Mag een Zwangere Vrouw Zonnebrand?

Tijdens de zwangerschap moet je meer dan negen maanden erg voorzichtig zijn. En nu is zonnebrandcrème in opspraak gekomen.

De foetus is erg kwetsbaar en je wilt natuurlijk niet dat er schadelijke stoffen in de buik terechtkomen. Dan ga je je al snel afvragen of je als zwangere vrouw zonnebrand mag.

Zonnebrand is tijdens de zwangerschap veilig. Echter, in het eerste trimester moet je erg voorzichtig zijn. Zo kan het gebruik van oxybenzone zonnefilters en zonneproducten het risico op een aangeboren afwijking, de ziekte van Hirschsprung verhogen. Oxybenzone kan namelijk in de bloedbaan terechtkomen en de embryonale ontwikkeling beïnvloeden. Net zoals oxybenzone kan ook octinoxate via de huid in het bloed opgenomen worden. Wees dus wel voorzichtig met welke zonnebrand je gebruikt.

Dit artikel vertelt je waarom zonnebrandcrème gevaarlijk kan zijn en welke zonnebrandcreme je zou moeten nemen.

zwangere vrouw doet zonnebrand op

Welke zonnebrand voor zwangere vrouw 

Ga voor een zwangerschapsveilige zonnebrandcreme. Hierbij moet je met een aantal aspecten rekening houden. 

Zonnefilters. Ga als zwangere vrouw voor zonnebrandcrèmes met fysische of minerale zonnefilters. Deze producten bevatten de werkzame bestanddelen zinkoxide en/of titaniumdioxide. Ze zijn namelijk hypoallergeen en worden niet in de huid geabsorbeerd. In plaats daarvan gaan ze op de huid zitten. Kortom, een uitstekende zonnebrand voor een zwangere vrouw. 

Verkleuringen. Het is algemeen bekend dat zonnebrandcrème tegen vroegtijdige huidveroudering en huidkanker beschermt, maar als zwangere vrouw heb je nog een extra voordeel. Zonnebrandcrème beschermt je tegen zwangerschapsgerelateerde aandoeningen zoals verkleuringen die zonblootstelling kunnen verergeren. Dit is te danken aan chemische peelings die zinkoxide bevatten. Zinkoxide gaat zwangerschaps-lichaamsveranderingen zoals verkleuring tegen. Als zwangere vrouw kan je zinkoxide volledig veilig gebruiken.

Geef je buikje extra aandacht en zorg dat je je buik goed met zonnebrandcrème insmeert. Het is veilig maar zorg er wel voor dat je de goede zonnebrand gebruikt.

Goede eigenschappen van een zonnebrandcrème:

  1. breedspectrum
  2. vrij van oxybenzone
  3. vrij van parabenen
  4. hypoallergeen
  5. antioxidanten
  6. niet comedogeen

Sommige zonnebrandcrèmes zijn zelfs veganistisch.

De hierboven beschreven oxybenzone is slecht in het nieuws gekomen waardoor veel zwangere vrouwen zich zorgen maken. Daar gaan we nu wat meer over vertellen. 

Is zonnebrandcrème slecht voor de zwangerschap?

Zonnebrandcrème is in opspraak gekomen, en niet zonder reden. Het bleek dat stoffen de bloedbaan konden bereiken en schadelijke effecten teweeg konden brengen.

Oxybenzone 

Dit komt door de chemische stof oxybenzone die via de bloedbaan opgenomen kan worden en vervolgens de foetus kan bereiken.

Dit kan schadelijke celveranderingen tijdens de embryonale ontwikkeling veroorzaken. Zo verhoogt het de kans op een aangeboren afwijking, de ziekte van Hirschsprung.

Een studie in het tijdschrift Reproductive Toxicology heeft dit onderzocht bij een zonnebrandcrème met 6% oxybenzone, oftewel het aanbevolen gebruik.

Het bleek dat als zwangere vrouwen tweemaal daags in het eerste trimester deze zonnebrand gebruikten, het in de bloedbaan opgenomen kon worden.

Daarnaast kan oxybenzone een aantal bijwerkingen veroorzaken zoals huidallergieën en oogirritaties. Het zou zelfs de testosteronproductie bij mannen en de oestrogeenproductie bij vrouwen kunnen beïnvloeden.

Octinoxate 

Vermijd zonnebrandcrèmes met de organische UV-filter octinoxate. Net zoals oxybenzone kan het makkelijk via de huid geabsorbeerd worden. Zelfs na het aanbrengen zal het geabsorbeerd blijven worden. 

De FDA heeft dit nader onderzocht. Het bleek dat het de voorgestelde veiligheidsdrempel ruimschoots had overtreden, maar liefst 16 keer boven de norm. 

Kan ik in de zon blijven tijdens mijn zwangerschap?

Zonblootstelling is als zwangere erg belangrijk. Dankzij de zon kan je vitamine D synthetiseren wat de gezonde foetale ontwikkeling van de baby bevordert. 

Ga echter niet te lang in de zon omdat de kans op oververhitting en uitdroging hoger wordt. 

Zwangeren met een lichaamstemperatuur van 39 ℃ lopen een grotere kans op uitdroging, hitteberoerte en hitte-uitputting. Daarnaast wordt je sneller duizelig en kan je sneller flauwvallen. 

Hoe lang mag ik dan in de zon?

Uit de meeste onderzoeken blijkt dat je helemaal niet zo lang in de zon hoeft te zitten. Twee tot drie keer per week vijf tot tien minuten zonblootstelling op de benen, armen, handen en/of gezicht zal je in je vitamine D-behoefte voorzien.

Aangezien zonnebrand zich meestal tot de huid beperkt, zal het de foetus waarschijnlijk niet beïnvloeden. 

Verkleuringen

Tijdens de zwangerschap kan de huid gevoeliger zijn waardoor je sneller verbrandt. Door de veranderende hormoonspiegels ben je namelijk vatbaarder voor verkleuring. 

Daarom kunnen er soms chloasma verschijnen, dit zijn onregelmatige, donkere huidvlekken op het gezicht.

Take home message

Als zwangere vrouw ben je voortdurend op je hoede. De foetus is erg kwetsbaar en je wilt natuurlijk niet dat bestanddelen bij de baby terechtkomen. Dus mag een zwangere vrouw zonnebrand?

Als zwangere vrouw mag je zeker zonnebrand. Hoewel zonnebrand absoluut veilig is moet je wel voor de juiste zonnebrand gaan.

Vermijd in het eerste trimester zonnebrandcrèmes met oxybenzone zonnefilters omdat het de embryonale ontwikkeling negatief kan beïnvloeden en daarmee aangeboren afwijkingen kan veroorzaken.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Lakhdar, H., Zouhair, K., Khadir, K., Essari, A., Richard, A., Seité, S., & Rougier, A. (2007). Evaluation of the effectiveness of a broad‐spectrum sunscreen in the prevention of chloasma in pregnant women. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 21(6), 738-742.

Abarca, J., Arrollo, O., Blanch, S., & Arellano, G. (1987). Melasma in pregnancy: reduction of its appearance with the use of a broad-spectrum photoprotective agent. Medicina cutanea ibero-latino-americana, 15(3), 199-203.