Kind heeft Slootwater Gedronken, Wat Nu? 4 Stappen

Het drinken van slootwater kan gevaarlijke bacteriën bevatten die ziekte veroorzaken. Als je kind slootwater heeft gedronken, is het dus belangrijk om snel actie te ondernemen. 

Dus mijn kind heeft slootwater gedronken, wat moet ik nu doen?

Het is raadzaam om meteen contact op te nemen met een arts of een medisch professional.

Dit artikel vertelt je wat je moet doen als je kind slootwater heeft gedronken en wat de mogelijke gevolgen ervan kunnen zijn.

groene waterplant in water

Wat je moet doen als je kind slootwater heeft gedronken

 1. Neem contact op met een arts of medisch professional. Dit is een van de belangrijkste stappen na het drinken van slootwater. Dit omdat slootwater vaak besmet is met bacteriën, virussen en andere micro-organismen die ziekte kunnen veroorzaken. Een arts of medisch professional kan het kind onderzoeken en, indien nodig, medicijnen voorschrijven om infecties te voorkomen of te behandelen.
 2. Geef het kind geen voedsel of drinken totdat een arts heeft gekeken. Dit is omdat als het kind iets eet of drinkt, kan het slootwater in de maag blijven en dit kan leiden tot verdere complicaties.
 3. Laat het kind zo snel mogelijk het slootwater uitspugen. Als het kind nog steeds slootwater in de mond heeft, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk uit te spugen. Dit kan helpen om te voorkomen dat het slootwater in de maag terechtkomt en kan ook helpen om te voorkomen dat het kind bacteriën, virussen of andere micro-organismen inslikt.
 4. Laat het kind veel water drinken. Dit helpt om het slootwater uit het lichaam te spoelen. Het is ook belangrijk om te voorkomen dat het kind uitdroogt.
 5. Volg de aanwijzingen van de arts op. Een arts of medisch professional weet het beste hoe te handelen na het drinken van slootwater. Het is daarom belangrijk om de aanwijzingen van de arts op te volgen, zoals het voorschrijven van antibiotica of andere medicijnen.

In het algemeen, is het belangrijk om snel actie te ondernemen als een kind slootwater heeft gedronken. 

Hoewel sommige symptomen, zoals buikpijn of diarree, zich pas na enkele dagen kunnen voordoen, is het belangrijk om snel medische hulp te zoeken om te voorkomen dat de aandoening verergert en kan leiden tot complicaties.

Maar wat kan er gebeuren als je kind slootwater heeft gedronken? 

Mogelijke gevolgen van slootwater drinken

Er zijn een aantal mogelijke gevolgen voor een kind als het slootwater heeft gedronken. Hieronder zijn enkele van de meest voorkomende gevolgen opgesomd:

 • Besmetting met bacteriën: Slootwater bevat vaak een aantal verschillende soorten bacteriën die ziekte kunnen veroorzaken. Dit kan leiden tot symptomen zoals diarree, buikpijn, koorts en braken.
 • Besmetting met virussen: Slootwater kan ook virussen bevatten die ziekte kunnen veroorzaken. Dit kan leiden tot symptomen zoals koorts, hoofdpijn, keelpijn, grieperigheid en diarree.
 • Besmetting met parasieten: Slootwater kan ook parasieten bevatten die ziekte kunnen veroorzaken. Dit kan leiden tot symptomen zoals diarree, buikpijn, koorts, braken, en bloedarmoede.
 • Dehydratie: Als een kind slootwater drinkt, kan het lichaam proberen om deze vloeistof uit te spoelen, dit kan leiden tot dehydratie. Symptomen van dehydratie zijn onder andere dorst, droge mond, donkere urine, vermoeidheid, en een droge huid.

Het is belangrijk om te weten dat de symptomen zich niet altijd meteen voordoen, sommige symptomen kunnen zich pas na enkele dagen voordoen. 

Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken als je kind slootwater heeft gedronken, zodat de arts de juiste behandeling kan starten en complicaties kan voorkomen.

Aandachtspunten

 • Voorkomen is beter dan genezen: Het is belangrijk om te proberen te voorkomen dat een kind slootwater drinkt. Dit kan bijvoorbeeld door het kind te leren dat slootwater niet veilig is om te drinken en door het kind te leren hoe het water uit slooten eruit ziet.
 • Voedselbesmetting: Slootwater kan ook besmet zijn met micro-organismen die zich op voedsel kunnen nestelen. Dit kan leiden tot voedselvergiftiging wanneer het besmette voedsel wordt gegeten.
 • Langdurige gevolgen: Sommige infecties die ontstaan na het drinken van slootwater kunnen langdurige gevolgen hebben. Bijvoorbeeld, besmetting met Giardia kan leiden tot chronische diarree en malabsorptie.
 • Vaccinatie: Sommige ziekten die kunnen ontstaan na het drinken van slootwater kunnen worden voorkomen door vaccinatie, bijvoorbeeld tyfus en cholera.

Take home message

Kind heeft slootwater gedronken, wat moet ik doen?

 • Raadpleeg een arts of medisch professional
 • Geef het kind geen voedsel of drinken totdat een arts heeft gekeken
 • Laat het kind zo snel mogelijk het slootwater uitspugen
 • Laat het kind veel water drinken
 • Volg de aanwijzingen van de arts op

Het is belangrijk om te onthouden dat een kind dat slootwater heeft gedronken snel medische hulp moet krijgen. 

Het is ook belangrijk om te onthouden dat preventie belangrijk is en dat kinderen moeten leren dat slootwater niet veilig is om te drinken. 

Zoals eerder genoemd, kunnen er ernstige ziekten ontstaan na het drinken van slootwater en daarom is het van groot belang om de juiste maatregelen te nemen om dit te voorkomen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen