Maar liefst 91,7% van de groene koffiebonen is besmet met schimmel. Schimmels kunnen namelijk op koffiebonen groeien.
Hier zit je natuurlijk niet op te wachten want je kunt dan mycotoxinen binnenkrijgen waar je onrustig en overgestimuleerd van kan raken.
Dus is er koffie zonder mycotoxine?
KORT ANTWOORD
Het is moeilijk te zeggen welke koffie geen mycotoxine bevat. Zelfs biologische merken kunnen nog met schimmel besmet zijn. Dit is ook niet zo verwonderlijk omdat er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. De besmetting met schimmels vindt vaak plaats in vochtige en warme omstandigheden.
Er zijn wel een aantal merken die aangeven dat ze een koffie zonder mycotoxine hebben. Een van deze merken is bulletproof koffie, een koffie met zeer weinig toxines. Zorg ervoor dat de koffiebonen die je kiest aan een aantal criteria voldoen waaronder vrij van schimmel en mycotoxine (door derde partij), geteeld onder schaduwdoek (ook wel shade farming genoemd), en koffiebonen die vrij zijn van pesticiden en chemicaliën.
Dit artikel vertelt je meer over koffie zonder mycotoxine, op welke criteria je moet letten, waar het meeste mycotoxine in zit en hoe je het kan verwijderen.

Bulletproof koffie zonder mycotoxine?
Een van de merken die beweert koffie zonder mycotoxine te bieden, is Bulletproof koffie.
Bulletproof is een bekend merk dat zich richt op het bevorderen van gezondheid en prestaties, en hun koffie is zorgvuldig geselecteerd en getest op mycotoxinen.
Ze beweren koffiebonen van hoge kwaliteit te leveren die zeer weinig toxines bevatten.
Hoewel dit merk populair is onder mensen die zich bezighouden met een gezonde levensstijl, is het belangrijk op te merken dat wetenschappelijk bewijs voor de voordelen van hun specifieke koffie op de gezondheid beperkt is.
Let op deze criteria
Als je op zoek bent naar koffiebonen zonder toxines, kun je ook letten op bepaalde criteria bij het selecteren van koffie:
- Derde partij testen: Kies voor koffiebonen die zijn getest door onafhankelijke laboratoria om te controleren op de aanwezigheid van schimmels en mycotoxinen. Deze tests bieden een extra verzekering dat de koffie vrij is van schadelijke stoffen.
- Shade farming: Koffiebonen die onder schaduwdoek worden geteeld, worden vaak beschouwd als van hogere kwaliteit. Schaduwteelt beschermt de koffieplanten tegen direct zonlicht en bevordert een langzamere, gelijkmatige rijping van de bessen, wat resulteert in smaakvollere bonen. Bovendien kan het de kans op schimmelgroei verminderen.
- Biologisch geteeld: Biologisch gecertificeerde koffiebonen worden verbouwd zonder het gebruik van pesticiden, herbiciden en kunstmatige chemicaliën. Kies voor bonen met een biologisch keurmerk om de blootstelling aan potentieel schadelijke stoffen te minimaliseren.
Welke koffie bevat het meeste mycotoxine?
Mycotoxinen zijn gifstoffen die door schimmels worden aangemaakt. Door besmetting van gewassen kunnen mycotoxinen in je eten terechtkomen.
Je kunt koffiemerken van lage kwaliteit maar beter laten staan omdat mycotoxines in bijna alle merken worden aangetroffen.
In maar liefst 91,7% van de groene koffiebonen is schimmel aangetoond. En dat was bovendien nog voor het verwerkingsproces. Er kan dus nog meer gaan groeien. Dit heeft een onderzoek aangetoond.
Er was nog een onderzoek die de beschimmeling van verschillende koffiesoorten in kaart heeft gebracht:
- groene koffiebonen: 52%
- gebrouwen koffie: bijna 50%
Je wilt natuurlijk geen beschimmelde koffie, maar wat is mycotoxine precies?
Wat is mycotoxine?
Mycotoxine is een gifstof dat door een schimmel of zwam wordt aangemaakt. Als je ze opeet, inademt of in de huid opneemt, kunnen ze giftig zijn.
Tot nu toe zijn er honderden verschillende mycotoxinen bekend.
De meeste mycotoxinen kunnen de verwerking van voedingsmiddelen overleven omdat ze chemisch stabiel zijn.
De mycotoxinen die de gezondheid kunnen schaden zijn:
- aflatoxinen
- patuline
- ochratoxine A
- deoxynivalenol/nivalenol
- fumonisinen
- zearalenon
Mycotoxicose betekent vergiftiging door mycotoxinen. Een kleine hoeveelheid mycotoxine kan zelfs dodelijk zijn, maar zoveel bevat koffie niet.
Naast koffie zijn er nog meer voedingsmiddelen waar mycotoxines in aangetroffen worden.
Waar zit mycotoxine in?
Voor of na de oogst van gewassen kunnen giftige mycotoxinen in de voedselketen belanden. De schimmels groeien namelijk op verschillende gewassen.
Meestal worden mycotoxinen aangetroffen in:
- granen
- noten
- gedroogde vruchten
- specerijen
Buitenlandse koffie zonder schimmel
Misschien houd je van buitenlandse merken. De volgende koffiemerken claimen dat ze geen schimmel bevatten waaronder natural force coffee, purity coffee, lifeboost coffee, bulletproof coffee, kion coffee, peak performance coffee en mindful coffee.
Deze koffiesoorten komen wel met een hoger prijskaartje.
Take home message
Zoals de naam al zegt is een mycotoxine een giftige stof. Om precies te zijn is het een gifstof dat door een schimmel wordt aangemaakt.
Maar is er koffie zonder mycotoxine?
Een aantal merken zoals bulletproof koffie geven aan dat hun koffie geen mycotoxine bevat. Je komt er echter niet zo even 1, 2, 3 achter welke koffie geen mycotoxine bevat, omdat het helaas niet als ingrediënt vermeld wordt.
Zo kunnen zelfs biologische merken nog met schimmel besmet zijn. Dit is niet heel gek want er worden dan geen bestrijdingsmiddelen gebruikt.
Je kunt wel met een aantal omstandigheden en criteria rekening houden. Zo vindt de schimmelbesmetting vaak plaats in vochtige en warme omstandigheden.
Criteria waar je rekening mee kunt houden zijn: vrij van schimmel en mycotoxine, geteeld onder schaduwdoek, en koffiebonen die vrij zijn van pesticiden en chemicaliën.
Naast mycotoxine bevat koffie nog andere schadelijke bestanddelen zoals cafestol en acrylamide. Deze hoeveelheden kunnen per koffiesoort variëren.
Over Diederik
Bronnen
Levi, C. (1980). Mycotoxins in coffee. Journal of the Association of Official Analytical Chemists, 63(6), 1282-1285.