Kortsluiting Hoofd in de Overgang: 5 Oorzaken en Behandelingen

Een kortsluiting in je hoofd tijdens de overgang kan een aantal symptomen beschrijven die vaak voorkomen bij vrouwen die in de overgang zijn. 

Deze symptomen kunnen variëren van stemmingswisselingen tot gewichtstoename en vermoeidheid. 

Hoewel de precieze oorzaken van deze symptomen nog niet volledig begrepen zijn, wordt gedacht dat veranderingen in hormonale niveaus een belangrijke rol spelen. 

Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar, zoals hormonale therapie en leefstijlveranderingen, om de symptomen te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Dit artikel vertelt je de mogelijke oorzaken van een kortsluiting in je hoofd tijdens de overgang inclusief de behandelingsmogelijkheden.

vrouw last van gejaagdheid overgang

Hoe ontstaat kortsluiting in je hoofd tijdens de overgang?

De exacte oorzaken worden nog niet volledig begrepen. Er zijn wel verschillende factoren die mogelijk een rol kunnen spelen in de ontwikkeling van deze symptomen.

 1. Veranderingen in hormonale niveaus. De overgang markeert het einde van de vruchtbare jaren van een vrouw en het begin van de menopauze. Dit wordt gekenmerkt door een afname van de productie van oestrogenen en progesteron, twee hormonen die van invloed zijn op tal van lichaamfuncties. Deze veranderingen in hormonale niveaus kunnen symptomen veroorzaken zoals stemmingswisselingen, vermoeidheid en gewichtstoename.
 2. Slaapstoornissen. Veel vrouwen in de overgang kampen met slapeloosheid en andere slaapstoornissen. Slaapgebrek kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen en stemmingswisselingen.
 3. Stress. De overgang kan een stressvolle tijd zijn voor vrouwen. Stress kan leiden tot symptomen zoals angst en depressie.
 4. Veranderingen in de hersenen. Er zijn aanwijzingen dat veranderingen in de hersenen een rol spelen bij de ontwikkeling van symptomen van kortsluiting tijdens de overgang. Deze veranderingen kunnen betrekking hebben op de hoeveelheid van bepaalde stoffen in de hersenen, zoals serotonine en dopamine, die van invloed zijn op stemming en slaap.
 5. Andere medische aandoeningen. Er zijn andere medische aandoeningen die kunnen leiden tot dergelijke symptomen, zoals schildklierproblemen, diabetes en hartaandoeningen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat niet alle vrouwen in de overgang dezelfde symptomen ervaren en sommige vrouwen kunnen geen symptomen hebben. 

Hormonale veranderingen

Veranderingen in hormonale niveaus kunnen dus leiden tot een kortsluiting in je hoofd tijdens de overgang. We zullen wat meer vertellen over het mechanisme hiervan.

 1. Begin van de overgang: De overgang begint wanneer de eierstokken van de vrouw beginnen te verminderen in hun productie van oestrogenen en progesteron. Dit kan leiden tot een aantal veranderingen in het lichaam, waaronder vermindering van de frequentie van menstruatie.
 2. Afname van oestrogenen: De afname van oestrogenen kan leiden tot een aantal symptomen, zoals opvliegers, nachtzweten, vaginale droogte, en een verhoogde kans op osteoporose.
 3. Afname van progesteron: Progesteron is een hormoon dat helpt bij het reguleren van de menstruatiecyclus. Wanneer de productie van progesteron afneemt, kan dit leiden tot onregelmatige menstruatie of het stoppen van de menstruatie.
 4. Verhoogde productie van follikelstimulerend hormoon (FSH) en luteïniserend hormoon (LH): Wanneer de eierstokken minder oestrogenen en progesteron produceren, gaat de hypofyse over op het produceren van meer FSH en LH. Dit kan leiden tot veranderde hormonale balans en verdere symptomen.
 5. Menopauze: Wanneer de eierstokken geen eicellen meer produceren en de menstruatie voor een periode van twaalf maanden stopt, heeft een vrouw de menopauze bereikt.
 6. Symptomen: Deze veranderingen in hormonale niveaus kunnen leiden tot verschillende symptomen die vaak worden geassocieerd met de overgang, zoals stemmingswisselingen, vermoeidheid, gewichtstoename en een afname van de seksuele functie.

Wat je ertegen kunt doen

Er zijn verschillende manieren om de symptomen te verminderen. Hieronder staan enkele opties die je kunt overwegen:

 1. Hormonale therapie. Dit is een van de meest effectieve behandelingen voor symptomen van de overgang. Hormonale therapie kan worden gebruikt om de productie van oestrogenen en progesteron aan te vullen en symptomen zoals opvliegers, vaginale droogte en stemmingswisselingen te verminderen.
 2. Lifestyle veranderingen. Dit kan betekenen aanpassingen in je dieet, beweging en slaapritme. Bijvoorbeeld, een gezonde leefstijl kan helpen bij het reguleren van de hormonen en het verminderen van de symptomen.
 3. Meditatie, yoga of andere vormen van ontspanning. Dit kan helpen bij het verminderen van stress en angst.
 4. Alternatieve behandelingsmethoden. Sommige vrouwen kiezen voor alternatieve behandelingsmethoden zoals acupunctuur, homeopathie of kruidengeneesmiddelen.
 5. Emotionele ondersteuning. Overgang kan een emotioneel belastende tijd zijn voor vrouwen. Dit kan leiden tot angst, depressie, of andere mentale gezondheidsproblemen. Emotionele ondersteuning in de vorm van counseling, therapeutische gesprekken of groepstherapie kan helpen om de symptomen te verminderen.

Take home message

We hebben gezien dat er verschillende oorzaken kunnen zijn voor deze symptomen, waaronder veranderingen in hormonale niveaus, slaapstoornissen, stress, veranderingen in de hersenen en andere medische aandoeningen. 

Er zijn ook verschillende behandelingsopties beschikbaar, zoals hormonale therapie, lifestyle veranderingen, meditatie, yoga, alternatieve behandelingsmethoden en emotionele ondersteuning.

Het is belangrijk om te benadrukken dat iedereen anders is en dat de symptomen en behandelingsopties kunnen variëren per persoon. 

Het is daarom aan te raden om te overleggen met een arts of specialist om te bepalen welke behandeling het beste bij jou past. 

Het is ook belangrijk om te onthouden dat de overgang niet alleen een fysieke aandoening is, maar ook een emotionele en mentale. 

Emotionele ondersteuning kan daarom ook een belangrijk onderdeel zijn van de behandeling.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen