Mag je Chocolade Eten als je Diabetes Hebt?

Chocolade zit boordevol suiker en als je diabetes hebt wil je niet dat je bloedsuiker te hoog wordt. Chocolade en diabetes lijkt dus geen goede combinatie, maar mag je chocolade eten als je diabetes hebt?

KORT ANTWOORD

Met diabetes kun je nog steeds chocolade eten. Dankzij de vezels en vetten in chocola zal de spijsvertering vertragen wat tot minder bloedsuikerpieken leidt. Ga jezelf echter niet overeten en bepaal van tevoren hoeveel je precies neemt. Ga bij voorkeur voor pure chocolade en neem niet meer dan 20-28 gram. Zo blijven de suikers, vetten en calorieën binnen de perken en heb je een heerlijk voldaan gevoel. Vermijd toegevoegde suikers. Zo kunnen de extra suikers in gezoete pure chocolade en melkchocolade meer bloedsuikerpieken veroorzaken.

Dit artikel vertelt je hoe chocolade en diabetes samen kunnen gaan, wat ‘’diabetes chocolade’’ is inclusief welke zoetigheden en ijsjes je kan eten.

chocolade en bonbons

Pure chocolade is goed voor diabetes

Wist je dat pure chocolade de kans op diabetes zelfs zou kunnen verlagen?

Dagelijkse pure chocoladeconsumptie wordt namelijk in verband gebracht met een hogere insulinegevoeligheid en lagere bloedsuiker.

Chocolade kan zelfs de insulineafgifte in de bètacellen van je alvleesklier stimuleren. 

Pure chocolade is rijk aan flavonoïden die de functie van de bekleding van de hart en bloedvaten (endotheelfunctie) kunnen verbeteren. 

Zo zou het de insulineresistentie kunnen verminderen en de kans op toekomstige cardiovasculaire problemen verkleinen. Deze effecten kunnen dus juist het bloedsuiker verlagen.

Zie dit echter niet als excuus om je te overeten met chocolade. Neem kleine hoeveelheden ongezoete, pure chocolade en houd het bloedsuiker goed in de gaten.

Minder bloedsuikerpieken met chocolade

Gelukkig heeft chocolade een lage glycemische (suiker) index wat betekent dat de bloedsuikerspiegel na het eten van chocolade niet drastisch omhoog gaat en niet voor scherpe bloedsuikerpieken zal zorgen. 

Dit is te danken aan het hoge vezel en vetgehalte in chocola die de spijsvertering vertragen. 

Echter, suiker gezoete pure chocolade en melkchocolade hebben in vergelijking met ongezoete chocolade natuurlijk een hogere glycemische (suiker) index. De soort chocolade speelt dus een grote rol. 

Diabetes chocolade

Omdat de suikers in chocolade de bloedsuikerspiegel doen stijgen is er diabetische chocolade ontwikkeld. Deze chocola is met suikeralcoholen gemaakt die de suikerspiegel minder zouden beïnvloeden. 

In eerste instantie lijkt dit de oplossing te zijn. Maar schijn bedriegt, want ook met diabetische chocolade zal je bloedsuikerspiegel gaan stijgen. Bovendien is het ook nog eens duurder dan gewone chocolade.

Het is nu zelfs in strijd met de wet als je zegt dat een voedingsmiddel speciaal voor mensen met suikerziekte is.

Weersta de verleiding en eet er niet te veel van. Ze verhogen niet alleen de suikerspiegel, ze kunnen ook nog eens laxerend werken.

Mag je ijs eten als je diabetes hebt?

Volgens de American Diabetes Association mag je toetjes eten zolang je niet te veel eet en daarnaast een gezond dieet volgt. 

Mensen met diabetes type 2 mogen dus ijs met mate eten. Het ijs kan de bloedsuikerspiegel verhogen dus houd het goed in de gaten. 

Een goed alternatief is suikervrije pudding of gelatine, dit zal de bloedsuikerspiegel niet verstoren. 

Pas op met gemixte koffies omdat ze boordevol suiker, slagroom, siroop en andere toppings kunnen zitten. 

Zo kunnen gemixte koffies evenveel vet en calorieën bevatten als een milkshake, geen goede keuze voor mensen met diabetes.

Mag je snoep eten als je diabetes hebt?

Volgens de American Diabetes Association mag je snoepen zolang je je niet overeet en daarnaast een gezond dieet volgt. 

Diabetesvriendelijke toetjes:

  1. granola met vers fruit
  2. suikervrije pudding
  3. chiazaadpudding
  4. trail mix met zaden, noten, en gedroogde veenbessen
  5. suikerarme brownies
  6. suikervrije gelatine
  7. avocadomousse
  8. bessenmix met zelfgemaakte slagroom
  9. bevroren Griekse yoghurt met bessen

Cakes, koekjes, donuts en andere gebakken goederen bevatten meestal geraffineerde koolhydraten die tot bloedsuikerpieken kunnen leiden.

Ga in plaats van standaard chocolade cake voor glutenvrije chocolade mug cake dat de bloedsuikerregulatie een handje helpt.

Met glutenvrije brownies heb je nog steeds die zoete smaak terwijl het verpakt is met vezels en eiwitten.

Verschillende soorten chocolade

Pure chocolade is niet te vergelijken met melkchocolade of witte chocolade. Als je diabetes hebt is het goed om een beeld te hebben van de verschillende soorten chocolade. 

Chocolade wordt van de cacao gemaakt. Je hebt niet alleen cacaomassa maar ook cacaoboter dat onderling verschilt. Bestanddelen van verschillende chocoladesoorten en chocoladelekkernijen:

  • Pure chocolade: minstens 35% cacaomassa
  • Melkchocolade: 10%-12% cacaomassa met gecondenseerde melk (52 gram suiker per 100 gram)
  • Witte chocolade: cacaoboter, suiker en melk
  • Brownies, koekjes, chocolade cake: suiker, bloem en eieren
  • Chocoladesiroop: suiker en water
  • Chocolade-ijs: room en suiker

Take home message

Het goede nieuws is dat diabetici nog steeds chocolade in hun maaltijdplan kunnen integreren. 

Chocoladesoorten kunnen onderling erg verschillen, ga voor ongezoete pure chocolade, het is niet alleen lekker, het zou zelfs goed voor diabetes kunnen zijn.

Pas goed op want door de suikers laat je je sneller meeslepen. Weersta de verleiding, ga niet overboord en eet daarnaast gezond. 

Kortom, je hoeft niets tekort te komen en je kan nog steeds genieten van chocolade.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Grassi, D., Desideri, G., & Ferri, C. (2013). Protective effects of dark chocolate on endothelial function and diabetes. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care, 16(6), 662-668.