De een kraakt de gewrichten zelf uit gewoonte terwijl een ander de gewrichten door een professional laat kraken.
Krakende geluiden worden echter vaak als verontrustend ervaren. Dus kan kraken kwaad?
KORT ANTWOORD
Af en toe zacht kraken op een correcte manier kan geen kwaad. Af en toe je gewrichten laten kraken kan waarschijnlijk ook geen kwaad.
Echter, als het te vaak, te krachtig of verkeerd gedaan wordt kan het de klachten verergeren. Er kunnen ook vervelende problemen ontstaan zoals weefselschade, zwellingen, gewrichtsverrekkingen, afbraak, slijtage, beschadigde bloedvaten en bloedstolsels.
Misschien vraag je je juist af of een krakend geluid ernstig is. Krakende geluiden zijn zelden ernstig, maar als je ook pijn ervaart of andere symptomen opmerkt moet je naar de dokter.
Dit artikel vertelt je of kraken kwaad kan, wat een krakend geluid kan betekenen en wanneer het kraken gevaarlijk kan zijn.
Krakende geluiden in je gewrichten: 3 oorzaken
Bij bewegingen of het manipuleren van gewrichten kun je een krakend geluid horen. Dan vraag je je al snel af waar dit geluid vandaan komt.
- Luchtbelletjes. Vaak zijn het knappende luchtbelletjes. Als je een beweging maakt ontstaan er drukveranderingen waardoor de gassen in de gewrichtsvloeistof vrijkomen waarna je een krakend geluid hoort. Deze gassen ontstaan in de gewrichtsvloeistof die als smeermiddel van je gewrichten dienen.
- Positieveranderingen. Je kunt ook een krakend geluid horen wanneer je pezen, ligamenten of gewrichten van positie veranderen. Als spieren en pezen over een bot heen gaan hoor je ook een geluid. Dit kan te wijten zijn aan bijvoorbeeld overbelasting of een blessure.
- Slijtage. Misschien is er meer aan de hand. Bij oudere mensen duiden knarsende gewrichten namelijk vaker op slijtage. Zodra het kraakbeen op je gewrichten verloren gaat, zal het oppervlak niet meer zo glad zijn als voorheen en kunnen de gewrichten tegen elkaar gaan knarsen.
De gewrichten die het meest kraken zijn je vingers, knieën en schouders, maar ook je nek, knokkels, rug, enkels, knieën, ellebogen en polsen kunnen vaak kraken.
Mensen horen verschillende geluiden en omschrijven het vaak als knakkend, knarsend, scheurend of knallend.
Vrijkomende gassen
De krakende geluiden die je hoort kunnen dus gewoon knappende gasbelletjes zijn die zich in je gewrichtsvloeistof hebben gevormd.
Dit gebeurt als volgt:
- een gewricht wordt gekraakt
- kapsels rekken uit
- het vloeistof rekt ook uit waardoor de druk af neemt
- door de lagere drug verandert vloeistof in gas
- bij het veranderen van vloeistof in gas ontstaat er een knallend geluid
Je gewrichtsvloeistof werkt namelijk als smeermiddel en creëert verschillende gassen zoals zuurstof, koolstofdioxide en stikstof.
Als je een beweging maakt of wanneer een professional je gewricht manipuleert rekt het kapsel uit en vinden er drukveranderingen plaats en komt het gas vrij.
Hierbij kun je dan een krakend geluid horen dat ook wel crepitus wordt genoemd.
Hetzelfde gewricht kun je niet achtereenvolgens kraken omdat de gassen zich eerst weer moeten vormen.
Het kraken voelt zo bevredigend omdat het lichaam gelukshormonen aanmaakt die pijn verminderen en je een gelukkig gevoel geven.
Weet wel dat het kraken het probleem niet zal oplossen, de pijn niet geneest en de stijfheid niet vermindert. Het is dus niet goed als je afhankelijk bent van constant kraken.
Take home message
Een krakend huis kan betekenen dat het op instorten kan staan en als je zelf gekraakt wordt ben je al snel bang dat je slijtage oploopt. Je bent natuurlijk zuinig op je gewrichten.
Kan kraken kwaad?
Af en toe zacht kraken kan geen kwaad, maar als het verkeerd gedaan wordt, te krachtig of te vaak, kunnen de klachten juist verergeren.
Het kan geen kwaad als je af en toe je rug kraakt. Echter, regelmatig je gewrichten laten kraken of wanneer er te veel druk wordt uitgeoefend kan mogelijk slijtage en voortijdige afbraak veroorzaken.
Dit kan tot verschillende problemen leiden zoals zwellingen, gewrichtsverrekkingen, zachte weefselschade of afbraak.
Als er te hard of te veel wordt gekraakt kunnen zelfs bloedvaten beschadigd raken. Bloedstolsels behoren tot de mogelijke complicaties.
Misschien maak je je zorgen om het krakende geluid.
Zo kunnen het knappende luchtbelletjes zijn die door bewegingen en drukveranderingen vrijkomen.
Je gewrichten bevatten namelijk gewrichtsvloeistof die als een smeermiddel dienen waarin zich deze gassen vormen.
Je kunt ook krakende geluiden horen als je pezen, ligamenten of gewrichten van positie veranderen.
Krakende geluiden kunnen ook aan slijtage te wijten zijn. Bij ouderen zijn knarsende gewrichten vaak te wijten aan slijtage.
Over Diederik
Bronnen
Shekelle, P. G., Adams, A. H., Chassin, M. R., Hurwitz, E. L., & Brook, R. H. (1992). Spinal manipulation for low-back pain. Annals of internal medicine, 117(7), 590-598.