Kan Makeup Over de Datum Zijn? 6 Tekenen.

Make-up is een geweldig hulpmiddel om je uiterlijk te verbeteren en je zelfverzekerder te voelen, maar veel mensen vragen zich af of het een houdbaarheidsdatum heeft.

Je wilt natuurlijk geen bedorven producten op je gezicht smeren. Dus kan make up over de datum zijn?

KORT ANTWOORD

Make-up kan over de datum zijn en dit kan leiden tot huidirritatie, uitslag en zelfs infecties. Het is belangrijk om regelmatig je make-up collectie te checken en oude producten weg te gooien.

Dit artikel vertelt je of make-up over de datum kan zijn, waaraan je dat kunt herkennen en hoe je de houdbaarheid kunt verlengen.

Hoe weet je of make-up over de datum is?

Er zijn een aantal manieren om te bepalen of make-up over de datum is. Hieronder een lijst met tekenen om op te letten:

 1. Veranderingen in textuur. Als je make-up een andere textuur heeft dan normaal, bijvoorbeeld dikker of dunner, kan dit een indicatie zijn dat het product over de datum is.
 2. Veranderingen in geur. Als je make-up een ongewone geur heeft, kan dit een indicatie zijn dat het product over de datum is.
 3. Veranderingen in kleur. Als je make-up een andere kleur heeft dan normaal, kan dit een indicatie zijn dat het product over de datum is.
 4. Ingrediënten. Make-up producten hebben vaak ingrediënten vermeld op de verpakking, als je ziet dat er iets veranderd is in de ingrediënten of als er stoffen ontbreken, kan dit een indicatie zijn dat het product over de datum is.
 5. Houdbaarheidsdatum. Elk make-up product heeft een houdbaarheidsdatum, dit staat vaak op de verpakking vermeld. Als de datum is verstreken, is het product over de datum.
 6. Behoud van product. Hoe een product is opgeslagen, kan ook een indicatie geven of een product over de datum is. Bijvoorbeeld, als een product blootgesteld is aan te veel warmte of licht, kan dit de houdbaarheid verminderen.

Het is belangrijk om op te letten of er veranderingen optreden in de textuur, geur of kleur van een make-upproduct, dit kan een indicatie zijn dat het product over de datum is. 

Als je twijfelt, is het altijd het beste om het product weg te gooien en een nieuw product aan te schaffen. 

Hoe lang gaat make-up mee?

De houdbaarheid van make-up is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de formule, ingrediënten en hoe het product wordt opgeslagen. 

Hieronder een lijst met een gemiddelde houdbaarheid van verschillende soorten make-up:

 1. Mascara: 3 tot 6 maanden
 2. Eyeliner: 3 tot 6 maanden
 3. Lippenstift: 2 tot 3 jaar
 4. Lipgloss: 1 tot 2 jaar
 5. Foundations: 6 tot 12 maanden
 6. Poeder: 2 tot 3 jaar
 7. Rouge: 2 tot 3 jaar
 8. Oogschaduw: 2 tot 3 jaar
 9. Make-up primer: 12 tot 18 maanden
 10. Make-up setting spray: 12 tot 18 maanden

Make up langer houdbaar maken

Er zijn een aantal manieren om ervoor te zorgen dat je make-up zo lang mogelijk houdbaar is.

Bewaar make-up op een koele, droge plek, weg van direct zonlicht. Vermijd het bewaren in badkamer of op plekken waar het vaak warm is.

Zorg dat je make-up producten altijd goed afgesloten zijn, dit helpt om te voorkomen dat er stof of bacteriën in komen.

Gebruik schone applicators en handschoenen om make-up aan te brengen om infecties te voorkomen.

Vermijd het delen van make-up producten met anderen, dit kan infecties veroorzaken.

Vermijd het aanbrengen van make-up op geïrriteerde of beschadigde huid. Dit kan leiden tot infecties.

Investeer in make-up producten van hoge kwaliteit, deze zullen vaak langer houdbaar zijn.

Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je make-up zo lang mogelijk houdbaar is en dat je geen geld uitgeeft aan producten die verouderd zijn. 

Ook zorgt het voor een veilige en hygiënische make-up routine waardoor je huid gezonder blijft.

Take home message

Make-up kan over de datum zijn. Dit komt omdat make-up producten een bepaalde houdbaarheidsdatum hebben en na verloop van tijd kunnen verouderen. 

Verouderde make-up kan leiden tot huidirritatie, uitslag en zelfs infecties. Daarom is het belangrijk om regelmatig je make-up collectie te checken en oude producten weg te gooien.

Een aantal factoren die bepalen hoe snel make-up over de datum is, zijn de ingrediënten, de hoeveelheid en hoe vaak je het product gebruikt, hoe het wordt opgeslagen en hoe het is verpakt. 

Sommige make-up producten, zoals mascara, eyeliner en lippenstift, hebben een kortere houdbaarheid dan andere producten, zoals poeder of foundation.

Het is ook belangrijk om op te letten of er veranderingen optreden in de textuur, geur of kleur van een make-up product, dit kan een indicatie zijn dat het product over de datum is.

Om ervoor te zorgen dat je make-up zo veilig en hygiënisch mogelijk is, is het belangrijk om regelmatig je make-up collectie te checken en oude producten weg te gooien.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen