Kan Strakke Broek Kwaad bij Zwangerschap? 3 Gevaren.

Als een strakke broek voor jou al ongemakkelijk aanvoelt, is het dan ook niet ongemakkelijk voor de baby? 

Je wilt natuurlijk dat je foetus alle ruimte heeft om te groeien en te ontwikkelen. Dus kan strakke broek kwaad bij zwangerschap?

KORT ANTWOORD

Strakke kleding zoals een strakke broek zal geen kwaad doen bij de zwangerschap. Er is namelijk geen bewijs dat dit de ontwikkeling van je baby schaadt. Je kunt dus best een spijkerbroek dragen of een getailleerde jurk.

Echter, strakke kleding wordt tijdens de zwangerschap gewoonlijk niet aanbevolen. Zo kan het leiden tot pijn, schimmelinfecties en verminderde doorbloeding. Ook loop je de kans op meralgia paresthetica.

Kortom, een strakke broek zal de ontwikkeling van je baby niet schaden, maar het kan wel problemen bij jou veroorzaken.

Dit artikel vertelt je of een strakke broek bij zwangerschap kwaad kan en of hoesten kwaad kan.

zwangere buik

Strakke kleding en zwangerschap

  1. Comfort: Tijdens de zwangerschap is comfort erg belangrijk. Strakke kleding kan ongemak veroorzaken, vooral omdat je lichaam tijdens de zwangerschap verandert en je buik groter wordt. Losse, comfortabele kleding kan helpen om je beter te voelen.
  2. Ademendheid: Strakke kleding kan de luchtstroom beperken en de ventilatie verminderen, wat kan leiden tot oververhitting. Het is belangrijk om kleding te dragen die ademend is en vocht kan afvoeren, vooral als je last hebt van opvliegers of zweten tijdens de zwangerschap.
  3. Bewegingsvrijheid: Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om voldoende bewegingsvrijheid te hebben. Strakke kleding kan belemmerend zijn voor je bewegingen en je flexibiliteit beperken. Kies liever voor kledingstukken die je lichaam voldoende ruimte geven om te bewegen.
  4. Druk op de buik: Strakke kleding kan extra druk uitoefenen op je buik, wat ongemakkelijk kan zijn. Het kan ook de bloedcirculatie belemmeren en druk uitoefenen op je organen. Het is beter om kleding te dragen die je buik ondersteunt zonder er te strak omheen te zitten.
  5. Materniteitskleding: Het dragen van speciaal ontworpen materniteitskleding kan je helpen om comfortabeler te zijn tijdens je zwangerschap. Materniteitskleding is ontworpen om aan te passen aan je veranderende lichaamsvormen en biedt vaak meer flexibiliteit en ondersteuning.

Het is altijd het beste om naar je eigen lichaam te luisteren en te kiezen voor kleding die je comfortabel en zelfverzekerd maakt tijdens je zwangerschap. 

Hoesten tijdens de zwangerschap

Net zoals een strakke broek bij zwangerschap vragen mensen zich ook af of hoesten tijdens de zwangerschap kwaad kan.

Tijdens het hoesten kan je baby het op en neer gaan van de buik voelen, maar volgens deskundigen zal hoesten je baby niet beïnvloeden, zal het de placenta niet verplaatsen en zal het ook niet leiden tot baarmoedersamentrekkingen. 

Het hoesten is natuurlijk niet zo fijn en het kan wel pijn in je buikspieren geven. Om deze reden is het goed om even langs de dokter te gaan en goed rust te nemen. 

Maar waarom hoest je tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap zijn er hormonale veranderingen waardoor je sneller kunt gaan hoesten.

Door deze hormonale veranderingen wordt je namelijk gevoeliger voor allergieën en wordt je juist vatbaarder voor luchtwegvirussen.

Echter, als je langer dan 10 dagen hoest of als het een ernstige hoest is moet je langs de dokter gaan.

Harde muziek tijdens de zwangerschap

Een andere zorg van zwangeren is harde muziek. Dit is ook niet zo gek want rond de 16e week van de zwangerchap kunnen baby’s al geluiden gaan waarnemen.

Rond 24 weken is het oor en gehoor zelfs goed ontwikkeld en kan de baby als reactie op de geluiden het hoofdje draaien.

Pas daarom op met harde muziek. 

Regelmatige blootstelling aan een geluidsniveau van meer dan 115 decibel (vergelijkbaar met een kettingzaag) zal het risico op gehoorverlies bij de baby verhogen, met name bij hogere frequenties. 

Je zou het waarschijnlijk niet verwachten maar dit kan ook het risico op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht verhogen.

Harde geluiden zullen waarschijnlijk geen gehoorschade veroorzaken, maar herhaaldelijke en langdurige blootstelling aan hard geluid zou dus schadelijk kunnen zijn.

Take home message

Kan strakke broek kwaad bij zwangerschap?

Strakke kleding zal de ontwikkeling van je baby niet schaden. Hier is simpelweg geen bewijs voor.

Echter kan de persoon die de strakke kleding draagt wel last krijgen van een ongemakkelijk gevoel, pijn, schimmelinfecties en verminderde doorbloeding.

Daarnaast maken zwangeren zich ook zorgen om hoesten en harde muziek tijdens de zwangerschap. 

Hoesten zal je baby niet beïnvloeden, maar harde geluiden kunnen schadelijk zijn.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Chung, K. F., & Lalloo, U. G. (1996). Diagnosis and management of chronic persistent dry cough. Postgraduate medical journal, 72(852), 594-598.