Kan Je Ondanks Anticonceptiegebruik Zwanger Worden?

Anticonceptiepillen hebben een hoog slagingspercentage, maar je hebt vast wel eens een verhaal gehoord waar iemand desondanks zwanger werd. 

Dus kan je ondanks gebruik van anticonceptie toch zwanger worden?

KORT ANTWOORD

Je kan zwanger worden als je anticonceptiepillen gebruikt. Bij perfect gebruik is de anticonceptiepil voor maar liefst 99.7% effectief terwijl bij normaal gebruik de doeltreffendheid afneemt naar slechts 91%. De effectiviteit van de pil neemt af door gemiste dagen, braken, doordat je de pil niet consequent op hetzelfde tijdstip inneemt, het niet direct beginnen met een nieuw pakje of door bepaalde geneesmiddelen zoals antibiotica, antischimmelmiddelen of anti-epileptica.

Dit artikel vertelt je de kans op onbedoelde zwangerschappen, de risicofactoren die de effectiviteit van de pil verlagen en geeft handige tips om de effectiviteit te verhogen.

Anticonceptie pil en zwangerschapstest

Kan je ondanks anticonceptiegebruik zwanger worden?

Over het algemeen zijn anticonceptiepillen zeer effectief. Echter, bij incorrect en inconsequent gebruik kunnen zwangerschappen niet altijd voorkomen worden.

Populaire anticonceptiemiddelen zijn de combinatiepil en de minipil. De hormonen in de combinatiepil voorkomen dat de eierstokken een eicel afgeven voor de bevruchting (ovulatie). 

De minipil maakt de baarmoederslijmvlies dunner terwijl de minipil het baarmoederhalsslijm juist dikker maakt. Hierdoor kan het sperma de eicel niet goed bereiken.

Bij perfect gebruik is de pil voor 99.7% effectief. Dit blijkt uit gegevens van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Zoals gezegd is dat dus bij het perfect gebruik. De doeltreffendheid neemt bij normaal gebruik drastisch af naar 91%. Binnen een jaar zouden in theorie 9 van de 100 vrouwen zwanger kunnen worden.

Hierdoor verlaagt de effectiviteit van de pil

Om een zwangerschap te voorkomen moeten de niveaus van de hormonen in je lichaam constant blijven. Zodra je een pil mist kan de hormoonspiegel snel gaan dalen waardoor de kans op een eisprong en dus de kans op een zwangerschap groter wordt.

Je kan dus van anticonceptie zwanger worden. Het risico op een zwangerschap kan op een aantal manieren verhoogd worden.

  1. niet op hetzelfde tijdstip innemen: dit vermindert de consiste hormoonwaarde
  2. het missen van de pil dagen: dit vermindert hormoonwaarden 
  3. het niet direct beginnen met een nieuw pakje: gaat ten koste van de effectiviteit 
  4. de inname van bepaalde medicijnen: somige antibiotica, antiepileptica, anti-schimmelmiddelen
  5. braken: hierdoor kan je lichaam het niet goed opnemen
  6. alcoholgebruik is een grote boosdoener, hierdoor wordt de pil vaak vergeten

De eerst risicofactoren kan je voorkomen door simpelweg een wekker te zetten.

Wanneer je twee of meer pillen hebt overgeslagen is het belangrijk dat je geslachtsgemeenschap vermijd of een andere anticonceptiemethode gebruikt. 

Zodra je de pil weer 7 dagen achtereenvolgens hebt geslikt hoef je de vervangende anticonceptiemethode niet meer te gebruiken.

Als je geen rekening houdt met deze risicofactoren kan er een onbedoelde zwangerschap optreden. 

