Eet je Kind Niet Gezond? 10 Effectieve Strategieën

Ongezond eten is makkelijk, goedkoop en vaak de voorkeur van een kind. Echter, veel ongezond eten kan leiden tot zwaarlijvigheid wat op zijn beurt een verminderd gevoel van eigenwaarde en depressie kan veroorzaken.

Daarnaast kan te veel ongezond eten extra schadelijk zijn voor kinderen omdat zij veel moeite zullen hebben om later deze slechte eetgewoonten af te leren.

Kinderen gezond laten eten is één van de grootste uitdagingen als ouder, maar een gezonde levenswijze is eigenlijk het grootste cadeau dat je je kinderen kan meegeven, al zullen zij dat niet direct inzien. 

Dus wat kun je het beste doen als ouder om je kind toch gezonde eetgewoonten aan te leren?

Dit artikel geeft je 10 tips om je kind gezonder te laten eten inclusief heerlijke gezonde recepten om alles makkelijker te maken.

kinderen eten gezond

1. Geef het kind autonomie 

Iedereen vindt het fijn om een keuze te hebben, maar dit geldt met name voor kinderen. Een kind krijgt al gauw afkeer tegen alles wat ‘’moet’’.

Laat daarom je kind het meest interessante fruit of groente zelf uitkiezen. Bouw het op met de gezonde voedingsmiddelen waar je kind het meest nieuwsgierig naar is.

Hierdoor zal de weerstand afnemen. Zo zijn kinderen vaak dol op zoete aardappelen. De naam alleen al klinkt heel aantrekkelijk voor een kind. De smaak zal het kind ook zeker niet teleurstellen! Kortom, stimuleer je kind met autonomie.

2. Betrek het kind bij de bereiding 

Betrek je kind bij het bereidingsproces, dit is een hele effectieve manier om je kind gezonder te laten eten. Zo bouw je eetlust en nieuwsgierigheid op. 

Gezien de leeftijd van kinderen kan je ze natuurlijk niets laten schillen, maar gelukkig kunnen ze bijvoorbeeld de groenten en fruit afwassen.

Nu heeft je kind daadwerkelijk meegeholpen in het bereidingsproces, dit kan net dat extra zetje geven en het kind stimuleren om een hapje te nemen van het eten. Dankzij het kind staat het eten namelijk op de eettafel.

3. Vermijd negatieve associaties

Neem het voedsel weg als het kind de gezonde maaltijd niet opeet, maar biedt zeker geen alternatieve maaltijd of tussendoortje aan.

Als je kind iets nieuws probeert en vervolgens het voedsel weigert te nemen, moet je zeker niet straffen of een beloning daar tegenover zetten. Als je dit wel doet kan het proeven van nieuw voedsel met veel negativiteit geassocieerd worden. 

Het is beter om positieve verbale aanmoedigingen te geven als kinderen iets nieuws proberen zoals: “Goed dat je het hebt geproefd!”. Dat kan zelfs andere kinderen aansporen die ook aan dezelfde tafel zitten.

4. Niet omkopen

Als ouder ben je snel geneigd om je kind te belonen voor goed gedrag. Echter, je kind belonen voor gezond eten met bijvoorbeeld traktaties kan juist averechts werken. Gezond eten zal je niet bereiken als je je kind omkoopt met zoetigheden.

6 Tips om kinderen meer groenten te laten eten 

Groenten kunnen in een gezond dieet natuurlijk niet ontbreken. Met sommige tips hebben kinderen niet eens door dat ze groenten binnenkrijgen. Op een natuurlijke wijze gaan ze van groenten houden. 

