Lippenbalsem Droogt Lippen Uit: Feit of Fabel?

Droge, gesprongen lippen zijn niet alleen onaangenaam, maar kunnen ook lelijk zijn. Veel mensen grijpen naar lippenbalsem als oplossing voor dit probleem, maar sommigen hebben ontdekt dat lippenbalsem hun lippen juist nog droger maakt. 

Hierdoor zijn mensen gaan denken dat lippenbalsem de lippen uitdroogt, maar is dat echt zo? Dus lippenbalsem droogt lippen uit, is dat een feit of fabel?

KORT ANTWOORD

Het korte antwoord is nee, lippenbalsem droogt de lippen niet uit. Lippenbalsem kan juist helpen om je lippen te hydrateren en te beschermen tegen uitdroging. Je moet wel de juiste lippenbalsem kiezen en deze op de juiste manier gebruiken.

Echter, sommige lippenbalsems kunnen ingrediënten bevatten die de lippen kunnen uitdrogen, zoals alcohol of menthol. Deze ingrediënten kunnen het droge gevoel tijdelijk verlichten, maar ze kunnen de lippen ook van hun natuurlijke oliën ontdoen, wat op lange termijn tot verdere uitdroging leidt.

Bovendien kunnen sommige mensen allergisch zijn voor bepaalde ingrediënten in lippenbalsem, die ook droogheid en irritatie kunnen veroorzaken. Het is belangrijk om een lippenbalsem te kiezen die vrij is van mogelijke irriterende stoffen en deze te testen op een klein stukje huid voordat je het op je lippen aanbrengt.

Dit artikel vertelt je welke ingrediënten je lippen kunnen uitdrogen en hoe je lippenbalsem op de juiste manier gebruikt om uitdroging te voorkomen.

vrouw lippenbalsem

De ingrediënten in lippenbalsem je lippen kunnen uitdrogen

Hoewel lippenbalsem over het algemeen de lippen niet uitdroogt, kunnen sommige ingrediënten in lippenbalsem wel uitdrogend zijn. Deze omvatten:

  1. Alcohol. Sommige lippenbalsems bevatten alcohol, wat een uitdrogend effect op de lippen kan hebben. Alcohol ontdoet de lippen namelijk van hun natuurlijke oliën, waardoor ze droog en onaangenaam kunnen aanvoelen.
  2. Menthol. Menthol is een koelmiddel dat vaak in lippenbalsem wordt gebruikt om een verfrissend gevoel te geven. Menthol kan de lippen echter ook uitdrogen, omdat het de natuurlijke oliën en vochtigheid van de lippen wegneemt.
  3. Kunstmatige geurstoffen. Sommige lippenbalsems bevatten kunstmatige geurstoffen, die de lippen kunnen uitdrogen. Dat komt omdat geurstoffen vaak gemaakt zijn met synthetische chemicaliën die de tere huid van de lippen kunnen irriteren, wat leidt tot uitdroging en ongemak.
  4. Kunstmatige kleurstoffen. Net als kunstmatige geurstoffen kunnen ook kunstmatige kleuren de lippen uitdrogen. Deze chemicaliën kunnen de huid irriteren, wat leidt tot droogheid en irritatie.
  5. Salicylzuur. Sommige lippenbalsems bevatten salicylzuur, wat een veelgebruikte behandeling tegen acne is. Salicylzuur kan de lippen echter ook uitdrogen, omdat het de natuurlijke oliën en vochtigheid van de lippen kan wegnemen.

In het algemeen is het beter om lippenbalsems met deze mogelijk uitdrogende ingrediënten te vermijden. 

Zoek liever lippenbalsems met natuurlijke, hydraterende ingrediënten zoals sheaboter, bijenwas of cacaoboter. Deze ingrediënten voeden en beschermen de lippen zonder ze uit te drogen.

Welke lippenbalsems je lippen niet uitdrogen

Niet alle lippenbalsems drogen de lippen uit. Om uitdroging van de lippen te voorkomen, is het belangrijk een lippenbalsem te kiezen met vochtinbrengende ingrediënten. Lippenbalsems die de lippen minder snel uitdrogen, bevatten onder meer:

Sheaboter. Sheaboter is een natuurlijk, hydraterend ingrediënt dat vaak wordt gebruikt in lippenbalsem. Het is rijk aan vetzuren, die de lippen kunnen voeden en beschermen tegen uitdroging.

