Kan Je Met Citroen Je Menstruatie Uitstellen?

Er wordt beweerd dat je met twee theelepels citroen je menstruatie kan uitstellen. Maar klopt dat wel? Dus kan je met citroen de menstruatie uitstellen?

KORT ANTWOORD

Uit een rattenstudie blijkt dat je met citroen mogelijk de menstruatie kan uitstellen. De citroensap kon namelijk de oestrogeencyclus van de ratten beïnvloeden, de eisprong gedeeltelijk blokkeren en dus mogelijk ook de vruchtbaarheid beïnvloeden. Echter, de effecten op de mens zijn niet onderzocht. Beschouw citroen dus niet als veilige en effectieve manier om de menstruatie mee uit te stellen of te stoppen. Het is dus geen anticonceptie. De enige manier om je menstruatie te controleren of te verlichten is met behulp van reguliere anticonceptie dat is voorgeschreven door een arts.

Dit artikel vertelt je hoe citroen de menstruatie beïnvloedt, de wetenschappelijke onderbouwing en hoe mensen het precies doen.

schenkt citroensap in glas

Hoe citroen de menstruatie beïnvloedt

Veel vrouwen willen hun menstruatie op een natuurlijke manier uitstellen. Op social media worden sommige methoden gepromoot waaronder het nemen van citroen.

Daarom zijn er nu vrouwen die met twee theelepels citroen in een glas water mengen om het uit proberen te stellen.

Maar waarom citroensap? 

Citrusvruchten zijn erg zuur. Mensen denken dat het je zuurgraad kan veranderen en daarmee het bloeden kan verminderen. 

Mensen denken zelfs dat je er menstruatiekrampen mee kan verlichten. Echter, de berichten zijn soms tegenstrijdig. Er zijn namelijk ook berichten dat de menstruaties zelfs heftiger konden worden.

Hoe het mogelijk werd ontdekt

Er gaan ook berichten rond van mensen die er per toeval achter kwamen dat citroensap de menstruatie uit kan stellen.

Citroensap wordt bij hoestklachten vaak met honing gemengd. Mensen die meerdere opeenvolgende dagen citroensap namen merkte op dat de menstruatie meerdere dagen was uitgesteld.

Citroen blokkeerde eisprong bij ratten

Een rattenstudie heeft de effecten van citroensap op de oestrogeencyclus en ovulatie onderzocht.

Opzet. In het onderzoek werden 25 ratten in 3 verschillende groepen onderverdeeld. Een groep kreeg 1ml citroensap, de tweede groep kreeg 1 ml 50% verdunde citroensap en de derde groep kreeg 1 ml gedistilleerd water. In de eerste 16 dagen werd de natuurlijke cyclus onderzocht, de 24 daaropvolgende dagen werd citroensap gegeven.

Resultaten. De oestrogeenfase van de ratten die zowel 1 ml onverdund of verdund citroensap hadden gekregen had een irregulair patroon. Van de onverdunde groep had 80% een irregulair patroon terwijl 50% van de verdunde groep een irregulair patroon had.

Obductie. Na het onderzoek werden de ratten gedood en werden voortplantingsorganen van de ratten onderzocht. Het bleek dat de ratten die citroensap hadden gekregen, minder eicellen hadden afgegeven dan de ratten in de controle groep. De eisprong was gedeeltelijk geblokkeerd. Dit bleek uit de onderzochte oviducten.

Conclusie. Kortom, uit deze rattenstudie blijkt dat citroensap de oestrogeencyclus kan beïnvloeden, de eisprong gedeeltelijk blokkeert en mogelijk de vruchtbaarheid kan beïnvloeden.

De studie is onderaan terug te vinden bij de bronvermelding.

Hoe doen mensen het

In de haïtiaanse cultuur is het al vaker toegepast.

Er wordt echte vers geperste citroensap gebruikt. Dus niet de citroensap in flesjes. Snijd een citroen en knijp hem in een beker uit. Drink het op als een shotje.

Wanneer je dit een paar dagen voor je verwachte cyclus zou doen kan de menstruatie mogelijk uitgesteld worden.

Stel dat je dit doet als je cyclus begonnen is dan zou de menstruatie wat lichter kunnen worden.

De hoeveelheid schijnt ook uit te maken. Zo zouden twee citroenen de menstruatie stoppen terwijl een half citroen de menstrualie zou kunnen verlichten.

Elk lichaam is anders, dus ook elk lichaam zal er anders op reageren.

Take home message

In eerste instantie leek citroensap een social media hype waar iedereen achteraan loopt. Echter, een muizenstudie suggereert dat het mogelijk ook bij mensen zou kunnen werken.

Om definitieve uitspraken te kunnen doen zal het dus eerst grondig op mensen onderzocht moeten worden in een wetenschappelijke setting.

We raden het gebruik van citroen daarom af. Ga voor bestaande anticonceptie en overleg met een arts.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Salawu, A. A., Osinubi, A. A., Dosumu, O. O., Kusemiju, T. O., Noronha, C. C., & Okanlawon, A. O. (2010). Effect of the juice of lime (Citrus aurantifolia) on estrous cycle and ovulation of Sprague-Dawley rats. Endocrine Practice, 16(4), 561-565.