Kan je Gaatjes Zien? 5 Tekenen

Gaatjes ontstaan meestal als gevolg van tandbederf, wat ontstaat wanneer bacteriën in de mond suiker omzetten in zuur dat de tanden aantast. Als dit zuur zich ophoopt op de tanden, kan het leiden tot de vorming van gaatjes.

Verschillende klachten kunnen op een gaatje wijzen, maar kun je ze dan ook zelf in je mond zien? 

Een gaatje betekent immers dat er ergens een gat zit. Oftewel, kan je gaatjes zien?

KORT ANTWOORD

Gaatjes kunnen gezien worden. Er zijn verschillende manieren om gaatjes te zien, afhankelijk van de grootte en de locatie ervan. Sommige gaatjes zijn zichtbaar wanneer je in de spiegel kijkt, terwijl andere gaatjes alleen te zien zijn met behulp van speciale tandheelkundige instrumenten. Bovendien kan een tandarts of een mondhygiënist gaatjes natuurlijk opmerken tijdens een reguliere controle.

Dit artikel vertelt je waaraan je gaatjes kunt zien, hoe groot ze meestal zijn en of tandartsen ze soms over het hoofd zien.

pijnlijke mond kies tandvlees

Waaraan kun je gaatjes zien?

Er zijn een aantal dingen waaraan je gaatjes in je tanden kunt zien:

 1. Zichtbare gaten of openingen in de tanden: Als je in de spiegel kijkt, kun je misschien gaten of openingen in je tanden zien. Dit kan een teken zijn van een gaatje.
 2. Gebarsten tanden: Als een gaatje zich in de tand heeft gevormd, kan de tand ook barsten. Dit kan leiden tot pijn bij het kauwen of het drinken van koude of warme dranken.
 3. Gevoeligheid voor temperatuur: Als een gaatje in een tand zit, kan deze gevoelig zijn voor temperatuurveranderingen. Dit kan leiden tot pijn of een branderig gevoel wanneer je koude of warme dranken drinkt.
 4. Pijn of zwelling: Gaatjes kunnen leiden tot pijn of zwelling in de mond. Als je pijn hebt of een zwelling ziet, is het belangrijk om een tandarts te raadplegen om te bepalen of een gaatje de oorzaak is.
 5. Tandbederf op de randen van de tanden: Als de randen van je tanden zijn aangetast door tandbederf, kan dit een teken zijn van gaatjes.

Met speciale instrumenten zoals röntgenfoto’s of een mondspiegel, kunnen de tanden en het tandvlees geïnspecteerd worden op tekenen van tandbederf.

Kan de tandarts gaatjes missen?

Hoewel tandartsen en mondhygiënisten ervaren zijn in het herkennen van de tekenen van tandbederf en gaatjes, is het mogelijk dat ze een gaatje over het hoofd zien. 

Dit kan gebeuren als het gaatje klein is of zich op een moeilijk zichtbare plek bevindt, zoals achterin de mond.

Er zijn een aantal factoren die de kans op het over het hoofd zien van gaatjes kunnen vergroten:

 1. Onvoldoende mondverzorging: Als je niet voldoende poetst en flosst, kunnen bacteriën en tandplak zich ophopen op je tanden en tandvlees. Dit kan leiden tot tandbederf en het vormen van gaatjes, die moeilijker te zien zijn voor de tandarts.
 2. Verborgen gaatjes: Sommige gaatjes zijn moeilijker zichtbaar, omdat ze zich op moeilijk zichtbare plekken bevinden, zoals tussen de tanden of op de wortel van de tand.
 3. Slechte röntgenfoto’s: Als de röntgenfoto’s die worden genomen tijdens een tandheelkundig onderzoek van slechte kwaliteit zijn, kan dit het moeilijker maken voor de tandarts om gaatjes op te sporen.
 4. Onvoldoende verlichting: Als de verlichting in de mond onvoldoende is, kan dit het moeilijker maken voor de tandarts om gaatjes op te sporen.

Hoe groot zijn gaatjes meestal?

Gaatjes kunnen variëren in grootte, afhankelijk van hoe lang ze zijn blootgesteld aan tandbederf en hoe effectief ze zijn behandeld. 

In het algemeen zijn gaatjes het kleinst wanneer ze net zijn ontstaan en worden ze groter naarmate ze langer worden blootgesteld aan tandbederf.

Er zijn verschillende manieren om de grootte van gaatjes te classificeren:

 1. Kleine gaatjes: Kleine gaatjes zijn meestal minder dan 1 millimeter in diameter. Ze kunnen worden opgevuld met een tandvulling.
 2. Gemiddelde gaatjes: Gemiddelde gaatjes zijn meestal tussen de 1 en 3 millimeter in diameter. Ze kunnen worden behandeld met een tandvulling of een kroon.
 3. Grote gaatjes: Grote gaatjes zijn meestal groter dan 3 millimeter in diameter. Ze vereisen vaak een kroon of een brug om te worden behandeld.

Take home message

Kan je gaatjes zien?

Ja, het is mogelijk om gaatjes in je tanden te zien, afhankelijk van de grootte en de locatie ervan. 

Sommige gaatjes zijn zichtbaar wanneer je in de spiegel kijkt, terwijl andere gaatjes alleen te zien zijn met behulp van speciale tandheelkundige instrumenten.

Het is belangrijk om gaatjes op te merken en te behandelen voordat ze erger worden, omdat onbehandelde gaatjes kunnen leiden tot pijn, infecties en zelfs tandverlies. 

Gelukkig zijn er verschillende manieren om gaatjes te behandelen, afhankelijk van de ernst ervan. 

Zo kunnen kleine gaatjes gevuld worden met een tandvulling, terwijl grotere gaatjes vaak worden behandeld met een kroon of een brug.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen