Kramp in Voet: Oorzaken, Remedies en Preventie

Kramp is een onwillekeurige pijnlijke spiersamentrekking. Het treedt vaak plotseling op en duurt meestal een paar seconden tot een paar minuten. In de voeten treedt het vaak in je voetbogen, rond de tenen of bovenkant van de voeten op.

Maar waarom heb ik kramp in mijn voet?

KORT ANTWOORD

Over het algemeen worden krampen veroorzaakt door spieroverbelasting, uitdroging of een verstoord elektrolytenevenwicht. Het kan ook te wijten zijn aan een bijvoorbeeld een spierverrekking of het langdurig vasthouden van een houding. Kramp in de voeten kan veroorzaakt worden door te strakke schoenen, door een verminderde beweeglijkheid of belemmerde bloedsomloop. Als je er tijdens het sporten last van hebt gekregen is het waarschijnlijk te wijten aan een laag natriumgehalte dat via het zweet verloren is gegaan. De kans op kramp neemt toe door door spiervermoeidheid, uitdroging of warme weersomstandigheden. Je kunt krampen voorkomen door veel water te drinken en niet te intensief te sporten.

Dit artikel vertelt waarom je kramp in je voet hebt, hoe je voeten kramp kunt voorkomen inclusief wat de ontstaanswijze van kramp is.

sportieve vrouw heeft kramp in voet

Waarom heb ik kramp in mijn voet?

Kramp kan op meerdere manieren ontstaan.

Strakke schoenen is een veelvoorkomende oorzaak van kramp. Door krappe schoenen kan de bloedtoever naar de voeten verminderd worden en onstaat er vervolgens kramp, dat als noodsignaal dient om de blokkade vrij te maken.

Spieroverbelasting ontstaat door het continue aanspannen van een spier, het verrekken van een spier of door langdurig in dezelfde houding te zitten. Door overbelasting kunnen krampen frequenter voorkomen.

Uitdroging leidt vaak tot een laag elektrolytengehalte omdat water één van de grootste bronnen van deze stoffen is. Elekotrolyten zijn mineralen zoals magnesium, kalium en calcium. Deze zijn essentieel voor het goed functioneren van de spieren. Kramp is een symptoom van een elekotrolytentekort.

Tot slot kan zwangerschap of bepaalde medicijnen zeker invloed hebben op spierkrampen door onder andere een verandering in het hormoonhuishouden en bepaalde bijwerkingen.

Houd ook eventuele onderliggende gezondheidsproblemen in je achterhoofd:

  1. onvoldoende bloedtoevoer
  2. beknelde zenuwen
  3. zwangerschapsproblemen
  4. suikerziekte
  5. schildklieraandoeningen
  6. fibromyalgie
  7. nierfalen
  8. cirrose
  9. ALS (amyotrofische laterale sclerose)

Als je af en toe last hebt van voetkrampen hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken. Echter bij terugkerende of chronische krampen moet je langs de dokter gaan.

Beenkrampen ‘s nachts

Beenkrampen die ‘s nachts optreden houden over het algemeen verband met spiervermoeidheid en problemen met de zenuwen. Meestal is spierkramp onschuldig.

De kans op deze nachtelijke beenkrampen neemt met de leeftijd en zwangerschap toe. 

Maar hoe kom je van kramp in de voeten af?

Kramp in voet verminderen

Was er maar een wonderpil waarmee je kramp in de voeten kon verminderen. Er zijn wel een aantal stappen waarmee je de kramp kunt verlichten:

  1. rekken, massage
  2. opstaan en rondlopen
  3. ijskompres
  4. warm bad, verwarmingskussen
  5. vrij verkrijgbare pijnstillers

Voetkrampen kunnen meestal met lichte stretches en massage verlicht worden. 

Hoe je voeten kramp kunt voorkomen

Door de hierboven beschreven oorzaken te vermijden kun je de kans op kramp in de voeten verlagen:

  1. veel water te drinken (om te ontspannen hebben spieren vocht nodig)
  2. elektrolyten aanvullen (waardoor je water beter op kan nemen)
  3. voor het sporten rekken en strekken (zoals kuit strekken)
  4. alcohol beperken (zodat de lever het lactaat beter af kan breken)
  5. overbelasting te vermijden (zo niet moeten omliggende spieren compenseren)
  6. juiste goed passende schoenen

Hoe kramp in de voeten ontstaat

Kramp is een plotselinge (pijnlijke) en onwillekeurige samentrekking. Het wordt gevolgd door ontspanning.

Hoe het exact ontstaat is nog niet helemaal bekend, maar er zijn twee mogelijke ontstaanswijzen (hypotheses):

  1. spontaan ontlading van motorische zenuwen
  2. veranderde zenuwprikkeling

Misschien heb je ook wel eens van spierspasmen gehoord, iets wat erg op spierkramp lijkt. Er is echter een verschil.

Zo is spierkramp is een langdurige pijnlijke spierspasme en duren spierkrampen dus langer dan spierspasmen. Het zijn vaak ook krachtige samentrekkingen van de spieren. 

Take home message

Pijnlijke verkrampingen in je voeten kunnen erg vervelend zijn en je beweeglijkheid beperken. 

Spierkramp is een onwillekeurige samentrekking dat vaak plotseling optreedt en meestal een paar seconden tot een paar minuten duurt.

Waarom heb ik kramp in mijn voet?

Veelvoorkomende oorzaken van kramp in het algemeen zijn overbelasting van de spieren, uitdroging en een verstoord elektrolytenevenwicht. Kramp in de voeten kan ontstaan door bijvoorbeeld te strakke schoenen.

Met een aantal manieren kun je het hopelijk verlichten waaronder met rekken, massage, ijskompres, warm bad, opstaan en rondlopen, verwarmingskussen en vrij verkrijgbare pijnstillers.

Door de beschreven oorzaken te vermijden kun je de spierkramp in eerste instantie helpen voorkomen.

Dit doe je door veel water te drinken, je elektrolyten aan te vullen, voor het sporten te rekken en te strekken, overbelasting te vermijden, alcohol te beperken, en natuurlijk het juiste schoeisel te dragen.

Wat de oorzaak ook mag zijn, in veel gevallen zal het onbekend zijn.

Er zijn echter ook medische aandoeningen die aan de kramp ten grondslag kunnen liggen waaronder onvoldoende bloedtoevoer, schildklieraandoeningen, zwangerschapsproblemen, zenuwbeknelling, fibromyalgie, diabetes, cirrose, nierfalen en ALS.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Monderer, R. S., Wu, W. P., & Thorpy, M. J. (2010). Nocturnal leg cramps. Current neurology and neuroscience reports, 10(1), 53-59.