Last van Eisprong: 6 Oorzaken en Remedies

De hormonale veranderingen tijdens de menstruatiecyclus kunnen tot vervelende symptomen leiden zoals krampen, pijn, stemmingswisselingen, pijnlijke borsten, geïrriteerdheid en hoofdpijn.

Er kunnen ook klachten optreden die gerelateerd zijn aan de eisprong. Hoewel het vaak onschuldig is kan er ook meer aan de hand zijn.

Dus waarom heb ik last van eisprong?

KORT ANTWOORD

Mogelijk heb je last van middenpijn (mittelschmerz) waarbij de klachten optreden als het eitje voor de eisprong groeit en groter wordt of uit het follikel scheurt en het buikvlies irriteert. Andere mogelijke oorzaken zijn het polycysteus ovarium syndroom (PCOS), endometriose, bekkenontsteking, salpingitis, littekenweefsel of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. 

Dit artikel vertelt je een aantal oorzaken van klachten tijdens de eisprong.

eisprong moleculair niveau

1. Mittelschmerz

Je kunt last hebben van Mittelschmerz, oftewel middenpijn. Maar liefst 40% van de vrouwen op de reproductieve leeftijd hebben hier last van.

Een eenzijdige onderbuikpijn die met de eisprong gepaard gaat. Het treedt halverwege de de menstruatiecyclus op.

Vlak voor de eisprong wordt het eitje in de eierstok groter, dit kan klachten veroorzaken. Ook zal het eitje uit het follikel barsten waarbij het vocht en bloed het buikvlies kan irriteren en pijn veroorzaakt.

De pijn tijdens de eisprong is dus meestal aan één kant, afhankelijk waar de eisprong plaatsvindt. 

Het kan enkele minuten duren tot een half uur. Daarnaast kun je last hebben van misselijkheid en een opgeblazen gevoel.

Gelukkig is er in de meeste gevallen geen medische hulp nodig.

Bij milde klachten zijn een warm bad en pijnstillers misschien al voldoende. Echter, als de klachten heftig zijn is het goed om een afspraak te maken met de huisarts.

2. PCOS

Bij het polycysteus ovarium syndroom (PCOS), produceren de eierstokken te veel androgeen hormoon (mannelijk hormoon). 

Hierdoor vormen zich kleine cysten met vloeistof in de eierstokken. Vrouwen met overgewicht hebben hier vaker last van.

Symptome PCOS:

  1. overmatige lichaamsbeharing
  2. lange en onregelmatige menstruatie
  3. pijn bij de ovulatie
  4. donkere verkleuring van de huid (acanthosis nigricans)

PCOS kan zelfs tot onvruchtbaarheid en kanker leiden. Ga daarom bij ernstige pijn naar de huisarts. Met hormonale medicijnen en een dieet kan PCOS behandeld worden.

3. Endometriose

Het endometrium is je baarmoederslijmvlies. Maar bij endometriose zijn de cellen van je baarmoeder buiten de baarmoeder gaan groeien.

Hierbij zijn meestal de eileiders, eierstokken en bekkenweefsel aangedaan.

Bij de eisprong zullen dus ook je baarmoederslijmcellen buiten je baarmoeder als het ware opleven wat voor pijnlijke klachten kan zorgen.

Het kan zelfs tot onvruchtbaarheid leiden. Endometriose kan met hormonale middelen en ontstekingsremmers behandeld worden. Bij ernstige endometriose is er mogelijk een operatie nodig.

4. Bekkenontsteking

Door een seksueel overdraagbare aandoeningen zoals chlamydia en gonorroe kan het bekken ontstoken raken. Het kan ontstaan als de ziekte onbehandeld blijft.

Dit wordt ook wel pelvic inflammatory disease genoemd, oftewel een ontstekingsziekte van het bekken. Hierbij is het voortplantingsorgaan van de vrouw ontstoken.

Symptomen van bekken ontstekingsziekte zijn:

  1. abnormale vaginale afscheiding
  2. ernstige pijn
  3. koorts
  4. na de seks bloeden

Er kunnen complicaties optreden zoals chronische pijn en onvruchtbaarheid. Het is daarom belangrijk dat het tijdig behandeld wordt met bijvoorbeeld antibiotica.

5. Salpingitis

Bij salpingitis zijn de eileiders door een bacteriële infectie ontstoken. Zo wordt salpingitis net zoals bekkenontsteking vaak veroorzaakt door seksueel overdraagbare aandoeningen zoals gonorroe en chlamydia.

In het bekkengebied kan ernstige pijn optreden. Aangezien de eileider beschadigd kan raken, kan salpingitis tot onvruchtbaarheid leiden. 

Het kan behandeld worden met antibiotica. 

6. Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Bij een ectopische zwangerschap, oftewel een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, vindt de zwangerschap buiten de de baarmoeder plaats. 

De bevruchte eicel nestelt zich bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap meestal in een eileider. In dat geval wordt het een tubulaire zwangerschap genoemd.

De eileider vervoert normaal gesproken de eicellen naar je baarmoeder waar het zich innestelt. Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap nestelt het eitje zich dus op een verkeerde plek in.

Rond de eisprong kan er dan pijn optreden, meestal aan één kant. Met een echo kan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap aangetoond worden.

Overige oorzaken

Andere mogelijke oorzaken:

  1. littekenweefsel van bijvoorbeeld een buikoperatie of keizersnede
  2. inflammatoire darmziekten
  3. blindedarmontsteking (appendicitis)

Take home message

Ovulatiepijn wordt ook wel mittelschmerz genoemd, dit is het duitse woord voor middenpijn.

Je kunt hierbij last hebben van krampen, tintelingen, vaginale afscheiding en licht vaginaal bloedverlies.

Tijdens de eisprong hebben dus veel vrouwen last van een krampende, doffe of scherpe pijn in de onderbuik. Of de pijn zich rechts of links bevindt is afhankelijk van de locatie van de eisprong.

Erg vervelend en de pijn kan zich ook nog eens naar de lendenstreek, lies en het heiligbeen uitbreiden.

Als de ovulatiepijn hevig is kunnen er mogelijk anticonceptiepillen nodig zijn. Overleg dit met je arts.

Mogelijke oorzaken zijn PCOS, endometriose, bekkenontsteking, salpingitis en buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Vaak is ovulatie niets om je zorgen over te maken, echter bij ernstige pijn kan het mogelijk op een ernstige aandoening duiden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Brott, N. R., & Le, J. K. (2019). Mittelschmerz.

Vercellini, P., Trespidi, L., De Giorgi, O., Cortesi, I., Parazzini, F., & Crosignani, P. G. (1996). Endometriosis and pelvic pain: relation to disease stage and localization. Fertility and sterility, 65(2), 299-304.