Gejaagdheid en hartkloppingen komen nog wel eens samen voor. Bij hartkloppingen ervaren mensen een sterke, onregelmatig en snelle hartslag. Dus kan gejaagdheid hartkloppingen veroorzaken?
KORT ANTWOORD
Door overmatige opwinding kunnen er hartkloppingen optreden. Zo kunnen stress en angst hartkloppingen veroorzaken. Ook angststoornissen en overmatig piekeren kan tot hartkloppingen leiden.
Dit artikel vertelt je de symptomen van hartkloppingen door angst inclusief eventuele andere oorzaken van hartkloppingen en gejaagdheid.
Angst en hartkloppingen
Angst is de meest voorkomende niet-hartgerelateerde oorzaak van hartkloppingen. Als reactie op stressvolle situaties kunnen er hartkloppingen optreden. Zo komen angst en hartkloppingen dus samen voorkomen.
Symptomen hartkloppingen door angst:
- sneller kloppend hart
- bonkende of fladderende hartslag
- het overslaan van een slag
Zodra de angstige situatie voorbij is zullen de hartkloppingen meestal vanzelf weggaan.
In sommige gevallen zijn hartkloppingen te wijten aan een ernstig gezondheidsprobleem, denk bijvoorbeeld aan een abnormaal hartritme (aritmie).
Zoek direct medische hulp als je naast de hartkloppingen ook ademhalingsproblemen, pijn op de borst, verwardheid of duizeligheid ervaart.
Angst veroorzaakt zowel fysieke als mentale reacties. Dit heeft allemaal te maken met je vecht-en-vluchtreactie.
Vecht-of-vluchtreactie
Het is niet zo verwonderlijk dat gejaagdheid en hartkloppingen, of angst en hartkloppingen samen voor kunnen komen.
Angst activeert namelijk de vecht-of-vluchtreactie (‘’fight or flight’’). Als er in de natuur gevaar op de loer lag moest je natuurlijk snel kunnen handelen en dat kan alleen als je hart wat harder gaat werken.
Door een sneller of harder kloppend hart heb je meer bloed tot je beschikking en kun je beter vechten of vluchten. Dit leverde vroeger een overlevingsvoordeel op.
Dankzij gejaagdheid en angst en de lichamelijke veranderingen die daarmee gepaard gaan heeft de mens dus kunnen overleven. Dit copingmechanisme heeft ons in barre omstandigheden alert en sterk gehouden.
Echter, in de huidige samenleving hoeven we niet meer te vechten tot de dood en werkt dit overlevingsmechanisme soms tegen ons.
Als je je ongemakkelijk voelt kan de vecht-of-vluchtreactie al in werking worden gesteld. Niet zo fijn dus.
Autonome zenuwstelsel
Het autonome zenuwstelsel wordt door angst geactiveerd. Naast je hartslag reguleert je autonome zenuwstelsel ook je spijsvertering en ademhaling.
Zo zal de vecht-of-vluchtreactie de volgende symptomen kunnen veroorzaken:
- hartkloppingen
- maagdarmproblemen
- trillen
- vermoeidheid
- snelle ademhaling
- gespannen spieren
- transpireren
Maar voordat je snel tot conclusies komt is het verstandig om je bewust te zijn van de verschillende oorzaken van hartkloppingen en gejaagdheid. Je wilt natuurlijk niets over het hoofd zien.
Oorzaken gejaagdheid
Naast hartkloppingen en gejaagdheid zijn er mogelijk nog andere oorzaken van de gejaagdheid:
- werkgerelateerde stress
- burn-out
- groepsdruk
- bipolaire stoornis
- ziekig gevoel
- verdriet
- overactieve schildklier (hyperthyreoïdie)
- alcoholontwenning
- schizofrenie
- drugs
- dementie
Oorzaken hartkloppingen
Oorzaken van hartkloppingen:
- stress en angst
- intensieve lichaamsbeweging
- depressie
- paniekaanvallen
- koorts
- stimulerende middelen: cafeïne, cocaïne, nicotine, amfetaminen verkoudheidheidsmedicijnen met pseudo-efedrine
- overactieve of traag werkende schildklier
- hormonale veranderingen: menopauze, zwangerschap, menstruatie
- te veel chocolade
De oorzaak van hartkloppingen kan vaak echter niet achterhaald worden. Een arts kan het beste tussen deze oorzaken differentiëren.
Behandeling
Als je regelmatig last heb van angst is het verstandig om met je dokter te praten. Misschien is er sprake van een paniekstoornis of angststoornis. Met de juiste behandeling kunnen de symptomen verlicht worden.
Als de angst onrust de hartkloppingen veroorzaakt kan een arts onder andere geneesmiddelen, psychotherapie of complementaire benaderingen voorstellen.
Stressreductie, ontspanningstechnieken en medicijnen kunnen de perioden van angst en hartkloppingen helpen verlichten.
Veel mensen zijn bang dat hartkloppingen op een abnormaliteit van het hart duidt, maar dat is niet noodzakelijk het geval. Het kan ook gewoon op een onregelmatige hartslag duiden.
Take home message
Van sollicitatiegesprekken tot een vlucht met het vliegtuig, momenten van angst kunnen hartkloppingen veroorzaken.
Angst is een cruciaal copingsmechanisme. Echter, bij angststoornissen reageren we overdreven op stress waardoor je je continue in de afwezigheid van gevaar angstig kan voelen.
Het is vervelend als door de angst hartkloppingen optreden. Gelukkig gaan deze hartkloppingen meestal weg als de angstige gevoelens zijn geweken.
Over Diederik
Bronnen
Weber, B. E., & Kapoor, W. N. (1996). Evaluation and outcomes of patients with palpitations. The American journal of medicine, 100(2), 138-148.