Kou Vatten en Keelpijn: Symptomen en Oorzaken

In de winter zullen veel van ons kou vatten en soms gaat dat gepaard met keelpijn. Maar hoe ontstaat keelpijn en wat kan je ertegen doen? En hoe kan kou vatten keelpijn veroorzaken?

KORT ANTWOORD

Mensen die kou vatten lopen vaak een verkoudheids- of griepvirus op. Een virale infectie (verkoudheid of griep) is namelijk de meest voorkomende oorzaak van keelpijn (faryngitis). 

Als je geen kou hebt gevat en alsnog keelpijn hebt is het misschien veroorzaakt door een streptokokken bacteriën (streptokokken faryngitis), zure reflux, sigarettenrook of allergieën. 

Ga naar de huisarts als de keelpijn en koorts langer dan 1-2 duurt, er rode uitslag optreedt of als je moeilijk door gezwollen amandelen kunt slapen.

Dit artikel vertelt je de mogelijk oorzaken en boosdoeners van keelpijn inclusief de behandelingsmogelijkheden.

vrouw-ligt-ziek-op-bed-en-voelt-aan-keel

Hoe kou vatten keelpijn kan veroorzaken

Het verband tussen kou vatten en keelpijn is dat blootstelling aan koude temperaturen het immuunsysteem kan verzwakken en het slijmvlies in de neus en keel kan irriteren. 

Dit kan leiden tot een verhoogd risico op het oplopen van virale infecties zoals verkoudheid of griep, wat op zijn beurt keelpijn kan veroorzaken. Hier zijn meer details over hoe dit gebeurt:

 1. Verzwakking van het immuunsysteem: Koude temperaturen kunnen een tijdelijke verzwakking van het immuunsysteem veroorzaken. Het immuunsysteem is verantwoordelijk voor het bestrijden van virale infecties. Wanneer het verzwakt is, kan het moeilijker worden om infecties af te weren, waardoor je vatbaarder wordt voor verkoudheids- en griepvirussen.
 2. Irritatie van het slijmvlies: Wanneer je wordt blootgesteld aan koude temperaturen, kan het slijmvlies in de neus en keel geïrriteerd raken. Dit kan leiden tot uitdroging van het slijmvlies en een verstoring van de normale beschermende barrière. Hierdoor kunnen virussen gemakkelijker doordringen in het slijmvlies en een infectie veroorzaken.
 3. Verminderde trilharen: Het slijmvlies in de luchtwegen bevat kleine haarachtige structuren die trilharen worden genoemd. Deze trilharen helpen bij het verwijderen van ziekteverwekkers en vreemde deeltjes uit de luchtwegen. Bij blootstelling aan koude temperaturen kunnen de trilharen tijdelijk vertragen of zelfs stoppen met bewegen, waardoor het moeilijker wordt om ziekteverwekkers uit de keel te verwijderen.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel koude temperaturen een rol kunnen spelen bij het verzwakken van het immuunsysteem en het irriteren van het slijmvlies, zijn verkoudheids- en griepvirussen de directe oorzaken van keelpijn.

Symptomen kou vatten

Na het kouvatten keelpijn hebben kan dus duiden op het gewone verkoudheidsvirus. De symptomen zullen geleidelijk opkomen. Verkoudheidssymptomen zijn onder andere:

 1. vrouw met thermometer in haar mondloopneus, neusverstopping
 2. een zere keel
 3. niezen, hoesten
 4. reukverlies, smaakverlies
 5. hoofdpijn
 6. verhoging
 7. spierpijn
 8. druk in het gezicht en de oren

Bij volwassenen en kinderen zullen de symptomen hetzelfde zijn, maar bij kinderen kunnen de symptomen soms langer duren.

Echter, niet alleen virussen veroorzaken keelpijn.

