Kan je Verse Gist Invriezen? 5 Tips

Misschien heb je een restje gist over na het bakken van brood of pizza, of heb je het idee om gist in te vriezen zodat je het later nog een keer kunt gebruiken. 

Hoe dan ook, het is altijd handig om te weten of dit mogelijk is en wat de beste manier is om dit te doen. 

Dus kan je verse gist invriezen?

KORT ANTWOORD

Het is mogelijk om verse gist in te vriezen. Het is echter wel belangrijk om te weten dat gist zich anders gedraagt wanneer het bevroren is en dat het soms nodig kan zijn om het op een specifieke manier te behandelen voordat je het invriest.

Voordat je gist gaat invriezen, is het aan te raden om het eerst te laten activeren in lauwwarm water en suiker. Dit zorgt ervoor dat het gist beter kan overleven wanneer het bevroren is. Vervolgens kun je het gist in een afgesloten container of zak doen en in de vriezer bewaren. Houd er wel rekening mee dat het gist na het invriezen minder actief kan zijn, dus je zou het wellicht wat langer moeten laten rijzen voordat je het gebruikt.

Het is ook belangrijk om te weten dat gist een beperkte houdbaarheid heeft, zelfs wanneer het bevroren is. Daarom kun je het het beste binnen een maand gebruiken als je het hebt ingevroren. Als je het langer dan een maand bewaart, kan het zijn dat het gist minder actief is wanneer je het gebruikt.

In het algemeen is het dus mogelijk om verse gist te invriezen, maar houd er rekening mee dat het gist na het invriezen misschien minder actief is en dat het een beperkte houdbaarheid heeft. Als je het gist op de juiste manier behandelt en binnen een redelijke tijd gebruikt, zou het goed moeten werken.

Dit artikel vertelt je hoe je gist het beste kunt invriezen, wat er gebeurt als je gist invriest, de nadelen en welke producten je met gist kan invriezen.

vrouw staat voor een lege open koelkast

Hoe kun je gist het beste invriezen?

Om gist het beste te invriezen, kun je het volgende doen:

 1. Laat het gist eerst activeren in lauwwarm water en suiker. Dit zorgt ervoor dat het gist beter kan overleven wanneer het bevroren is.
 2. Doe het gist vervolgens in een afgesloten container of zak. Dit is belangrijk om te voorkomen dat het gist uitdroogt of aan andere dingen in de vriezer komt.
 3. Zorg ervoor dat je het gist op een koele en droge plaats bewaart. Het is belangrijk om te voorkomen dat het gist te lang bevroren blijft, omdat dit de houdbaarheid kan verminderen.
 4. Gebruik het gist binnen een maand na het invriezen. Zoals eerder gezegd, heeft gist een beperkte houdbaarheid, zelfs wanneer het bevroren is. Als je het langer dan een maand bewaart, kan het zijn dat het gist minder actief is wanneer je het gebruikt.
 5. Laat het gist op tijd ontdooien voordat je het gebruikt. Als het gist te lang bevroren is, kan het langer duren voordat het opkomt. Zorg ervoor dat je het gist op tijd uit de vriezer haalt en op kamertemperatuur laat ontdooien voordat je het gebruikt.

Als je deze stappen volgt, kun je verse gist op een goede manier invriezen en later gebruiken. 

De nadelen van ingevroren gist

Er gebeurt het volgende met gist als het ingevroren wordt:

 1. Het gist kan minder actief worden. Wanneer gist bevroren is, kan het minder actief worden en kan het langer duren voordat het opkomt. Dit kan ervoor zorgen dat je langer moet wachten voordat je het gist kunt gebruiken en dat het minder sterk zal zijn wanneer het opkomt.
 2. De houdbaarheid kan verminderen. Gist heeft een beperkte houdbaarheid, zelfs wanneer het bevroren is. Als je het gist langer dan een maand bewaart, kan het zijn dat het minder actief is wanneer je het gebruikt.
 3. De smaak kan veranderen. Wanneer gist bevroren is, kan de smaak ervan veranderen. Dit kan ervoor zorgen dat het eindproduct dat je maakt, anders smaakt dan je had verwacht.
 4. Het gist kan uitdrogen. Als het gist te lang bevroren blijft, kan het uitdrogen. Dit kan ervoor zorgen dat het gist minder actief is wanneer je het gebruikt.

Houd er rekening mee dat deze effecten op het gist kunnen variëren afhankelijk van hoe lang het gist bevroren blijft en hoe het is opgeslagen.

Welke producten met gist kun je invriezen en welke niet?

Er zijn een aantal producten met gist die je kunt invriezen en een aantal die je beter niet kunt invriezen. Laten we eens kijken naar de producten die je wel en niet kunt invriezen:

Producten met gist die je kunt invriezen:

 1. Brood. Je kunt brood invriezen zodat je het later kunt opwarmen of opnieuw kunt bakken.
 2. Pizza. Je kunt pizza invriezen zodat je het later kunt opwarmen of opnieuw kunt bakken.
 3. Gebak. Sommige gebakjes, zoals cake, kun je invriezen zodat je ze later kunt opwarmen of opnieuw kunt bakken.

Producten met gist die je beter niet kunt invriezen:

 1. Koekjes. Koekjes kunnen soms wat droog worden als ze bevroren zijn, dus het is beter om ze niet te invriezen.
 2. Gistdeeg. Gistdeeg kan soms wat plakkerig worden als het bevroren is, dus het is beter om het niet te invriezen.
 3. Croissants. Croissants kunnen soms wat slap worden als ze bevroren zijn, dus het is beter om ze niet te invriezen.

Take home message

Kan je verse gist invriezen?

Het is inderdaad mogelijk om gist te invriezen, maar het is wel belangrijk om te weten dat het gist zich anders kan gedragen wanneer het bevroren is en dat het soms nodig kan zijn om het op een specifieke manier te behandelen voordat je het invriest.

We hebben ook gezien dat er een aantal producten met gist zijn die je kunt invriezen en een aantal die je beter niet kunt invriezen. 

Als je deze producten op de juiste manier behandelt en binnen een redelijke tijd gebruikt, zouden ze goed moeten werken.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen