Waarom Zijn je Knokkels Dikker Na Zwangerschap? 3 Verklaringen

Tijdens de zwangerschap kunnen je knokkels van vorm veranderen waardoor ringen niet meer om je vingers passen.

Maar hoe kan dat? Dus waarom worden je knokkels dikker na zwangerschap?

KORT ANTWOORD

Tijdens de waarschijnlijk kunnen je handen en vingers gaan opzwellen waardoor het lijkt alsof je knokkels dus dikker worden. Zo kan het zijn dat je weken na de bevalling de ringen nog steeds niet passen.

Knokkelveranderingen en zwellingen zijn waarschijnlijk niet permanent., maar wees wel even geduldig. Wanneer je na de zwangerschap gewicht verliest zullen de veranderingen waarschijnlijk weer verdwijnen.

Dit artikel vertelt je waarom je knokkels na zwangerschap dikker worden en andere mogelijke boosdoeners.

zwangere vrouw hand op buik

Andere mogelijke oorzaken van dikkere knokkels

Door je vingers te kraken zullen je knokkels niet dikker worden, maar er zijn wel prikkels, huidproblemen, gewrichtsontstekingen en zelfs auto-immuunziekten die je knokkels kunnen verdikken.

Om je te helpen bij het achterhalen van de oorzaak zullen we een aantal mogelijke oorzaken doornemen met de bijbehorende symptomen.

Te veel handen wassen. Aangezien je knokkels gemakkelijk schraal en aangetast kunnen worden ligt het misschien aan iets alledaags zoals bijvoorbeeld het te veel wassen van je handen.

Huidproblemen. Als je naast dikker knokkels ook pijn of rode knobbels ervaart, heb je mogelijk een huidprobleem of allergische reactie. Dit kan vervolgens huidirritatie en huidontstekingen veroorzaken. Voorbeelden zijn

 1. huidproblemen: eczeem en psoriasis
 2. contactdermatitis, allergische reacties, irriterende stoffen
 3. huiduitslag door omgevingsfactoren zoals kou en hitte, vocht en talg
 4. schimmelinfectie zoals ringworm (tinea manum)

Handartrose. Een veelvoorkomend symptoom van artrose aan de handen zijn benige gezwellen die bij velen door het verouderingsproces ontstaan. Als het kraakbeen door ouderdom wegslijt zullen de gewrichten uiteindelijk over elkaar heen gaan knarsen. Als reactie gaat het lichaam extra bot aanmaken waardoor er benige knobbels ontstaan. Met handtherapie, medicijnen en eventueel een operatie kunnen deze zogeheten Heberden bobbels verwijderd worden.

Gewrichtsontsteking (artritis). Door gewrichtszwellingen kunnen je knokkels dikker worden. Als je ook last hebt van pijn heb je dus mogelijk een ontstoken gewricht. Pijn in de vingers en handen is namelijk een vroeg en veel voorkomend symptoom van een ontstoken gewricht. Het is ook nog eens de meest voorkomende oorzaak van pijnlijke knokkels artritis. De kans op artritis neemt ook toe als je de pijn ook in andere gewrichten ervaart zoals in  je rug, polsen, vingers, enkels, knieën of voeten.

 1. Acanthosis nigricans. Als je dikkere knokkels ook donkerder zijn geworden, heb je mogelijk een huidaandoening genaamd acanthosis nigricans. Andere klachten van acanthosis nigricans zijn droge en donkere huidvlekken. Deze huidvlekken zitten meestal in je oksels, hals of liezen. Ga naar de dokter want acanthosis nigricans kan met meerdere gezondheidsproblemen verband houden:
 1. prediabetes en diabetes
 2. PCOS en andere hormonale problemen [blog]
 3. kanker: wanneer acanthosis nigricans plotseling ontstaat
 4. spierzwakte door chronische spierontsteking (dermatomyositis)

Auto Immuun Aandoening. Als je naast dikkere knokkels ook last hebt van rode en schilferige knokkels, heb je mogelijk een dermatomyositis, een auto-immuunziekte waarbij het lichaam zichzelf aanvalt.  Andere symptomen van dermatomyositis zijn onder andere:

 1. kalkafzettingen onder de huid
 2. spierzwakte
 3. huiduitslag
 4. rode of paarse uitslag
 5. problemen met praten
 6. slikproblemen

Herhaaldelijke microbreuken. Veel boksers merken dat ze dikkere knokkels hebben. Dit is ook niet zo verwonderlijk, want door de constante klappen ontstaan er microbreuken waardoor het kalk gaat groeien. Er zijn dus bepaalde prikkels die ervoor zorgen dat je knokkelbeenderen gaan groeien. Daarnaast zal het eelt je knokkels ook dikker maken. 

Take home message

Om verschillende redenen kunnen je knokkels verdikken, maar na een zwangerschap zit een ring misschien te strak. Dit wilt nog wel eens voorkomen.

Dus waarom zijn mijn knokkels dikker na zwangerschap?

Door de zwangerschap kunnen je vingers gaan zwellen waardoor de knokkels dikker lijken te worden. Na de bevalling kan het nog weken duren voordat de ringen weer om je vingers passen.

Andere mogelijke oorzaken zijn ontstoken gewrichten, huidproblemen, acanthosis nigricans, dermatomyositis en herhaalde microbreuken.

Huidproblemen die voor zwellingen kunnen zorgen zijn onder andere eczeem, contact dermatitis, psoriasis, en irriterende stoffen.

Hopelijk heb je aan de hand van de hierboven beschreven oorzaken en symptomen een idee gekregen van de mogelijke onderliggende oorzaak. 

Pijnlijke knokkels en andere pijnlijke gewrichten wijzen bijvoorbeeld sneller in de richting van artritis.

Ga naar de dokter voor een correcte diagnose.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Callen, J. P., & Wortmann, R. L. (2006). Dermatomyositis. Clinics in dermatology, 24(5), 363-373.