In één liter zeewater zit maar liefst 35 gram zout. Zeewater bevat naast zout ook huidhelende mineralen zoals magnesium, kalium en calcium dat verschillende positieve effecten op de huid kan hebben.
Het wordt zelfs als een krachtig acnemedicijn beschouwd. Maar kan zeewater ook littekens verminderen?
KORT ANTWOORD
De vele mineralen in zeezout zouden in theorie goed kunnen zijn voor littekens. Echter, er ontbreekt een sterke wetenschappelijke onderbouwing.
Het is ook een mythe dat zeewater het genezingsproces bevordert. In stilstaand water zijn er zelfs hoge concentraties micro-organismen die je wond kunnen infecteren.
Dit artikel vertelt je of zeewater littekens kan verminderen en waarom zout water zo goed voor je huid kan zijn.
Zeewater en littekens
Hoewel sommige mensen beweren dat zeewater kan helpen bij het verminderen van littekens, is er momenteel onvoldoende wetenschappelijk bewijs om deze bewering te ondersteunen.
Hoewel zeewater rijk is aan mineralen, is het belangrijk op te merken dat de concentraties van deze mineralen in zeewater vrij laag zijn.
Bovendien is de interactie tussen zeewater en littekens complex en afhankelijk van verschillende factoren.
Zeewater kan dus enkele natuurlijke antibacteriële eigenschappen hebben, maar het is het ook belangrijk om te begrijpen dat er in stilstaand zeewater hoge concentraties micro-organismen kunnen voorkomen.
Deze micro-organismen kunnen de wond infecteren en het genezingsproces vertragen.
Daarom wordt het over het algemeen niet aanbevolen om open wonden in contact te laten komen met zeewater, vooral niet in stilstaande wateren zoals meren of vijvers.
Het verminderen van littekens is een complex proces dat afhangt van verschillende factoren, waaronder de diepte en grootte van het litteken, de locatie op het lichaam, genetische factoren en individuele reacties op verschillende behandelingen.
Er zijn verschillende wetenschappelijk onderbouwde behandelingen beschikbaar voor het verminderen van littekens, zoals littekencrèmes, siliconenpleisters, corticosteroïdinjecties, laserbehandelingen en chirurgische ingrepen.
Zeewater is goed voor de huid
Dankzij verschillende bestanddelen beschikt zeewater over een aantal heilzame eigenschappen:
- Ontstekingsremmend. Zeewater wordt om deze reden door veel mensen als een krachtig acnemedicijn gezien. Hier zijn ook verschillende anekdotes van.
- Uitdrogend. Zout werkt uitdrogend als exfoliërend en het kan overtollig olie verwijderen, wat puistjes kan uitdrogen.
- Minder gifstoffen. Via osmose kan men zout, oliën, gifstoffen en vuil uit de huid opnemen. De mineralen magnesium, kalium en calcium kunnen ook nog eens de opname van gifstoffen stimuleren en het genezingsproces bevorderen.
- Antibacterieel. Zeewater beschikt over een antibacteriële werking. Zowel het zout als magnesium werkt antimicrobieel en ontstekingsremmend. De antibacteriële werking is dus vooral aan de vele voedingsstoffen te danken.
- Scrub. Zout kan als een mechanische scrub gebruikt worden. Hiermee kun je dode huidcellen weghalen, wat je huid zachter, gladder en stralender maakt.
Blijf uit het water met open wonden
Met zout water worden dan wel wonden schoongemaakt, het zeewater bevat naast zout ook nog bacteriën die open wonden kunnen infecteren.
Zo kun je in het zeewater blootgesteld worden aan verschillende bacteriën zoals vibrio bacteriën, shigellose en E. coli.
Er zitten ook nog eens honderden anorganische stoffen in het zeewater die jouw wond kunnen beschadigen. Bovendien kan je huid door het zoute water gaan irriteren en uitdrogen als je er te lang in zit.
Take home message
Een dagje zee kan voor mensen met puistjes behulpzaam zijn, zo wordt het zeewater door velen zelfs als een krachtig acnemedicijn beschouwd.
Je hebt vast wel eens gehoord dat zeewater het genezingsproces kan versnellen. Maar hoe zit dat met littekens, kan zeewater littekens verminderen?
Mogelijk zijn de vele mineralen in zeezout goed voor littekens. Er zijn echter weinig wetenschappelijke studies die dit kunnen onderbouwen. Gelukkig zijn er wel een aantal andere bekende effecten van zout op de huid.
Zout heeft een uitdrogend en exfoliërend effect. Het zout kan overtollig olie uit je huid weghalen waarmee bijvoorbeeld puistjes uitgedroogd kunnen worden.
Dit verklaart waarom mensen met acne die zich aan het zeewater blootstellen er baat bij kunnen hebben.