Betekent Losse Velletjes Onder de Nagels Vitaminetekort?

Als je onvoldoende vitamines binnenkrijgt kan je huid gaan schilferen. Bovendien heeft een vitaminetekort ook invloed op de nagels. Dus ligt het aan vitamine dat ik losse velletjes onder nagels heb?

KORT ANTWOORD

Als je te weinig vitamine A, B, C en E binnenkrijgt kunnen de huid en de nagels schilferig en droog worden. Zo kan een tekort aan Vitamine B3 of vitamine B7 de huid rond de nagels doen schilferen. Hetzelfde geldt voor een vitamine A-vergiftiging. Een vervellende huid kan dus soms duiden op een vitaminetekort. Dit kan mogelijk tot losse velletjes onder de nagels leiden. Echter, alleen een ernstig vitaminetekort kan een ruwe en droge huid rond de nagels veroorzaken. Mogelijk is er dus iets anders aan de hand. Het kan ook zijn dat huidcellen zich onder je nagel hebben opgehoopt. Dit kan ontstaan door schimmelinfecties, nagelpsoriasis, acrylnagels en gelmanicures. Ook door het koude winterweer kan je huid rond de vingernagels droog worden en gaan barsten. Ga naar een arts om de juiste oorzaak te achterhalen.

Dit artikel vertelt je naast vitaminetekort andere mogelijke oorzaken van losse velletjes onder de nagels.

losse velletjes onder nagel

1. Opgehoopte huidcellen

De huid onder je nagel wordt het hyponychium genoemd. het zit net voorbij het uiteinde van je nagelbed. 

Het hyponychium dient als barrière en houdt vuil en ziektekiemen buiten die onder je nagel zouden kunnen komen.

De huid onder je nagel kan echter ook gaan overgroeien. Een overgroeid hyponychium kan ontstaan door schimmelinfecties, nagelpsoriasis, acrylnagels en gelmanicures. 

Hierbij hopen de huidcellen zich onder je vingernagels op. Het is misschien verleidelijk, maar ga niet aan de huid plukken.

2. Vitaminetekort nagels

Voedingsdeficiënties kunnen zowel de huid als de nagels beïnvloeden. 

Een afbladderende huid en het vervellen van de huid rond nagels kan door een vitaminetekort ontstaan. Het kan ook ontstaan door een te hoge inname van sommige voedingsstoffen.

Zo kan een onvoldoende inname van vitamine A, B, C en E de gezondheid van de huid negatief beïnvloeden en kan je een schilferige, droge en haveloze huid krijgen.

Een vitamine B-tekort kan funest zijn voor je huid en leiden tot het volgende:

 1. huiduitslag
 2. acne
 3. schilferige droge huid
 4. gebarsten lippen
 5. rimpels

Verkleurde nagels. Een vitamine B12-tekort kan bruingrijze nagelverkleuringen veroorzaken. Daarnaast kan bloedarmoede tot witte nagels leiden.

3. Onvoldoende water en uitdroging

Schilferende vingertoppen kunnen ook veroorzaakt worden door een droge huid. Hier hebben mensen nog wel eens in de wintermaande last van.

Door de onvoldoende hoeveelheid water kan de hoornlaag (buitenste laag) niet optimaal functioneren.

De huid kan ook kwetsbaar en droog worden als je vaak hete baden of hete douches neemt. Daarnaast kunnen agressieve ingrediënten tot een droge huid leiden. 

Afbladerende nagels. Een licht ijzertekort kan afbladderende nagels veroorzaken. 

Houd ook rekening met agressieve chemicaliën in bijvoorbeeld nagellak, of met overmatig  handenwassen met zeep.

Overige oorzaken

Naast een vitaminetekort, opgehoopte huidcellen en onvoldoende water zijn er nog andere mogelijk oorzaken die vervelling rond de nagels kunnen veroorzaken. 

 1. te vaak je handen wassen 
 2. nagelbijten, nagelplukken 
 3. allergische reacties (nikkel, latex, oplosmiddelen en schoonmaakmiddelen)
 4. agressieve chemische producten (zepen, shampoos, moisturizers)
 5. droog klimaat 
 6. overmatig zweten in de zomermaanden 
 7. handeczeem
 8. psoriasis
 9. schimmelinfecties (candida albicans, dermatofyten)
 10. zonverbranding

Take home message

Als je niet alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt kunnen zowel je huid als je nagels daaronder leiden. Op verschillende manieren kan dit tot uiting komen.

Dus kunnen losse velletjes onder nagels door vitaminegebrek verklaard worden? 

Onvoldoende inname van vitamine A, B, C en E kan leiden tot schilferige en droge nagels. Maar mogelijk is het iets anders. 

Het kan ook zijn dat het huidweefsel onder je nagel (hyponychium) is gaan overgroeien. Probeer ook niet te plukken aan het overgroeide huidweefsel onder de nagel.

Het is een complexe klacht die niet even met een artikel helder beantwoord kan worden. Het is daarom verstandig om langs de arts te gaan die gerichte vragen kan stellen en je nagels ook grondig kan onderzoeken.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

DiBaise, M., & Tarleton, S. M. (2019). Hair, nails, and skin: differentiating cutaneous manifestations of micronutrient deficiency. Nutrition in Clinical Practice, 34(4), 490-503.

Noppakun, N., & Swasdikul, D. (1986). Reversible hyperpigmentation of skin and nails with white hair due to vitamin B12 deficiency. Archives of dermatology, 122(8), 896-899.