Voet Knokkels Verwijderen: 2 Manieren

De knokkels op je voeten kunnen om verschillende redenen donker en opvallend worden waar veel mensen niet zo tevreden mee zijn. Vandaar dat mensen zich afvragen hoe je voetknokkels kan verwijderen.

Hoewel je ze niet echt kan verwijderen kun je ze gelukkig wel op meerdere manieren lichter en minder opvallend maken.

Het is ook belangrijk dat een eventueel onderliggend probleem wordt vastgesteld. Zo kan een plotseling verkleuring van je knokkels op een serieus gezondheidsprobleem duiden.

Dit artikel vertelt je hoe je de knokkels op je voeten kan verwijderen en hoe je het in de toekomst kan helpen voorkomen en de oorzaken van de verkleuring.

1. Onderliggend probleem aanpakken

Van bepaalde ziektes tot geneesmiddelen reacties, een verkleuring van de knokkels kent verschillende oorzaken. Deze oorzaken zullen later nog aan bod komen.

Het is zaak dat een dokter eerst de onderliggende oorzaak vaststelt en behandelt. De verkleuring zou door de behandeling af moeten nemen.

Als de verkleuring aan een geneesmiddel is te wijten kan er bijvoorbeeld een alternatief geneesmiddel voorgeschreven worden.

Er wordt niet altijd een oorzaak gevonden en de verkleuring of hyperpigmentatie wordt ook niet altijd behandeld. In dat geval kun je met een huismiddel de donkere knokkels lichter helpen maken.

We zullen daar nu wat meer over vertellen.

2. Lichter maken

Met een aantal huishoudelijke artikelen kun je de voet knokkels lichter maken waardoor het minder opvalt. 

 1. Vitamine C. Deze vitamine beschikt over antioxiderende eigenschappen die hyperpigmentatie kan tegengaan. Er zijn veel huidverzorgingsproducten beschikbaar met vitamine C, maar ga voor een product dat 10-20% vitamine C bevat. 
 2. Kurkuma. Kurkuma bevat de actieve verbinding genaamd curcumine dat het enzym tyrosinase kan onderbreken. Aangezien tyrosinase  melanine aanmaakt kan het remmen van tyrosinase de verkleuring van de huid juist tegengaan. Vermeng kurkuma met water tot een pasta en breng het gedurende enkele minuten op je knokkels aan.
 3. Zuiveringszout. Hiervoor kun je zuiveringszout gebruiken dat je met water tot een pasta vermengt. Breng het vervolgens voor zo’n 15-20 op de knokkels aan.
 4. Citroensap. Naast zuiveringszout kun je elke dag met een watje ook een beetje citroensap op je knokkels aanbrengen.
 5. Thee. Naast de hiervoor besproken kurkuma kunnen ook  bestanddelen in groene, zwarte, en witte thee tyrosinase remmen en daarmee de donkere knokkels verlichten. Het gaat hier om het zogeheten epigallocatechin gallate. Laat een watje in de thee weken en breng het dagelijks een paar keer op je knokkels aan.

Oorzaken van donkere voet knokkels

De knokkels kunnen om meerdere redenen donker worden. Een aantal oorzaken hiervan zijn:

 1. Acanthosis nigricans. Huidaandoening waarbij de knokkels vaak dikker en donker worden 
 2. Geneesmiddelenreactie. Er kan hyperpigmentatie optreden bij het nemen van bepaalde geneesmiddelen zoals antibiotica, NSAID’s, antiretrovirale middelen, antistollingsmiddelen en zware metalen
 3. De ziekte van Raynaud (blauwe verkleuring). Als reactie op kou of stress gaan de bloedvaten in je vingers of tenen vernauwen 
 4. De ziekte van Addison. Auto-immuunziekte die de bijnieren aanvalt waardoor je minder cortisol en aldosteron krijgt

Tot slot kan het ook aan een vitamine B12 tekort te wijten zijn. 

We zullen nog iets meer over de eerste oorzaak acanthosis nigricans vertellen. Een aantal problemen kunnen namelijk met Acanthosis nigricans verband houden:

 1. prediabetes / diabetes: veel mensen met acanthosis nigricans hebben ook een verhoogd risico op diabetes
 2. hormonaal probleem zoals PCOS [blog]
 3. dermatomyositis: spierzwakte door chronische spierontsteking
 4. kanker: hiervan kan sprake zijn wanneer acanthosis nigricans zich plotseling ontwikkeld

Verkleuring voorkomen

Donkere knokkels kun je soms voorkomen door onderliggende aandoeningen te voorkomen zoals diabetes. Echter kunnen veel van de hierboven beschreven aandoeningen niet voorkomen worden.

Om verdere verkleuring van je knokkels te voorkomen is het belangrijk dat de hydratatie van je knokkels optimaal is en dat je je regelmatig met zonnebrandcrème insmeert.

Voordat je naar buiten gaat moet je je dus insmeren om hyperpigmentatie te voorkomen

Take home message

Vanuit een medische oogpunt hebben donkere knokkels geen behandeling nodig, maar met huismiddelen kun je donkere knokkels lichter maken.

Dus hoe kan je voeten knokkels verwijderen?

Je kunt donkere knokkels lichter maken door verschillende dingen op je knokkels aan te brengen zoals een pasta met kurkuma en een pasta met zuiveringszout, huidverzorgingsproducten met vitamine C, theezakjes en een watje citroensap.

Hoewel je het ontstaan van de verkleuring vaak niet kan voorkomen, kun je met zonnebrandcrème verdere hyperpigmentatie helpen voorkomen.

Misschien is de donkere kleur te wijten aan een gezondheidsprobleem of medicijn. Daarom moet een dokter dus een eventuele onderliggende oorzaak achterhalen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen