Geschreven door Dirk Cornelis, BSc
Omdat zonnebrandcrème geen voedingsmiddel is, denken mensen in de eerste instantie dat het niet kan bederven, maar er staat natuurlijk niet voor niets een houdbaarheidsdatum op de verpakking.
In Nederland schijnt de zon niet zo vaak en daarom zal de zonnebrand soms voor een lange periode de kast in moeten. De levensduur van een flesje zonnebrand is daarom zodanig langer dat deze zijn houdbaarheidsdatum kan bereiken.
Alhoewel niemand van verspilling houdt, zijn er sterke argumenten waarom het absoluut verstandig is om gewoon een nieuw flesje zonnebrand te halen.

Zonnebrandcrème bederft meestal na 12 maanden. De crème verouderen namelijk wanneer het aan zonlicht, vocht en warmte wordt blootgesteld. Bedorven zonnebrandcrème beschermt je voorlopig nog wel tegen UV-straling, omdat de sterkte ten minste 3 jaar gelijk zal blijven. Het zal zich echter niet meer goed over de huid verdelen en is ook minder waterbestendig. Maar dat is nog niet alles, de ingrediënten die na verloop van tijd afbreken kunnen ook een geïrriteerde huid en allergische reacties veroorzaken.
Dit artikel vertelt je de consequenties van bedorven zonnebrandcrème en hoe je het kunt bewaren zodat het zo lang mogelijk houdbaar blijft.
Kan zonnebrand bederven?
Er bestaan chemische zonnefilters en minerale zonnefilters. Het bedervingsproces loopt net wat anders.
Chemische zonnefilters. Ingrediënten van zonnebrand zijn oxybenzone, avobenzone en homosalate. Deze chemische zonnefilter kunnen oxideren (een chemische reactie met zuurstof) waardoor ze hun werkzame werking verliezen.
Minerale zonnefilters. Aan de andere kant hebben we minerale zonnefilters die titaniumdioxide en zinkoxide bevatten. Hoewel ze het hiervoor beschreven probleem niet hebben zullen ze alsnog wel afbreken.
Hierbij gebeurt het volgende:
- de emulsie zal scheiden
- conserveermiddelen breken af
- veroorzaakt korreligheid
- geur- en kleurverandering
De zonnebrand kan dan mogelijk nog wel werken maar je zal niet de vereiste film krijgen omdat het zich niet meer goed over de huid kan verdelen.
Daarnaast kan bedorven zonnebrandcrème puistjes veroorzaken. De zonnebrand kan namelijk aan bacteriën blootgesteld worden als je het met vuile handen aanraakt.
Wat gebeurt er als zonnebrand bederft?
Volgens dermatologen zou je zonnebrandcrème nooit meer na de houdbaarheidsdatum moeten gebruiken. Hoewel bedorven zonnebrandcrème je huid niet beschadigt, stelt het wel de zon in staat je huid te beschadigen.
Als de ingredienten van zonnebrandcrème bederven, zal het namelijk zijn sterkte verliezen en waterig worden.
Je zou het misschien niet zeggen, maar zelfs al is de zonnebrandcrème ongeopend geweest, kan het nog steeds bederven.
Hoe lang is zonnebrand werkelijk houdbaar?
Net zoals voedingsmiddelen heeft ook zonnebrandcrème een houdbaarheidsdatum die niet overschreden dient te worden. Deze staat vermeldt onder een pot-symbool zoals op te zien op de afbeelding hiernaast.
Een zonnebrandcrème moet hun oorspronkelijke sterkte ten minste drie jaar behouden. Dit stelt de Food and Drug Administration (FDA).
Goed nieuws dus, dit betekent dat je de restjes van het afgelopen jaar zonder problemen kan gebruiken.
Daarnaast geven sommige zonnefilters aan wanneer ze niet meer goed werken. Echter, niet alle fabrikanten vermelden de houdbaarheidsdatum, je kan ze dan gerust opbellen. Op het etiket staat het nummer van de klantenservice.
Weetje
Wist je dat na het aanbrengen van de zonnecrème het maar twee uur volledig effectief is? Houdt daarom altijd wat zonnecrème bij de hand, zelfs op bewolkte dagen.
Gebruik na de houdbaarheidsdatum
Mogelijk heb je bedorven zonnebrandcrème en vraag je je af of je het na de uiterlijke houdbaarheidsdatum nog kan gebruiken.
Hoewel we dit zeker niet aanraden zou je de zonnebrandcrème 6 maanden na de vervaldatum misschien nog kunnen gebruiken.
Wees hier voorzichtig mee, bedorven zonnecrème verliest zijn huidbeschermende eigenschappen, zelfs al na een paar maanden.
Bewaaradvies zonnebrandcrème
Het is belangrijk dat je je zonnebrandcrème op een verstandige manier opslaat om de goede conditie te waarborgen.
Zonnebrand bewaren:
- wikkel zonnebrandcrème bijvoorbeeld in een handdoek
- de zonnebrandcrème verpakking moet niet aan direct zonlicht blootgesteld worden
- leg de zonnebrand in de schaduw
- bewaar zonnebrandcrème op kamertemperatuur, ongeveer tussen 15 graden en 30 graden celcius.
Als de zonnebrandcrème lang in de hitte heeft gestaan, is het prima om het in een koelbox te bewaren. Deze tips worden door de FDA ondersteund.
Je vraagt je misschien af waarom het in een donkere ruimte bewaard moet worden. Dat komt omdat zonlicht namelijk de ingrediënten van elkaar scheidt.
Take home message
Zonnebrandcrème kan net zoals andere middelen bederven wanneer het wordt blootgesteld aan zonlicht, vocht en warmte.
Mits het niet te heet is geworden zoals langdurige blootstelling aan direct zonlicht, is het vaak niet bedorven en kan je het nog gebruiken. De sterkte van de zonnebrandcrème zal namelijk zeker 3 jaar gelijk blijven. Echter, het zal zich niet meer goed over de huid verdelen en is ook minder waterbestendig.
Het is belangrijk dat je je zonnebrandcrème op een goede manier opbergt om de goede conditie te waarborgen.
Over Diederik
Bronnen
Gasparro, F. P., Mitchnick, M., & Nash, J. F. (1998). A review of sunscreen safety and efficacy. Photochemistry and photobiology, 68(3), 243-256.
Ellison, A. J., & Raines, R. T. (2018). A pendant peptide endows a sunscreen with water-resistance. Organic & biomolecular chemistry, 16(39), 7139-7142.
Sander, M., Sander, M., Burbidge, T., & Beecker, J. (2020). The efficacy and safety of sunscreen use for the prevention of skin cancer. CMAJ, 192(50), E1802-E1808.