Koffie Zonder Acrylamide: Een Overzicht

Tijdens kookprocessen op hoge temperaturen kan acrylamide ontstaan. Dit is een chemische stof die zenuwschade kan veroorzaken. 

En in gebrande koffie zit niet eens het meeste acrylamide. Daarover later meer. Dan ben je al snel op zoek naar alternatieven, dus is er ook koffie zonder acrylamide?

KORT ANTWOORD

Ongebrande, of groene koffiebonen zijn de enige koffiesoorten zonder acrylamide. Houd er rekening mee dat de smaak heel anders kan zijn dan de gebrande koffiesoorten.

Dit artikel vertelt je welke koffie het meest acrylamide bevat, hoe schadelijk het is, hoe je het kunt verminderen en waar het precies in zit.

vrouw doet sucralose in de cappuccino

Ongebrande koffie zonder acrylamide

Acrylamide is een chemische stof die kan ontstaan bij het verhitten van voedingsmiddelen, waaronder koffie. 

Het ontstaat wanneer bepaalde natuurlijke suikers en aminozuren in voedingsmiddelen reageren bij hoge temperaturen, zoals tijdens het roosteren of bakken. 

Hoewel acrylamide in veel voedingsmiddelen voorkomt, staat het bekend om zijn aanwezigheid in gebrande koffiebonen.

Als je op zoek bent naar koffie zonder acrylamide, zijn ongebrande of groene koffiebonen de enige optie. 

Deze bonen zijn niet onderworpen aan het roosterproces, waardoor de vorming van acrylamide wordt voorkomen. 

wakker worden koffieOngebrande koffiebonen hebben echter een heel andere smaak dan gebrande koffiebonen, dus het is belangrijk om hier rekening mee te houden.

Ongebrande koffiebonen hebben een groenachtige kleur en bevatten hogere niveaus van natuurlijke zuren en cafeïne. 

De smaak is vaak grasachtig en minder aromatisch dan gebrande koffie. Sommige mensen beschrijven de smaak als licht bitter, terwijl anderen het juist als milder ervaren. 

Het gebrek aan roosteren resulteert in een zachtere en minder intense smaakprofiel.

Om ongebrande koffiebonen te consumeren, moeten ze eerst worden geroosterd. Het roosterproces transformeert de groene bonen in de gebrande bonen die we doorgaans gebruiken om koffie te zetten. 

Tijdens het roosteren worden de bonen donkerder van kleur en ontwikkelen ze hun kenmerkende aroma en smaak.

Het is moeilijk om acrylamide volledig te vermijden, maar door bewust te kiezen voor ongebrande koffiebonen, kun je de blootstelling aan deze stof verminderen.

Als je geïnteresseerd bent in het proberen van ongebrande koffiebonen, kun je deze vaak vinden bij gespecialiseerde koffiewinkels of online retailers. 

Het kan de moeite waard zijn om te experimenteren met verschillende roosterniveaus om de gewenste smaak en aroma te verkrijgen. 

Sommige mensen genieten van de subtielere smaak van ongebrande koffie, terwijl anderen de voorkeur geven aan de rijke en gebrande smaak van traditionele koffie.

Kortom, ongebrande of groene koffiebonen zijn de enige koffiesoorten zonder acrylamide. 

Wat is acrylamide?

Acrylamide is een chemische stof die ontstaat tijdens kookprocessen zoals bakken, frituren en roosteren.

Hierbij vindt er een natuurlijke reactie plaats tussen suikers en aminozuren (asparagine). Dit vindt plaats in plantaardig voedsel.

Koffie met het meeste acrylamide

De FDA heeft 6 koffiemerken getest. Het acrylamidegehalte varieerde tussen de 175 tot 351 deeltjes per miljard.

Een ander onderzoek heeft ook gekeken welke koffiesoorten het meeste acrylamide bevatten:

 1. koffiesurrogaten: 818 pg/kg
 2. instantkoffie: 358 microg/kg
 3. gebrande koffie: 179 microg/kg

In deze hoeveelheden is acrylamide waarschijnlijk niet zo schadelijk.

Is acrylamide schadelijk?

Veel mensen willen acrylamide vermijden. Het kan namelijk zenuwschade veroorzaken zoals  spierzwakte en verminderde spiercoördinatie. 

Zenuwschade kan optreden als je aan grote hoeveelheden wordt blootgesteld, met name door industriële blootstelling.

Acrylamide verminderen

Er zijn veel koffiebedrijven die het acrylamide verminderen. Dit doen ze door de koffiebonen op een lagere temperatuur te roosteren of door ze langer te bewaren. Eenvoudiger dan je waarschijnlijk had gedacht.

Naast koffie zijn er nog veel meer voedingsmiddelen die acrylamide bevatten. We hebben de belangrijkste in een lijstje gezet.

Waar zit acrylamide in?

De volgende voedselbronnen bevatten acrylamide:

 1. frites, aardappelchips
 2. brood
 3. pruimensap
 4. crackers
 5. koffie
 6. koekjes
 7. ingeblikte zwarte olijven
 8. ontbijtgranen

Er zijn sterke variaties in de acrylamidegehaltes. Dit hangt af van onder andere:

 1. de fabrikant
 2. de methode
 3. de kooktijd
 4. temperatuur van het kookproces

Er zijn bovendien meerdere processen waarbij acrylamide kan ontstaan.

Take home message

Acrylamide kan zenuwschade veroorzaken zoals spierzwakte en verminderde spiercoördinatie. Het kan optreden na een grote blootstelling, met name industriële blootstelling.

Het ontstaat tijdens kookprocessen, waaronder bij het maken van koffie. In koffiesurrogaten zit met 818 pg/kg het hoogste acrylamidegehalte, gevolgd door instantkoffie met 358 microg/kg en gebrande koffie met 179 microg/kg.

Dan vraag je je al snel af of er een alternatief is. Wat is koffie zonder acrylamide?

De enige koffiesoort waar geen acrylamide in zit is die van groene of ongebrande koffiebonen.De smaak kan wel heel anders zijn, houd hier rekening mee.

Online kun je ongebrande koffiesoorten bestellen.

Naast koffie zijn er nog meer belangrijke voedselbronnen met acrylamide zoals frites, aardappelchips, brood, koffie, koekjes, pruimensap, crackers, ingeblikte zwarte olijven en ontbijtgranen.

Op de ouderwetse manier kan het acrylamide verminderd worden. Simpelweg door ze bij een lagere temperatuur te roosteren of door ze langer te bewaren.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Mojska, H., & Gielecinska, I. (2013). Studies of acrylamide level in coffee and coffee substitutes: influence of raw material and manufacturing conditions. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 64(3).