Met deze tips krijgen je kinderen meer groenten binnen: 

  1. vegetarische recepten voor lasagne, spaghetti, chili of andere gerechten die in plaats van vlees boordevol groenten zitten
  2. fruit bij de cornflakes 
  3. stukjes fruit en groente in het zicht en snoep natuurlijk uit het zicht
  4. groenten en fruit als tussendoortje
  5. maak vaker salades
  6. wees een rolmodel door zelf veel groenten en fruit te eten

Gezonde maaltijden voor kinderen

De presentatie van voedsel is soms nog belangrijker dan de smaak zelf omdat het de ervaring versterkt. Bij deze recepten maak je gebruik van de associatie van lekkernijen: 

  1. paprika nachos
  2. donut appels
  3. roll-ups met ham kaas en ei
  4. kaas brood met broccoli 
  5. zucchini chips met zalm vissticks 
  6. pizza gevuld met zucchini
  7. zucchini met gegrilde kaas 
  8. bolognese met gemalen kalkoen
  9. pizza met broccoli korst 
  10. bloemkool tots

Wat als kinderen te weinig eten?

‘’mijn kind eet niet gezond’’ horen we heel vaak voorbij komen, maar wat als je kind überhaupt niet wilt eten? Ook hier zijn een aantal effectieve tips voor: 

  1. juiste portiegroottes 
  2. verminder het aantal afleidingen tijdens de maaltijd 
  3. verminder stress tijdens de maaltijd, dit gaat ten koste van de eetlust 
  4. voorkom maaltijden te vlak voor het slapengaan 
  5. verdiep je in de eetwijze van je kind 
  6. voor de maaltijd het eten en drinken beperken 
  7. betrek je kind bij de bereiding van de maaltijd 

Overige oorzaken als kinderen te weinig (gezond) eten

Er kan ook een hele andere reden zijn waarom je kind niet gezond eet of waarom het kind helemaal niet wilt eten. Het is verstandig om deze uitzondering in je achterhoofd te houden. 

Als je kind met een normaal gesproken goede eetlust plotseling weigert te eten is er mogelijk sprake van een maagvirus. Dit zal snel duidelijk worden. 

Het is soms niet altijd even duidelijk, soms kan het kind niet goed uitleggen waarom het niet wilt of kan eten. Dit kan onder andere het geval zijn bij constipatie.

Take home message 

Een kind die ongezond eet behoort tot een van de grootste obstakels van het ouderschap. Met behulp van de hier bovenstaande tips zal het je lukken.  

Het is dus een mix van tips rondom de maaltijden, psychologische handigheidjes, heerlijke gerechten en tips voor kinderen die helemaal niet willen eten. 

Je kinderen zullen in de toekomst de lessen die jij ze geleerd hebt doorgeven aan hun kinderen. Neem alle tijd en wees vooral geduldig.

Over Reginald

Reginald heeft een psychologisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij over gezondheidskwesties.

Bronnen

Melanson, K. J. (2008). Nutrition review: lifestyle approaches to promoting healthy eating for children. American journal of lifestyle medicine, 2(1), 26-29.

Epstein, L. H., Paluch, R. A., Beecher, M. D., & Roemmich, J. N. (2008). Increasing healthy eating vs. reducing high energy‐dense foods to treat pediatric obesity. Obesity, 16(2), 318-326.

Black, M. M., & Hurley, K. M. (2007). Helping children develop healthy eating habits. Encyclopedia on early childhood development. Montreal: Centre of Excellence for Early Child Development, 1-10.

Holley, C. E., Farrow, C., & Haycraft, E. (2016). Investigating the role of parent and child characteristics in healthy eating intervention outcomes. Appetite, 105, 291-297.

Lopez, N. V., Schembre, S., Belcher, B. R., O’Connor, S., Maher, J. P., Arbel, R., … & Dunton, G. F. (2018). Parenting styles, food-related parenting practices, and children’s healthy eating: A mediation analysis to examine relationships between parenting and child diet. Appetite, 128, 205-213.

Lynch, M., & Batal, M. (2012). Child care providers’ strategies for supporting healthy eating: A qualitative approach. Journal of Research in Childhood Education, 26(1), 107-121.