Ledertrexate Immuunsysteem: Een Overzicht

Ledertrexate (methotrexaat) wordt onder andere gebruikt bij gewrichtsontstekingen, huidaandoeningen en kanker. Het kalmeert je immuunsysteem.

Maar hoe kan ledertrexate immuunsysteem beïnvloeden?

KORT ANTWOORD

Ledertrexate kalmeert en vertraagt het immuunsysteem, het wordt daarom ook wel een immunosuppressivum genoemd. Ledertrexate kan zo ontstekingen verminderen. Vandaar dat het bij de behandeling van ontstekingsziekten gebruikt wordt zoals reumatoïde artritis, de ziekte van Crohn, psoriasis, psoriatische artritis en andere auto-immuunziekten zoals sarcoïdose.

Dit artikel vertelt je hoe Methotrexaat (Ledertrexate) werkt, waar het voor gegeven wordt inclusief de bijwerkingen die op kunnen treden.

immuunsysteem afweer

Hoe Methotrexaat Immuunsysteem beïnvloedt 

Methotrexaat (Ledertrexate) is een immunosuppressivum, wat betekent dat het de activiteit van het immuunsysteem vermindert. Maar hoe werkt methotrexaat?

 1. Ontstekingsremmende werking: Methotrexaat werkt door het remmen van bepaalde enzymen die betrokken zijn bij ontstekingsprocessen in het lichaam. Het helpt ontstekingen te verminderen en de symptomen van ontstekingsziekten zoals reumatoïde artritis, de ziekte van Crohn, psoriasis en psoriatische artritis te verlichten.
 2. Immunomodulerende eigenschappen: Methotrexaat beïnvloedt het immuunsysteem door de activiteit van immuuncellen, zoals T-cellen en B-cellen, te onderdrukken. Hierdoor worden de ontstekingsreacties die worden veroorzaakt door een overactief immuunsysteem verminderd.
 3. Auto-immuunziekten: Methotrexaat wordt ook gebruikt bij de behandeling van auto-immuunziekten, waarbij het immuunsysteem zich richt op gezonde cellen en weefsels van het lichaam. Door het immuunsysteem te onderdrukken, helpt Methotrexaat de overmatige immuunrespons te verminderen en de schade aan de eigen weefsels te verminderen.

Werking Ledertrexate

Methotrexaat zal je immuunsysteem kalmeren zodat ontstekingen en zwellingen afnemen en het lichaam zijn eigen cellen niet meer aanvalt.

Bij reuma veroorzaken de ontstekingen gezwollen en stijve gewrichten, bij psoriasis veroorzaken de ontstekingen een verdikte huid en bij de ziekte van Crohn veroorzaken de ontstekingen schade aan de darmen. 

Met ledertrexate kunnen deze ontstekingen en dus de bijkomende klachten en gevolgen verminderd worden.

Kanker. Methotrexaat is een zogeheten antimetaboliet en remt de synthese van purine en pyrimidine. Dit maakt het een effectieve behandeling tegen kanker.

Reuma. Bij reuma kan methotrexaat de functie van de vervelende ontstekingscellen in het gewrichtsweefsel verminderen. Als de ontstekingen afnemen zal de pijn en gewrichtsschade tegengegaan worden.

Ledertrexate is geen pijnstiller.

Mensen merken nog wel eens gewichtsverlies op als ze ledertrexate (methotrexaat) gebruiken. Is dat toeval of is er een bepaald verband?

Afvallen ledertrexate

Het is je misschien opgevallen dat je door het gebruik van ledertrexate bent afgevallen. Mogelijk is dit een fijn neveneffect aangezien 66% van de reumapatiënten overgewicht heeft. Dus kan ledertrexaat gewichtsverlies bewerkstelligen?

Door ledertrexaat kun je last krijgen van misselijkheid, maagklachten en diarree waardoor je af kunt vallen. Deze klachten kunnen ook door andere medicijnen zoals prednison of leflunomide veroorzaakt worden.

Bovendien kan reumatoïde artritis je eetlust verminderen waardoor je dus af kunt vallen. Het is dus niet zo 1,2,3 te zeggen of je door ledertrexate afvalt.

Naast afvallen zijn er nog meer bijwerkingen die op kunnen treden als je ledertrexate gebruikt. Goed om hiervan op de hoogte te zijn.

Bijwerkingen Ledertrexate

Ledertrexate (methotrexaat) kan bijwerkingen veroorzaken waaronder:

 1. hoofdpijn
 2. verminderde eetlust
 3. slaperigheid
 4. duizeligheid
 5. haaruitval
 6. afvallen
 7. gezwollen tandvlees
 8. rode ogen

Waar ledertrexate voor wordt gebruikt

Bij de volgende aandoeningen kan ledertrexate gebruikt worden:

 1. gewrichtsontstekingen zoals reuma
 2. huidaandoeningen
 3. kanker

Kanker. Zo wordt het gebruikt bij leukemie en bepaalde kankers van het hoofd, hoofd, huid en borst.

Artritis. Bij volwassen wordt het bij ernstige psoriasis en reumatoïde artritis gebruikt. Bij kinderen kan het bij actieve polyarticulaire-juveniele reumatoïde artritis gebruikt worden.

Take home message

Ledertrexate wordt bij verschillende aandoeningen gebruikt om de ontstekingen te verminderen die tal van vervelende klachten met zich meebrengen.

Zo wordt het voorgeschreven bij onder andere gewrichtsontstekingen, inflammatoire darmaandoeningen, huidaandoeningen en kanker.

Ledertrexate heeft dus invloed op de immuunfunctie van je lichaam. Maar hoe kan ledertrexate immuunsysteem beïnvloeden?

Ledertrexate is een zogeheten immunosuppressivum dat je immuunsysteem vertraagt.

Het vermindert ontstekingen en kan daarom een effectieve behandeling zijn voor ontstekingsziekten zoals reumatoïde artritis, de ziekte van Crohn, psoriasis, psoriatische artritis, en sarcoïdose.

Ledertrexate is alleen op recept te verkrijgen.

Houd rekening met eventuele bijwerkingen die op kunnen treden zoals hoofdpijn, afvallen, slaperigheid, duizeligheid, verminderde eetlust, haaruitval, gezwollen tandvlees en rode ogen.

Jouw dokter kan jou het beste adviseren en is op de hoogte van jouw persoonlijke situatie. Als je met vragen zit of je zorgen maakt, ga dan langs de huisarts.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Friedman, B., & Cronstein, B. (2019). Methotrexate mechanism in treatment of rheumatoid arthritis. Joint Bone Spine, 86(3), 301-307.