet. Dit wordt gedaan door een tandarts of mondhygiënist. Tijdens de behandeling wordt al het beschadigde tandweefsel uit het gaatje verwijderd en wordt het vullingsmateriaal in het gaatje geplaatst en aangedrukt tot het hard is.

Hoewel het niet mogelijk is om gaatjes met een tandenborstel weg te poetsen, is het wel belangrijk om regelmatig te poetsen om tandplak en tandsteen te verwijderen en om gaatjes te helpen voorkomen. Door twee keer per dag te poetsen met fluoride tandpasta en elke dag te flossen, kun je helpen om tandplak en tandsteen te verwijderen en de kans op het ontwikkelen van gaatjes te verkleinen.

Dit artikel vertelt je of je gaatjes kunt wegpoetsen, andere mythes en hoe je gaatjes in het vervolg kunt voorkomen.

familie poetst tanden

Waarom denken mensen dat je het weg kunt poetsen?

Er zijn verschillende redenen waarom sommige mensen denken dat gaatjes weggepoetst kunnen worden. 

Dit kan komen doordat ze niet goed begrijpen hoe gaatjes ontstaan en hoe ze behandeld moeten worden. 

Het kan ook komen doordat ze gehoord hebben van bepaalde methoden die beweren dat ze gaatjes kunnen “genezen” of “wegpoetsen”, zoals het gebruik van speciale tandenborstels of mondwater.

Sommige van deze methoden kunnen helpen om tandplak en tandsteen te verwijderen en de gezondheid van de tanden en kiezen te verbeteren, maar ze kunnen geen gaatjes genezen of wegpoetsen. 

Gaatjes zijn beschadigingen in de tanden en kiezen die moeten worden behandeld door middel van tandvullingen of andere behandelingen, afhankelijk van de ernst van de beschadiging.

Het is belangrijk om goede mondhygiëne te behouden en regelmatig naar de tandarts te gaan voor controle om de kans op het ontwikkelen van gaatjes te verkleinen. 

Andere misvattingen

Er zijn een aantal misvattingen rondom het onderwerp gaatjes die niet kloppen:

Misvatting 1. Gaatjes kunnen genezen door het eten van suikerhoudende voedingsmiddelen te verminderen. Hoewel het verminderen van het eten van suikerhoudende voedingsmiddelen kan helpen om de kans op het ontwikkelen van gaatjes te verkleinen, kan het niet genezen gaatjes die al zijn ontstaan.

Misvatting 2. Gaatjes kunnen worden behandeld met mondwater of tandenborstels met speciale chemische stoffen. Er zijn veel producten op de markt die beweren dat ze gaatjes kunnen genezen of wegpoetsen, maar de meeste van deze producten hebben geen wetenschappelijk bewijs om te ondersteunen dat ze werken. Gaatjes kunnen alleen behandeld worden door middel van tandvullingen of andere behandelingen die worden uitgevoerd door een tandarts of mondhygiënist.

Misvatting 3. Alleen kinderen krijgen gaatjes. Hoewel gaatjes vaker voorkomen bij kinderen en tieners, kunnen mensen van alle leeftijden gaatjes krijgen. Het is belangrijk om goede mondhygiëne te behouden en regelmatig naar de tandarts te gaan voor controle, ongeacht je leeftijd.

Misvatting 4. Gaatjes zijn altijd pijnlijk. Gaatjes kunnen leiden tot pijn, maar dit is niet altijd het geval. Sommige gaatjes kunnen asymptomatisch zijn en dus niet leiden tot pijn. Het is belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan voor controle, zodat gaatjes op tijd behandeld kunnen worden, ongeacht of ze pijn doen of niet.

Take home message

Ik hoop dat je nu beter begrijpt hoe gaatjes ontstaan en hoe ze behandeld kunnen worden. 

Dus kan je gaatjes wegpoetsen?

Gaatjes kunnen niet weggepoetst worden met een tandenborstel, mondwater of andere producten die beweren dat ze gaatjes kunnen genezen. 

Gaatjes kunnen alleen behandeld worden door middel van tandvullingen of andere behandelingen die worden uitgevoerd door een tandarts of mondhygiënist.

Om de kans op het ontwikkelen van gaatjes te verkleinen, is het belangrijk om goede mondhygiëne te behouden en regelmatig naar de tandarts te gaan voor controle. 

Door twee keer per dag te poetsen met fluoride tandpasta en elke dag te flossen, en het verminderen van het eten van suikerhoudende voedingsmiddelen, kun je helpen om tandplak en tandsteen te verwijderen en de gezondheid van je tanden en kiezen te behouden. 

Als je al gaatjes hebt, is het noodzakelijk om ze te laten behandelen om verdere problemen te voorkomen.

Het is nooit te laat om goede mondhygiëne te behouden en regelmatig naar de tandarts te gaan voor controle.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen