Kan je Steak Tartare Rauw Eten? 3 Gevaren

Steak tartare is rauw gemalen rundvlees. Rauw vlees brengt natuurlijk een aantal gevaren met zich mee. Dus kan je steak tartare rauw eten?

KORT ANTWOORD

Je kunt steak tartare veilig eten, maar bij het eten van rauw vlees is er altijd een risico op een door voedsel overgedragen ziekte. Steak tartare is veilig mits het goed is bereid en veilig is behandeld. Ga daarom voor rundvlees van hoge kwaliteit. 

Wees met rauw gemalen vlees dus extra voorzichtig. De risico’s op ziekten kun je verlagen door het rauwe vlees in te vriezen.

Dit artikel vertelt je of je steak tartare rauw kan eten, de gevaren die het met zich meebrengt en welke mensen het maar beter kunnen vermijden.

intestinale wormen

Wormen en parasieten

Steak tartare is berucht als het gaat om het oplopen van parasieten. Als het niet verhit is kunnen er namelijk nog larven en andere parasieten in zitten. 

Lintwormen. Zo kan rauw rundvlees de larven van lintwormen bevatten. Deze eieren kunnen wel twee maanden of langer overleven. Uit een zogeheten cestode larve kan vervolgens de T. saginata lintworm groeien. Deze intestinale lintworm komt over de hele wereld voor.

Toxoplasmose. Rauw vlees zoals steak tartare kan de toxoplasmaparasiet bevatten. Zo wordt de helft van alle toxoplasma infecties veroorzaakt door eten van rauw vlees. Steak tartare is een van de belangrijkste risicofactoren voor toxoplasmose. Veel mensen lopen het op door het eten van steak tartare. 

Groepen die steak tartare moeten vermijden

Wist je dat steak tartare bij zwangeren miskramen, vroeggeboorten, en aangeboren hersen- en oogafwijkingen kan veroorzaken?

Het is dus duidelijk dat steak tartare gevaren met zich mee kan brengen. Om deze reden moeten verschillende groepen steak tartare vermijden.

Het gaat hier om de ouderen, zwangeren, jonge kinderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem zoals kankerpatiënten. 

Steak tartare invriezen

Steak tartare zoals filet americain kun je maximaal een maand in de vriezer bewaren.

Het is belangrijk dat je steak tartare snel in de vriezer doet en voorkomt dat het een tijdje op kamertemperatuur staat.

Dit kan namelijk de veiligheid van het invriezen verminderen. Het is ook belangrijk dat je het op de juiste wijze invriest. 

Doe de steak tartare in een luchtdichte plastic verpakking achterin je vriezer. Hierbij moet de temperatuur -18°C of lager zijn.

Het belangrijkste is dat je de steak tartare in een luchtdichte plastic verpakking doet. 

Het maakt niet zoveel uit of de steak tartare kant en klaar was of dat je het zelf gemaakt had.

Eenmaal ingevroren kun je steak tartare maximaal een maand bewaren.

Is steak tartare gezond

Steak tartare heeft niet zo’n goede reputatie, maar het kan ook zeker voedzaam zijn. Steak tartaar bevat namelijk veel eiwitten. Zo bevat 100 gram filet americain 18.2 gram eiwitten.

Het levert ook een grote hoeveelheid vitamine B. Uit onderzoeken blijkt dat deze B-vitamines de reproductieve gezondheid (vruchtbaarheid) kunnen bevorderen.

Er zijn ook claims dat je de voedingsstoffen uit rauw rundvlees beter kan verteren en opnemen.

Echter, het onderzoek naar deze hogere nutriëntenopname is schaars want het is onethisch om deelnemers van een onderzoek rauw vlees voor te schotelen.

Filet americain is een vorm van steak tartare en bestaat uit fijngemalen rauw mager rundvlees met verschillende toevoegingen zoals paprika en ei. 

Filet americain is dus steak tartare. De voedingswaarde van 100 gram filet americain:

  • koolhydraten: 1.8 gram
  • eiwitten: 18.2
  • vetten: 7.4 gram 
  • waarvan verzadigde vetten: 1.8 gram
  • waarvan onverzadigde vetten: 5 gram
  • vezels: 0

Take home message

Kan je steak tartare rauw eten?

Steak tartare kan veilig gegeten worden, maar als je rauw vlees eet is er altijd een kans op een door voedsel overgedragen ziekte.

Daarom is het belangrijk dat het voedsel goed wordt bereid en je voor rundvlees van hoge kwaliteit gaat.

Steak tartare bestaat uit rauw mager rundvlees dat een aantal gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen. 

Je kunt door het eten van steak tartare de toxoplasma parasiet binnen krijgen en daarmee toxoplasmose oplopen. Maar dat is nog niet alles.

Zo kun je door het eten van rauw rundvlees darm lintwormen oplopen. Het gaat hier om de zogeheten T. saginata lintworm die uit een Cestode Larve groeit.

Deze lintworm is overal op de wereld. die uit een Cestode Larve die je via het voedsel binnenkrijgt. 

Houd de houdbaarheid goed in gaten. Je kunt de houdbaarheid verlengen door het in te vriezen. Eenmaal ingevroren kun je het een maand lang bewaren.

Doe de steak tartare in een luchtdichte plastic verpakking en plaats het achter in de vriezer. Hierbij moet de temperatuur van de vriezer -18°C graden of lager zijn.

Er zijn ook positieve punten. Zo is steak tartare rijk aan eiwitten en B vitamines die je gezondheid kunnen bevorderen.

Volgens voorstanders kun je de voedingsstoffen uit steak tartare ook beter verteren en opnemen. Echter zijn deze claims niet goed onderbouwd.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen