Kan Suiker Jeuk Veroorzaken?

Suiker heeft een grote invloed op je lichaam, het beïnvloed zelfs je huid.

Wellicht heb je gehoord over de relatie tussen suikerinname en jeuk en vraag je je nu af hoe dat precies zit.

Kan suiker jeuk veroorzaken?

KORT ANTWOORD

Op verschillende manieren kan suiker jeuk veroorzaken waaronder door een te hoog bloedsuiker, een suikerallergie en een suikerintolerantie. Bij een suikerallergie vindt er een abnormale reactie van het immuunsysteem plaats terwijl er bij een suikerintolerantie je lichaam het suiker simpelweg niet goed kan verwerken. Een jeukende huid kan ontstaan wanneer de bloedsuikerspiegel gedurende een lange periode hoog is geweest. Suiker kan ook indirect jeuk veroorzaken door bijvoorbeeld een vaginale schimmelinfectie. De glucose uit de urine vormt namelijk een vruchtbare voedingsbodem voor schimmels. Mogelijk heeft de jeuk niets met je suikerinname te maken. De meest voorkomende oorzaak van jeuk is een droge huid.

Dit artikel vertelt je hoe suiker jeuk kan veroorzaken, de meest voorkomende oorzaken en hoe een diagnose gesteld kan worden.

jeuk

Hoe suiker jeuk veroorzaakt

De term suikergevoeligheid is nogal verwarrend omdat het voor verschillende oorzaken gebruikt wordt. Je lichaam kan namelijk reageren op een verhoogde bloedsuikerspiegel of het is juist allergisch voor suiker. 

Dit zijn dus andere onderliggende oorzaken die allebei jeuk kunnen geven. Gelukkig kan je ze op een paar manieren van elkaar onderscheiden.

Allergische reactie 

Je zou het misschien niet verwachten maar je kan voor bepaalde soorten suikers een intolerantie of allergie hebben. Een allergie voor suiker kan jeuk veroorzaken.

Als het immuunsysteem ten onrechte denkt dat een voedingsmiddel schadelijk is en in actie komt, is er sprake van een voedselallergie. Het is dus een abnormale immuunreactie.

Steeds meer producten bevatten geraffineerde suikers. Als je huid na het eten van deze producten gaat jeuken is er waarschijnlijk sprake van een allergische reactie.

Bovendien kan geraffineerde suiker eczeem aanwakkeren wat vervolgens ook tot jeukklachten kan leiden. Voor een correcte diagnose is het verstandig om naar de arts te gaan.uitslag

Symptomen van een voedselallergie zijn:

 1. jeukende huid
 2. huiduitslag
 3. zwelling
 4. netelroos

Suikerintolerantie 

Als je na het eten van suikers last krijgt van een jeukende huid ga je al snel denken dat je allergisch bent. Er kan echter ook sprake zijn van een suiker intolerantie.

Bij een intolerantie voor suiker komt je immuunsysteem niet in actie. Je lichaam kan het suiker simpelweg niet goed tolereren / verwerken.

Suikerziekte jeuk

Hoge bloedsuikerspiegels kunnen op een langzame en geleidelijke manier tot huidaandoeningen leiden waaronder een jeukende huid. Omdat het even kan duren vergeten veel mensen dat ook de huid bij diabetes aangedaan kan zijn.

Een teken van suikerziekte is een jeukende huid, met name als er daarnaast ook andere symptomen van suikerziekte aanwezig zijn.

Mensen met diabetes met een te hoge bloedsuikerspiegel kunnen dus last van jeuk hebben, met name plaatselijke jeuk.

Echter, het kan bij diabetes ook door iets anders veroorzaakt worden:

 1. droge huid
 2. gistinfectie
 3. slechte bloedcirculatie
 4. diabetes complicaties zoals nierziekte of zenuwbeschadiging

Als de jeuk wordt veroorzaakt door een slechte bloedcirculatie kan de meeste jeuk in de onderste delen van de benen ervaren worden.

Een hoge aanhoudende bloedsuikerspiegel heeft de volgende effecten:

 1. beschadigt de huidcellen 
 2. wakkert de groei van schimmels aan 
 3. verhoogt het risico op infecties na bijvoorbeeld schrammen en kleine snijwonden
 4. vermindert de zuurstoftoevoer en belemmert dus de huidgenezing

Diabetes kan op de volgende manieren een jeukende huid veroorzaken:

 1. kan de huid ernstig uitdrogen
 2. zorgt voor de groei van schimmels
 3. beschadiging van zenuwen: diabetische neuropathie
 4. vermindert de bloedcirculatie

Vruchtbare voedingsbodem. Het eten van suiker kan vaginale jeuk veroorzaken. Mensen met diabetes hebben vaker last van schimmelinfecties. Door de hogere bloedsuikerspiegel zal er namelijk meer suiker via de urine uitgescheiden worden. Schimmels zijn dol op suikers. Het vormt dus een vruchtbare voedingsbodem. Jeuk en pijn rond de vagina zijn veelvoorkomende symptomen van een vaginale schimmelinfectie.

Droge huid

Mogelijk heeft de jeuk niets te maken metdroogte droge huid de suikerinname. De meest voorkomende oorzaak van jeuk is een droge huid. 

De huid is namelijk verbonden met de zenuwen die tot een jeukende sensatie kunnen leiden. Daarnaast zijn er nog tal van andere oorzaken.

Hoge insulinespiegel

Als je suiker eet zal je bloedsuikerspiegel stijgen. Met insuline kan je lichaam het suiker uit de bloedbaan halen en in de cellen opnemen.

Door de stijging van het insulineniveau kunnen er ontstekingen in de huid ontstaan. Suiker kan ontstekingen veroorzaken waardoor er jeuk ontstaat.

Diagnose jeuk door suiker

Zonder onderzoek is het stellen van een precieze diagnose erg moeilijk. Voor zowel diabetes als een allergie, zal er verder onderzoek nodig zijn.

Als er een vermoeden is op een voedselallergie voor suikers kan er een allergietest verricht worden.

Met allergie huidtesten worden er voedsel extracten in je huid geprikt, geïnjecteerd of gekrabd.

De extracten waar de huid allergisch voor is zullen op de huid gezien worden met zwelling en roodheid.

Daarnaast bestaan er nog andere testen zoals bloedtesten en voedsel challenge tests. Voor een diagnose moet een allergoloog geraadpleegd worden.

Take home message 

Sommige mensen merken dat de consumptie van suiker verbandt houdt met jeuk. Dus kan suiker jeuk veroorzaken?

Een allergie of intolerantie voor suiker kan jeuk veroorzaken. Daarnaast kunnen aanhoudende hoge bloedsuikerspiegels tot jeuk leiden.

Het is dus belangrijk om de onderliggende oorzaak te achterhalen zodat je de symptomen in het vervolg kan helpen voorkomen.

Niet iedereen zal jeuk ervaren bij een hoge suikerspiegel. Doe hier iets mee en gebruik het in je voordeel. Met behulp van dieet- of leefstijlaanpassingen kan je de suikerspiegel verlagen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Hellier, F. F. (1964). Itching and diabetes. British Medical Journal, 2(5409), 628.

Burns, D. A. (1991). Itching—physiology, causes and management. Current Paediatrics, 1(3), 142-144.