Oorzaken keelpijn

Keelpijn kan veroorzaakt worden door:

 1. griep en verkoudheidsvirussen (meest voorkomende oorzaak)
 2. groep A streptokokken bacterie (streptokokken faryngitis)
 3. zure reflux
 4. sigarettenrook (roken of meeroken)
 5. allergieën

Met een thuisbehandeling zal de keelpijn al in de meeste gevallen verbeteren. In de volgende situaties moet je naar de huisarts gaan:

 1. keelpijn en koorts langer dan 1-2 dagen aanhouden
 2. rode uitslag
 3. moeilijk slapen door gezwollen amandelen
Weetje

Wist je dat vrouwen in de leeftijd van 20-30 jaar vaker een verkoudheidsvirus oplopen? Dit is mogelijk te wijten aan het nauwe contact met de kinderen.

Een snotneus en alle andere bijkomende symptomen kunnen je dagelijkse activiteiten flink belemmeren. Gelukkig bestaan er wat thuisbehandelingen.

Behandeling kou vatten keelpijn

Een virale infectie is dus de meest voorkomende oorzaak van keelpijn. Als de keelpijn door een virus is veroorzaakt zal het vanzelf verdwijnen. Antibiotica zal niet helpen bij een virale infectie.

Echter, een streptokokkeninfectie (strep throat) komt minder vaak voor en zal een antibiotica behandeling nodig hebben. Je wilt natuurlijk complicaties voorkomen.

Met verschillende huismiddelen kun je van keelpijn afkomen:

 1. genoeg water drinken
 2. warme vloeistoffen, koude vloeistoffen
 3. vochtigheid, stoom
 4. antihistaminica
 5. zout water gorgelen
 6. pijnstillers

En uiteraard mag rust niet ontbreken. In de tussentijd moet je de kans op overdracht van een verkoudheidsvirus zo klein mogelijk houden.

Verspreiding tegengaan

Verkoudheidsvirussen worden onderling gemakkelijk overgedragen. Totdat al je symptomen verleden tijd zijn zul je besmettelijk zijn. Meestal zal dit zo’n 1-2 weken duren.

Je wilt anderen deze vervelende symptomen natuurlijk besparen en aangezien de ziektekiemen een hele dag op oppervlakken en handen kunnen overleven zijn er een aantal maatregelen waarmee je de verspreiding van het verkoudheidsvirus kunt verminderen:

 1. ziektekiemen met tissues opvangen, gebruikte tissues snel weggooien
 2. vaak je handen met zeep en warm water wassen

Take home message

Volwassenen zullen elk jaar 2-4 keer het verkoudheidsvirus oplopen terwijl mensen boven de 60 elk jaar minder dan één keer verkouden zullen zijn.

Keelpijn na kou vatten is erg vervelend. Griep en verkoudheidsvirussen zijn de meest voorkomende oorzaak. 

Als je verkouden bent door het gewone verkoudheidsvirus kun je last hebben van een zere keel, neusverstopping, loopneus, niezen, hoesten, druk in het gezicht en de oren, hoofdpijn, reukverlies, smaakverlies, verhoging en spierpijn.

Maar mogelijk is er ook een andere boosdoener. Oorzaken van keelpijn zijn onder andere zure reflux, groep A streptokokken bacterie (streptokokken faryngitis), sigarettenrook (roken of meeroken) en allergieën.

Deze lijst is niet volledig. Voor een correcte diagnose ga je dus langs je arts. Bij een aantal symptomen is het verstandig om langs de dokter te gaan.

Tref de juiste voorzorgsmaatregelen als je besmettelijk bent om zo de verspreiding op anderen tegen te gaan.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Jain, N., Lodha, R., & Kabra, S. K. (2001). Upper respiratory tract infections. The Indian Journal of Pediatrics, 68(12), 1135-1138.

Dowell, S. F., Schwartz, B., & Phillips, W. R. (1998). Appropriate use of antibiotics for URIs in children: Part II. Cough, pharyngitis and the common cold. American family physician, 58(6), 1335.