Kramp bij Poepen: 5 Oorzaken

Kramp bij het poepen maakt de stoelgang een pijnlijke ervaring. Kramp kan op de meest onverwachte momenten optreden, maar het kan ook optreden als je naar de wc gaat.

In de algemene bevolking zijn buikkrampen na het poepen vrij algemeen. Hierbij kunnen mensen naast buikpijn en knagende krampen soms ook last hebben van pijnlijke klachten zoals jeuk of afscheiding in de anale regio.

Dit artikel vertelt je een aantal mogelijke oorzaken van kramp bij poepen.

toiletpapier wc plassen

1. Darmspasme

In je dikke darm wordt ontlasting gevormd, opgeslagen en uiteindelijk uitgescheiden. 

De spieren in je dikke darm kunnen plotseling en spontaan gaan samentrekken, dit wordt ook wel een darmspasme genoemd. Van persoon tot persoon kan de intensiteit variëren.

Het meest voorkomende symptoom is een hevige buikpijn die optreedt in de onderste helft van de buikregio. Deze pijn lijkt bij de maaltijd te verergeren en te ontspannen wanneer je stoelgang hebt.

Het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) is vaak in verband gebracht met darmspasmen. Lees hier meer over PDS om een idee te krijgen of dit de boosdoener is.

2. Constipatie

buikpijnEen van de meest voorkomende oorzaken van krampen na het poepen is constipatie, een motiliteitsstoornis van je maag-darmkanaal waarbij extreem droge of harde ontlasting je darmen passeert met onregelmatige tussenpozen.

Door de harde ontlasting kan de anus en het rectumgebied overrekt worden. Om de harde ontlasting uit te poepen moet het rectum zich ook nog eens krachtig samentrekken, wat tot hevige pijnklachten kan leiden.

3. Anale scheurtjes

Rond de opening waar poep uitkomt kunnen kleine scheurtjes ontstaan die ook wel anale fissuren worden genoemd.

Vaak worden ze door een zeer harde of grote ontlasting veroorzaakt. Hierdoor kunnen de spieren rondom de anus gaan verkrampen.

4. Kramp bij anus

Als je het gevoel hebt alsof er een mes in je rectum steekt, is er mogelijk sprake van proctalgie, oftewel kramp bij anus.

Zonder waarschuwing kan deze hevige stekende pijn optreden. 

Andere oorzaken

Hier zijn nog enkele mogelijke oorzaken van kramp bij het poepen:

Aambeien: Aambeien zijn gezwollen bloedvaten in het rectum en de anus. Ze kunnen pijn, jeuk en ongemak veroorzaken, vooral tijdens het passeren van ontlasting. De aanwezigheid van aambeien kan leiden tot krampen in het anale gebied.

Voedselintolerantie: Sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor bepaalde voedingsmiddelen, zoals zuivelproducten of gluten, wat kan leiden tot darmkrampen en diarree tijdens of na het poepen.

Ontstekingsziekten: Chronische inflammatoire darmziekten, zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, kunnen ontsteking en spasmen in de darmen veroorzaken. Dit kan leiden tot krampen tijdens het poepen.

Prikkelbare darmsyndroom (PDS): PDS is een aandoening die wordt gekenmerkt door buikpijn, veranderingen in de stoelgang en darmkrampen. Deze krampen kunnen optreden tijdens of na het poepen.

Spastische darm: Spastische darm, ook bekend als spastisch colon, is een aandoening waarbij de darmen onregelmatig en overmatig samentrekken. Dit kan leiden tot krampen en pijn tijdens het poepen.

Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s): Sommige SOA’s, zoals gonorroe of chlamydia, kunnen symptomen veroorzaken zoals pijn, jeuk en krampen in het genitale gebied, inclusief het rectum.

Pijn bij het poepen

Mogelijk is de stoelgang pijnlijk en ervaar je dus pijn bij het poepen. Pijnlijke stoelgang kan veroorzaakt worden door:

 1. constipatie
 2. anale kloven
 3. aambeien
 4. darmontsteking
 5. endometriose
 6. HPV, chlamydia, syfilis
 7. infecties
 8. diarree
 9. huidproblemen
 10. anale kanker
 11. proctitis

Maar hoe weet je dan precies waar de klachten vandaan komen?

Grondig onderzoek

Bij het poepen kun je pijn en een gespannen druk ervaren die zich tot in je buik kan uitstrekken. Het achterhalen van de bron kan echter moeilijk zijn. 

Hier is mogelijk een grondig onderzoek voor nodig, daarom is het vaak belangrijk om langs de dokter te gaan of specialisten zoals maagdarmleverartsen.

Kramp bij poepen is slechts 1 klacht, mogelijk heb je ook nog andere klachten die verder uitgevraagd moeten worden.

Kortom, voor het achterhalen van de onderliggende oorzaak is er verder onderzoek nodig. 

Take home message

Kramp bij poepen is het laatste waar je op zit te wachten tijdens een toiletbezoek.

Je wilt natuurlijk op je gemakje en volledig ontspannen kunnen poepen. Krampen kunnen het echter een onaangename ervaring maken. 

Kramp bij poepen kent meerdere oorzaken waaronder darmspasme, anale scheurtjes of eventueel kramp bij anus (proctalgie).

Houd ook rekening met oorzaken die voor een pijnlijke stoelgang kunnen zorgen, waaronder constipatie, anale kloven, aambeien, darmontsteking, huidproblemen en infecties.

Deze lijstjes zijn echter niet compleet. Voor een correcte diagnose ga je langs de huisarts die tussen de verschillende oorzaken kan differentiëren en eventueel een behandelplan kan instellen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Ayantunde, A. A., & Debrah, S. A. (2006). Current concepts in anal fissures. World journal of surgery, 30(12), 2246-2260.