Bijenwas. Bijenwas is een ander natuurlijk ingrediënt dat vaak wordt gebruikt in lippenbalsem. Het is een natuurlijk verzachtend middel, wat betekent dat het helpt de lippen te verzachten en te hydrateren.

Cacaoboter. Cacaoboter is een natuurlijk, hydraterend ingrediënt dat vaak wordt gebruikt in lippenbalsem. Het is rijk aan vetzuren, die de lippen kunnen voeden en beschermen tegen uitdroging.

Vitamine E. Vitamine E is een antioxidant die vaak wordt gebruikt in lippenbalsem. Het kan helpen de lippen te voeden en te beschermen tegen uitdroging, en ze te beschermen tegen schade door het milieu.

Aloë Vera. Aloë vera is een natuurlijk, hydraterend ingrediënt dat vaak wordt gebruikt in lippenbalsem. Het is rijk aan vitaminen en mineralen, die de lippen kunnen voeden en beschermen tegen uitdroging.

Gebruik lippenbalsem op de juiste manier om droge lippen te voorkomen

Volg deze stappen om lippenbalsem goed te gebruiken en droge lippen te voorkomen:

Schone droge lippen. Zorg ervoor dat je lippen schoon en droog zijn voordat je lippenbalsem aanbrengt. Verwijder overtollig vuil of olie van je lippen met een zachte reiniger en een zachte, vochtige doek.

Kleine hoeveel lippenbalsem. Breng een kleine hoeveelheid lippenbalsem op je lippen aan met je vingertop of een lippenbalsemapplicator. Breng de lippenbalsem gelijkmatig aan over het hele oppervlak van je lippen.

Opnieuw aanbrengen. Breng de lippenbalsem opnieuw aan als dat nodig is, vooral na het eten of drinken of als je lippen droog of oncomfortabel aanvoelen.

Vermijd uitdrogende ingrediënten. Kies een lippenbalsem die vrij is van mogelijk uitdrogende ingrediënten die we hiervoor besproken hebben zoals alcohol, menthol, kunstmatige geurstoffen of kunstmatige kleuren. Zoek in plaats daarvan een lippenbalsem met natuurlijke, hydraterende ingrediënten zoals sheaboter, bijenwas, cacaoboter, vitamine E of aloë vera.

Gebruik niet te veel. Breng niet te veel lippenbalsem aan, want dan kan de balsem gaan schilferen of afschilferen, waardoor je lippen nog meer worden blootgesteld aan uitdroging.

Scrubben. Als je bijzonder droge of schrale lippen hebt, kun je je lippen scrubben voordat je lippenbalsem aanbrengt. Dit kan helpen om de dode huidcellen te verwijderen die bijdragen aan de droogte. Om je lippen te scrubben, meng je een kleine hoeveelheid suiker en honing en scrub je je lippen zachtjes met het mengsel met zachte, ronddraaiende bewegingen. Spoel het mengsel af met warm water en dep je lippen droog voordat je lippenbalsem aanbrengt.

Als je deze stappen volgt, kun je lippenbalsem op de juiste manier gebruiken om droge lippen te voorkomen. 

Vergeet niet een lippenbalsem te kiezen die geen potentieel uitdrogende ingrediënten bevat en deze zo vaak als nodig opnieuw aan te brengen om je lippen gehydrateerd en gezond te houden.

Take home message

Droogt lippenbalsem lippen uit?

Lippenbalsem droogt je lippen niet uit. Het is echter belangrijk om een lippenbalsem te kiezen die geen potentieel uitdrogende ingrediënten bevat, zoals alcohol, menthol, kunstmatige geurstoffen of kunstmatige kleuren. 

Zoek in plaats daarvan een lippenbalsem met natuurlijke, hydraterende ingrediënten zoals sheaboter, bijenwas, cacaoboter, vitamine E of aloë vera. 

Bovendien is het belangrijk om de lippenbalsem op de juiste manier te gebruiken: breng hem naar behoefte aan op schone en droge lippen en vermijd te veel. 

Met deze tips kun je je lippen gehydrateerd en gezond houden, zonder bang te hoeven zijn dat lippenbalsem je lippen uitdroogt.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen