Lage Vrouwenstem? Hierdoor Komt Het

Een lage vrouwenstem kan voor onzekerheid zorgen. Een relatief hoge stem wordt namelijk beschouwd als vrouwelijker, aantrekkelijker en jonger. Dit blijkt uit een aantal studies.

Gelukkig ligt dit niet zo simpel. Bovendien zijn er een aantal oorzaken waardoor je stem lager kan worden.

Dit artikel vertelt je hoe een lage vrouwenstem ontstaat en het belang van een vrouwelijke stem.

vrouw wijst naar stembanden

Hoe ontstaat een lage vrouwenstem?

De stemhoogte is afhankelijk van je hormonen, namelijk van het oestrogeen, testosteron en progesteron.

Tijdens de puberteit zal het testosteron het strottenhoofd vergroten. Daarnaast worden de stembanden dikker en langer. Hierdoor ontstaat een diepere vibratie en resonantie.

Aangezien mannen testosterongolven hebben zal de stem dieper en lager worden, waardoor ze een baard in de keel krijgen.

Vrouwen hebben dus niet zo veel testosteron in de puberteit waardoor de stem relatief hoog blijft. Oestrogeen verhoogt juist de vrouwenstem.

Oorzaken lage vrouwenstem

Een lage vrouwenstem kan op meerdere manieren veroorzaakt worden.

Poliepen. Door roken en zure reflux kunnen er gezwellen/poliepen op de stembanden terechtkomen. Als gevolg neemt de dichtheid van de stembanden toe. Door de poliepen kan de stem dieper worden.

Roken. Ten gevolge van roken kunnen stemveranderingen optreden. Zo kan het vocht aan de bovenkant van de stembanden toenemen waardoor de stem lager en rasperig wordt. Deze toename in vocht wordt ook wel oedeem van Reinke genoemd. Bovendien kan roken kanker van de stembanden veroorzaken.

Ouderdom. Tijdens het ouder worden verliezen we spiermassa. Dit geldt ook voor de spieren in je stemkastje en stembanden. Naarmate je ouder wordt zal de stem ook vermoeider aanvoelen en heser worden. Daarnaast worden de stembanden ook droger waardoor ze minder goed op hoge snelheden kunnen trillen. 

Hormonale veranderingen. De stem van een vrouw kan door hormonale veranderingen in de loop van jaren dieper worden. Het strottenhoofd is een hormonaal doelwit omdat het door je hormonen sterk wordt beïnvloed. Een lage vrouwenstem kan dus een symptoom zijn van de menopauze.

Er zijn dus nogal wat oorzaken waardoor je stem lager kan worden. Eventueel kan een KNO-arts je hierbij helpen.

De vrouwenstem is met de jaren veranderd

Je zou het waarschijnlijk niet verwachten maar de vrouwen van nu hebben in vergelijking met de vorige generaties vrouwen een diepere toonhoogte. Je moeder en grootmoeder hadden een hogere stem.

De stemmen van mannen en vrouwen komen nu dus dichter bij elkaar te liggen. Volgens wetenschappers komt dit door de veranderende machtsdynamiek vrouwen en mannen.

Luister eens terug naar oude radioprogramma’s, de accenten en toonhoogtes van vroeger zullen je verbazen.

Kortom, de toonhoogte is dynamisch en kan na verloop van tijd dus mee evolueren.

Weetje

Wist je dat in vijf decennia de frequentie van de vrouwenstem gemiddeld met maar liefst 23 Hz is gedaald. Van 229 Hz naar 206 Hz.

Tijdens woordenwisselingen passen we ons stemgeluid aan. Zelfs chimpansees zullen de toonhoogte verlagen. Hiermee doe je een beroep op autoriteit. 

Iets waar de voormalige Britse premier Margaret Thatcher gebruik van maakte. Ze huurde hier zelfs een stemcoach voor in.

Kortom, een lage vrouwenstem kan ook in je voordeel werken. Bovendien lijkt het erop dat de stem van vrouwen lager zal worden.

Maak je geen zorgen over een lage vrouwenstem

We verschillen allemaal van elkaar. Sommige vrouwen hebben nou eenmaal een lagere stem terwijl andere vrouwen juist weer een hogere stem hebben. 

Een hoge stem wordt met vrouwelijkheid geassocieerd en een lage stem met macht. Daarom wordt een hoge stem nog wel eens als een ‘’slaapkamer stem’’ beschouwd terwijl een lage stem als een ‘’directiekamerstem’’ wordt beschouwd. Maar deze vergelijking gaat niet op.

Het gaat niet alleen om de frequenties, hoe hoog of laag je stem is maar ook om de klankeigenschappen.

Wat betreft de aantrekkingskracht lijken vrouwen en mannen de voorkeur te geven aan vergelijkbare stemmen.

Take home message

Door de veranderende machtsdynamiek komen de stemmen van vrouwen en mannen steeds dichter bij elkaar te liggen.

In 5 decennia is de vrouwenstem van 229 Hz naar 206 Hz gedaald. Een hoorbaar verschil. Het is dus niet gek dat je vaker een lage vrouwenstem hoort. 

Maar er zijn nog een aantal oorzaken van een lage vrouwenstem zoals poliepen, ouderdom en hormonale veranderingen. Zo kunnen roken en zure reflux ook de stem verlagen.

Laat eventuele onderliggende oorzaken onderzoeken door een arts. Mogelijk kan er wat aan gedaan worden. Uiteraard is er helemaal niets mis met een lage vrouwenstem. Iedereen is nou eenmaal anders.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij over gezondheidskwesties.

Bronnen

Borkowska, B., & Pawlowski, B. (2011). Female voice frequency in the context of dominance and attractiveness perception. Animal Behaviour, 82(1), 55-59.