Geschreven door Dirk Cornelis, BSc
Baby’s zijn erg kwetsbaar en je wilt natuurlijk niet dat de schadelijke UV-straling hun gezondheid aantast. Kortom, mag een baby in de zon?
De tere huid van een baby zal snel verbranden. Baby’s ontwikkelen ook sneller een warmte-uitslag. De huid van baby’s bevat namelijk weinig melanine, hierdoor zijn ze onvoldoende beschermt tegen de schadelijke UV-stralen. Baby’s jonger dan 6 maanden dienen daarom niet aan direct zonlicht blootgesteld te worden. Baby’s ouder dan 6 maanden dienen ook zo veel mogelijk uit de directe zon te blijven, met name in de zomer tussen 11.00 en 15.00 uur. Kortom, houd baby’s uit de zon.
Dit artikel vertelt je waarom baby’s niet in de zon mogen, wanneer wel en onder welke voorwaarden.
Mag een baby in de zon
Volgens de American Academy of Pediatrics en de FDA dienen zou je baby’s jonger dan 6 maanden, uit het directe zonlicht moeten houden.
Volwassenen zijn veel beter beschermd tegen schadelijk UV-stralen. Hier zijn een aantal redenen voor.
Verbranden. De gevoelige huid van baby’s zal gemakkelijk verbranden. Wanneer je baby aan teveel UV-straling wordt blootgesteld kan er zonnebrand of oogletsel optreden. Daarnaast verhoogt ook de kans op huidkanker op latere leeftijd.
Leeftijd. Of je baby in de zon mag is afhankelijk van de leeftijd. De huid van pasgeboren baby’s bevat nog maar weinig melanine. Dit is het pigment dat je huid, ogen en haar tegen schadelijke UV-stralen beschermt. Als je baby jonger is dan 6 maanden moet je direct zonlicht vermijden.
Direct zonlicht. Jonge baby’s mogen dus niet in de zon omdat hun gevoelige huid snel kan verbranden. Ook na 6 maanden dient direct zonlicht vermeden te worden. Baby’s die jonger zijn dan 12 maanden dienen uit direct zonlicht te blijven. Het precieze UV-niveau speelt hier een grote rol bij. Tussen 11 uur ’s ochtends en 3 uur ’s middags is de zon het meest intens.
UV-niveaus. Hoe hoger het UV-niveau hoe intenser het zonlicht en hoe sneller je verbrandt. Wanneer de UV-niveaus 3 zijn of hoger dienen baby’s jonger dan 12 maanden niet aan direct zonlicht blootgesteld te worden. Echter, over het algemeen is er geen zonnebescherming nodig bij UV-niveaus lager dan 3. Met dit lage UV-niveau wordt een paar minuten directe zon blootstelling als gezond en veilig beschouwd.
Kortom, baby’s jonger dan zes maanden dienen volledig uit de zon te blijven. Hun huid bevat weinig melanine, dit is het pigment dat je huid, ogen en haar tegen schadelijke zonnestraling beschermt.
Wanneer mag een baby wel in de zon?
Baby’s ouder dan 6 maanden hebben meer melanine en mogen mits goede bescherming aan de zon blootgesteld worden.
Zorg ervoor dat alle kwetsbare lichaamsdelen goed beschermd zijn. Zonnebrandcrème, zonnebril en een hoed met voldoende schaduw kunnen hierbij helpen.
Tips voor baby’s
Tips voor buiten. blijf uit het directe zonlicht en ga in de schaduw zitten bijvoorbeeld onder een boom, parasol of tent.
Gelaagde kleding. Dunne gelaagde kleding zal niet te warm zijn en de huid beschermen. Je bent pas goed beschermd als je niet door de stof heen kunt kijken. Strakkere weefsels geven betere bescherming dan losse.
Hoed. Voordat je een hoed aanschaft moet je kijken waar de schaduwen terechtkomen. De nek van de baby dient goed beschermd te worden dus de rand zou de nek moeten schaduwen.
Symptomen uitdroging. Houd roodheid, wispelturigheid en overmatig huilen goed in de gaten omdat het een teken kan zijn van uitdroging. Bovendien raken baby’s sneller overhit. Hun verwarmings- en koelsysteem is namelijk nog onderontwikkeld.
Zonnebrandcrème baby
Aangezien baby’s sneller verbranden zou je verwachten dat je zonnebrandcrème moet gebruiken.
Echter, in vergelijking met volwassenen ontwikkelen baby’s sneller een huiduitslag. Zonnebrandcrème is dus niet het antwoord.
Alleen als je baby ouder is dan zes maanden mag je zonnebrandcrème gebruiken. Baby’s jonger dan 6 maanden moeten op een andere manier beschermd worden.
De zonnebrandcrème moet aan een aantal voorwaarden voldoen: speciaal ontwikkeld voor baby’s, breedspectrum zonnebrandcrème, SPF van ten minste 30 en gemaakt van 95% bio-enzymen.
Smeer de huid rijkelijk in en herhaal dit om elke twee uur. Als de baby veel in het water gaat, zal dit nog vaker gedaan moeten worden.
Kortom, baby’s zijn niet alleen gevoeliger voor zon maar ook voor de zonnebrandcrème. Houd daarnaast rekening met onze zonnebrandcrèmetips.
Take home message
De huid van een baby is zeer kwetsbaar. Dan ga je je al snel afvragen of een baby in de zon mag.
Baby’s jonger dan 6 maanden moeten uit direct zonlicht worden gehouden. De huid bevat nog te weinig melanine, dit is het pigment dat huid, haar en ogen hun kleur geeft, en dat enige bescherming biedt tegen de zon.
Tussen 11 uur ’s ochtends en 3 uur ’s middags is de zon het meest intens, maar de tere huid van je baby kan zelfs verbranden als het niet zonnig is.
Kortom, houd je baby uit de zon en houdt rekening met de bovenstaande tips om je baby zo goed mogelijk te beschermen.
Over Diederik
Bronnen
Harrison, S. L., & Buettner, P. G. (1999). Why do mothers still sun their infants?. Journal of paediatrics and child health, 35(3), 296-299.
Dowd, M. D. (2019). Treatment and Prevention of Pediatric Sunburn. Pediatric annals, 48(6), e213-e214.
Harrison, S., Nowak, M., Devine, S., Saunders, V., Smith, A., & Buettner, P. (2013). An intervention to discourage Australian mothers from unnecessarily exposing their babies to the sun for therapeutic reasons. Journal of tropical pediatrics, 59(5), 403-406.