De effectiviteit van de pil verhogen

vrouw heeft anticonceptie pilstrip vastVoorkom mislukte pillen en onbedoelde zwangerschappen met behulp van de volgende tips:

  1. de anticonceptiepil op hetzelfde tijdstip innemen
  2. gebruik een app voor pillen herinneringen (Lady Pill Reminder) en eventueel een app die je menstruatie bijhoudt
  3. volg de instructies op de verpakking nauwkeurig 
  4. één week voordat je laatste verpakking op is alvast een nieuwe pil verpakking binnenkrijgen 
  5. vervangende anticonceptiemethode als je twee of meerdere pillen achter elkaar hebt overgeslagen  
  6. neem gemiste pillen zo snel mogelijk in

De placebo pillen zijn er niet voor niets. Dankzij deze pillen blijf je in een routine wat de kans op gemiste pil dagen verkleint. Als je het niet doet wordt de kans groter dat je te laat met het nieuwe pakje begint. 

Hoe weet je of je zwanger bent tijdens de pil?

Jammer genoeg kan je van anticonceptie zwanger worden. Als dat gebeurt is het natuurlijk belangrijk om te weten wat de tekenen zijn. Symptomen en tekenen van de zwangerschap tijdens anticonceptiegebruik:

  1. het missen van een menstruatie 
  2. gevoelige borsten
  3. innesteling vlekjes 
  4. stemmingswisselingen
  5. misselijkheid
  6. vermoeidheid
  7. rugpijn
  8. voedselaversie
  9. toegenomen behoefte om te plassen
  10. hoofdpijn

Deze symptomen kunnen ook optreden bij tal van andere aandoeningen zoals urineweginfectie, premenstrueel syndroom, hormonale onevenwichtigheden, slaapgebrek, maag- en darmproblemen, verkoudheid en stress.

Neem daarom een zwangerschapstest na minstens 19 dagen na de laatste keer dat je seks hebt gehad.

Zwanger worden, zwangerschap en anticonceptie

Als je tijdens het zwanger worden anticonceptie hebt gebruikt neemt het risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap toe.

Je zou het misschien niet verwachten, maar het doorslikken van de pil tijdens de zwangerschap lijkt geen afwijkingen te veroorzaken bij de baby.

Take home message

Iedereen is bang voor een onbedoelde zwangerschap, want al neem je de pil perfect, de effectiviteit is nooit 100%. Kortom, kan je van anticonceptie zwanger worden?

Zelfs als je de pil perfect gebruikt, consequent op hetzelfde tijdstip van de dag inneemt en er geen risicofactoren zijn, kan er nog steeds een onbedoelde zwangerschap plaatsvinden. 

De kans is klein, maar de pil is dus niet waterdicht. Bovendien is de effectiviteit van de pil bij normaal gebruik ‘slechts’ 91%. 

Het gevaar schuilt altijd in een klein hoekje. Wees je bewust van de vroege tekenen van de zwangerschap voor als het eventueel mis gaat.

Als je moeite hebt om de pil correct te gebruiken en het niet lukt om het consequent in te nemen is het verstandig om met je arts of gynaecoloog te praten. Mogelijk is een spiraaltje dan verstandiger zodat je niet elke dag een pil in hoeft in te nemen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Bronnen

Trussell, J. (2004). Contraceptive failure in the United States. Contraception, 70(2), 89-96.

Dinger, J., Do Minh, T., Buttmann, N., & Bardenheuer, K. (2011). Effectiveness of oral contraceptive pills in a large US cohort comparing progestogen and regimen. Obstetrics & Gynecology, 117(1), 33-40.

Eisenberg, D. L., Secura, G. M., Madden, T. E., Allsworth, J. E., Zhao, Q., & Peipert, J. F. (2012). Knowledge of contraceptive effectiveness. American journal of obstetrics and gynecology, 206(6), 479-e1.

Mansour, D., Inki, P., & Gemzell-Danielsson, K. (2010). Efficacy of contraceptive methods: a review of the literature. The European Journal of Contraception & Reproductive Health Care, 15(1), 4-16.

Kost, K., Singh, S., Vaughan, B., Trussell, J., & Bankole, A. (2008). Estimates of contraceptive failure from the 2002 National Survey of Family Growth. Contraception, 77(1), 10-21.