Kan Seks tijdens Innesteling Kwaad?

Zwanger worden kan voor sommige koppels een enorme uitdaging zijn. Gelukkig kunnen vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF daarbij helpen. 

Hierbij wordt een eitje uit een eicel met sperma in een laboratorium bevrucht en in de baarmoeder gebracht. 

Je wilt het innestelingsproces natuurlijk niet verstoren, dus kan seks tijdens innesteling kwaad?

KORT ANTWOORD

Aangezien een orgasme van een vrouw tot samentrekkingen van de baarmoeder leidt en daarmee innesteling zou kunnen voorkomen, wordt het aanbevolen om tot twee weken na de embryotransfer van IVF met seks te wachten. Dit is de algemene regel. Desondanks hebben sommige koppels eerder seks en zien ze van deze aanbevelingen af.

Dit artikel vertelt je meer over seks tijdens de IVF-procedure en vertelt je wat meer over seks voor of na de eisprong.

koppel ligt in bed

Seks tijdens innesteling

 1. Effect op innesteling: Er is geen wetenschappelijk bewijs dat seks tijdens de innestelingsperiode schadelijk is of de kans op innesteling vermindert. Hoewel sommige mensen speculeren dat samentrekkingen van de baarmoeder tijdens een orgasme de innesteling kunnen verstoren, ontbreekt het aan concreet bewijs om deze bewering te ondersteunen.
 2. Aanbevelingen na IVF: Na een embryotransfer bij IVF wordt over het algemeen aangeraden om twee weken te wachten met seks. Dit advies is gebaseerd op voorzorgsmaatregelen om eventuele complicaties te voorkomen. Het doel is om de baarmoeder in een rustige en stabiele omgeving te houden, waardoor de kans op een succesvolle innesteling mogelijk wordt vergroot.
 3. Individuele keuzes: Niet alle koppels volgen de aanbevelingen om te wachten met seks na IVF. Sommige koppels voelen zich comfortabeler bij het hebben van seks tijdens de innestelingsperiode en hebben geen problemen ondervonden.
 4. Bespreek met een arts: Voor koppels die zich zorgen maken over seksuele activiteit tijdens de innestelingsperiode, is het altijd raadzaam om dit te bespreken met hun arts of vruchtbaarheidsspecialist.

Seks en IVF

1. Tijdens IVF

Bij IVF zal een eicel uit je eierstokken gehaald worden waarna het met sperma in een laboratorium bevrucht wordt. Deze bevruchte eicel (embryo) wordt vervolgens in de baarmoeder teruggebracht. 

Maar hoe zit het met seks tijdens IVF? Kan seks tijdens innesteling van het geplaatste embryo kwaad?

De dag voor de inseminatie wordt aanbevolen om niet te ejaculeren. Voor de inseminatie zal een spermamonster worden genomen.

Behandelingsplannen omvatten IVF, IUI of donoreicelbehandeling. Donorsperma en cycli met getimede geslachtsgemeenschap zijn uitgezonderd.

Er zijn verschillende behandelingen voor onvruchtbaarheid:

 • IVF (in vitro fertilisatie):
 • IUI (intra-uteriene inseminatie): kunstmatige inseminatie 

2. Seks voor IVF

Als je eigen eicellen gebruikt worden tijdens een vruchtbaarheidsbehandeling is het goed om de laatste dagen voor de zogeheten eicelpickup geen seks te hebben en daarna ook minstens een week geen seks te hebben.

De eierstokken worden namelijk groter door stimulatie en daarom kan seks tot een aantal vervelende symptomen en problemen leiden zoals:

 1. pijn 
 2. ongemak
 3. torsie van de eierstokken (zeldzaam)

Na ongeveer 7 tot 10 dagen na de eicelpickup zullen de eierstokken waarschijnlijk weer normaal van grootte zijn. Als je zwanger wordt kunnen ze echter langer vergroot zijn. Dus wanneer mag je seks na IVF?

3. Wanneer seks na IVF

Na de embryotransfer is de algemene regel om tot twee weken geen seks te hebben. Echter zullen sommige koppels deze aanbevelingen niet opvolgen en dus eerder gaan vrijen.

Als een vrouw een orgasme krijgt zal de baarmoeder gaan samentrekken, wat de innesteling van het embryo zou kunnen voorkomen.

Wanneer sex na IUI?

Na intra-uteriene inseminatie (IUI) kan je seks hebben, maar omdat je nog steeds rust nodig hebt kan dit de eerste twee dagen na de inseminatie worden afgeraden.

Seks voor of na de eisprong?

Je moet seks hebben voor de ovulatie als je zwanger wilt worden. Er is echter nogal wat verwarring rondom dit onderwerp. 

Zo heeft het nog steeds zin om seks te hebben als je al een eisprong gehad hebt. Zo hebben verschillende studies de kansen op bevruchting tijdens de menstruatiecyclus onderzocht.

Seks voor de dag van je eisprong en seks op de dag van je eisprong geeft de beste kans op conceptie.

De kansen op zwangerschap:

 • 1 dag voor de ovulatie: 21% – 35% 
 • dag van de ovulatie: 10% – 33%
 • 1 dag na de ovulatie: 0% – 11% 
 • 2 dagen na de ovulatie: 0% – 9% 

De kans op zwangerschap zijn zelfs beter als je seks voor de ovulatie hebt en de dag daaropvolgend.

Seks na eisprong

Een kleine studie heeft aangetoond dat seks na een eisprong de kansen op innesteling verbetert.

Het onderzoek onderzocht de effecten van seks op IVF en zwangerschap successen. Een van de onderzoeksgroepen seks rond de embryotransfer.

Take home message

Voor de behandeling van onvruchtbaarheid kunnen verschillende behandelingen gebruikt worden zoals in vitro fertilisatie (IVF) of intra-uteriene inseminatie (IUI)

Deze processen wil je natuurlijk niet belemmeren. Dus mag je al seks hebben of moet je er even mee wachten? Kortom, kan seks tijdens innesteling kwaad?

Seks tijdens innesteling kan kwaad omdat de baarmoeder van een vrouw tijdens een orgasme samentrekt, wat innesteling zou kunnen voorkomen.

Om deze reden wordt aanbevolen om tot twee weken na de embryotransfer geen seks te hebben. Overleg met je arts voor de beste informatie met betrekking tot de vruchtbaarheidsbehandeling.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Huang, J. Y. J., & Rosenwaks, Z. (2012). In vitro fertilisation treatment and factors affecting success. Best practice & research Clinical obstetrics & gynaecology, 26(6), 777-788.