Kunnen Mannen een Schimmelinfectie Krijgen?

Vrouwen lopen nog wel eens een schimmelinfectie op, maar hoe zit dat bij mannen? Kunnen mannen een schimmelinfectie krijgen?

KORT ANTWOORD

Ook mannen kunnen een schimmelinfectie krijgen. Hierbij kan de eikel ontstoken raken, dit wordt ook wel spruw of balanitis genoemd. Dit is de meest voorkomende schimmelinfectie bij mannen. 15% van de mannen loopt een schimmelinfectie op door geslachtsgemeenschap te hebben met een vrouwelijke geïnfecteerde partner. De kans is ook hoger als een man onbesneden is.

Dit artikel vertelt je hoe je een schimmelinfectie bij een man kan herkennen, hoe je er vanaf komt inclusief de risicofactoren.

man vecht tegen schimmels

Symptomen schimmelinfectie man

Op ons lichaam is meestal een kleine hoeveelheid candida aanwezig. Een overgroei van deze candida schimmel kan een infectie veroorzaken. Candida gedijt in een vochtige omgeving.

Een onbehandelde schimmelinfectie kan tot een reeks ongemakkelijke en pijnlijke symptomen leiden.

Veelvoorkomende eerste symptomen van een schimmelinfectie:

 1. rode uitslag
 2. branderig en jeukend gevoel op de penis
 3. vochtige huid van de penis
 4. soms glanzende, witte plekken op de penis
 5. witte dikke substantie onder de voorhuid

De infectie kan zich zelfs uitbreiden naar de bloedbaan, in dat geval kunnen er ernstige complicaties optreden.

Houd ook rekening met seksueel overdraagbare aandoeningen, zo kunnen jeuk, roodheid en pijn tekenen zijn van SOA’s.

Hoe vaak krijgen mannen een schimmelinfecite

Mannen kunnen vaak gistinfecties krijgen. Candida, de schimmel die gistinfecties veroorzaakt is namelijk op de huid aanwezig, met name de vochtige huid.

Een schimmelinfectie kan tot balanitis leiden, waarbij de voorhuid of eikel van de penis ontstoken raakt. Het risico op balanitis kan door suikerziekte verhoogd worden.

Hoe kom je van een schimmelinfectie af

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk van een schimmelinfectie afkomen. In de meeste gevallen zal een schimmelinfectie vanzelf verdwijnen of na een paar dagen van de behandeling.

In de meeste gevallen kunnen lokale antischimmel zalven en antischimmelcrèmes de schimmelfinfectei verhelpen.

Een aantal aanbevolen anti schimmel crèmes zijn miconazol en imidazol. Het lokale antischimmelmiddel wordt op de penis of voorhuid aangebracht. 

Wanneer deze middelen de schimmelinfectie niet verhelpen kan een oraal anti schimmelmiddel voorgeschreven worden zoals fluconazol.

Met de juiste zorg en geneesmiddelen zullen de meeste schimmelinfecties binnen 3-14 dagen verdwijnen.

Wanneer de schimmelinfectie na twee weken nog aanwezig is moet je langs de huisarts gaan. Mogelijk is er een andere behandeling nodig.

Kortom, met vrij verkrijgbare geneesmiddelen kan je een schimmelinfectie vaak genezen worden.

Het is daarnaast ook handig om preventieve maatregelen in te voeren om deze vervelende aandoening in de toekomst te voorkomen.

Risicofactoren mannelijke schimmelinfectie

Risicofactoren schimmelinfectie man:

 1. onbesneden mannen
 2. seks met een vrouw die een vaginale schimmelinfectie heeft
 3. overgewicht
 4. langdurig antibioticagebruik
 5. verzwakte immuunsysteem
 6. suikerziekte

Na geslachtsgemeenschap met een geïnfecteerde vrouwelijke partner zal ongeveer 15% van de mannen symptomen van een schimmelinfectie ervaren. Het komt niet vaak voor maar het is dus zeker ook niet zeldzaam.

Hoewel je een schimmelinfectie kan oplopen door met een vrouw seks te hebben die een schimmelinfectie heeft is het geen seksueel overdraagbare aandoening.

Maar er is nog een risicofactor. Door een slechte hygiëne wordt je ook kwetsbaarder voor schimmelinfecties.

Kortom, met veilige seks en een goede hygiëne kan je mannelijke schimmelinfecties helpen voorkomen. Maak het gebied onder de voorhuid ook schoon.

Voorkomen is altijd beter dan genezen en je bespaart jezelf een hoop vervelende symptomen.

Take home message

Het is algemeen bekend dat vrouwen schimmelinfecties kunnen krijgen. Onder de mannen krijgt het onderwerp maar weinig aandacht. Niet zo gek.

Bij mannen komen schimmelinfecties namelijk minder voor, maar mannen kunnen wel degelijk een schimmelinfectie krijgen.

Zo kan een man een schimmelinfectie oplopen door seks te hebben met een geïnfecteerde vrouw. Desondanks wordt schimmelinfectie niet als een SOA beschouwd.

Het risico op balanitis door een schimmelinfectie wordt ook verhoogd door langdurig antibioticagebruik, overgewicht, langdurig antibioticagebruik, verzwakte immuunsysteem en suikerziekte.

Gelukkig gaat een schimmelinfectie vaak vanzelf over en zijn er lokale antischimmelmiddelen die je er vanaf kunnen helpen.

Een aantal van deze aanbevolen antischimmelcrèmes zijn miconazol, clotrimazol en imidazol.

Als de schimmelinfectie langer dan twee weken aanhoudt moet je langs de huisarts gaan voor eventueel andere medicijnen.

Kortom een schimmelinfectie is niet alleen een vrouwenprobleem maar ook een mannenprobleem. Met beschermde seks, een goede hygiëne en een gezond gewicht kan je het voorkomen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Lisboa, C., Santos, A., Dias, C., Azevedo, F., Pina‐Vaz, C., & Rodrigues, A. (2010). Candida balanitis: risk factors. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 24(7), 820-826.

David, L. M., Walzman, M., & Rajamanoharan, S. (1997). Genital colonisation and infection with candida in heterosexual and homosexual males. Sexually Transmitted Infections, 73(5), 394-396.