Mag je Fruit bij een Koolhydraatarm Dieet?

Een koolhydraatarmdieet en suikerrijke vruchten zijn nou niet bepaald een gouden combinatie. Maar een dieet moet wel gezond blijven. Je wilt die belangrijke vitamines natuurlijk niet missen.

Dus mag je fruit bij een koolhydraatarmdieet?

KORT ANTWOORD

Fruit bestaat voornamelijk uit koolhydraten wat betekent dat je bij een koolhydraatarmdieet de fruitinname zal moeten matigen. Indien het dieet niet te beperkend is en wel wat koolhydraten toelaat, kies er dan voor om dit via fruit of groenten binnen te krijgen. Vermijd koolhydraatrijke vruchten zoals bananen (27 gram medium banaan), appel (25 gram medium), ananas (22 gram per kopje) en mango (1 kopje 28 gram). Ga daarentegen voor koolhydraatarme vruchten zoals watermeloen, aardbeien en cantaloupe.

Dit artikel vertelt je of fruit en een koolhydraatarmdieet samengaan inclusief heerlijke koolhydraatarme vruchten.

tafel met allerlei vruchten

Fruit tijdens een koolhydraatarmdieet

Fruit bevat dan wel natuurlijke suikers, ze zitten ook boordevol essentiële vitaminen en mineralen waar je lichaam niet zonder kan. Kortom, fruit is een van de gezondste koolhydraatbronnen. 

Koolhydraatarm betekent niet dat je alle koolhydraten schrapt, er is nog steeds ruimte voor de natuurlijke suikers in het fruit.

Vervangen met groenten. Bij een zeer streng dieet, kun je fruit voor groenten vervangen. Er zitten namelijk veel minder koolhydraten in groenten en alle vitaminen en mineralen in fruit zijn ook te vinden in groenten.

Koolhydraattolerantie. Dit staat voor de hoeveelheid koolhydraten die geconsumeerd kunnen worden voordat er bloedsuikerpieken ontstaan. Deze tolerantie verschilt per persoon en is afhankelijk van activiteitenniveau, leeftijd, genetica en gezondheidsgeschiedenis.

Fruit bevat vezels. Fruit bevat vezels die de suikers als het ware insluiten en ook nog eens de spijsvertering vertragen. Dit kan bloedsuiker- en insulinepieken dempen waardoor de vetopslag omlaag gaat. Deze zitten overigens ook in groente.

Gezondheid. Een dieet volg je voor je gezondheid, dan ga je je fruit natuurlijk niet uit je dieet schrappen. Gelukkig zijn er ook vruchten die minder suiker bevatten.

Suikerarme vruchten

Koolhydraatarme vruchten (per 100 gram):

 1. Watermeloen: 7,5 gram koolhydraten 
 2. Aardbeien: 7,68 gram koolhydraten 
 3. Cantaloupe: 8 gram 
 4. Avocado: 8.5 gram
 5. Citroen: 9 gram
 6. Perziken: 9.54
 7. Bramen: 10 gram 
 8. Framboos: 12 gram
 9. Sinaasappel: 13.4 gram
 10. Bessen: 14 gram 
 11. Kiwi: 15 gram

Bovendien krijg je uit 100 gram aardbeien ook nog eens twee gram vezels binnen. 

Wat mag je op een koolhydraatarmdieet?

Een koolhydraatarmdieet legt de nadruk op eiwitten en enkele niet-zetmeelrijke groenten terwijl het granen, brood, fruit, peulvruchten, pasta’s, zoetigheden en zetmeelrijke groenten, en (soms) noten en zaden beperkt.

Hier staat inderdaad fruit tussen, maar er zijn koolhydraatarme dieetplannen die kleine hoeveelheden volkoren granen, groenten en fruit toestaan.

Take home message

Op een koolhydraatarmdieet wil je geen suikerrijke vruchten. Sommige vruchten zitten nou eenmaal boordevol suikers. Dan vraag je je als snel af of je fruit mag bij koolhydraatarmdieet.

Op een koolhydraatarmdieet mag je nog steeds fruit. Het is verstandig om suikerrijke vruchten zoals bananen en appels te vermijden en te kiezen voor koolhydraatarme vruchten zoals watermeloen, cantaloupe en aardbeien.

Hoeveel je precies mag hangt van je koolhydraat budget af. Met een budget van 100-150 gram koolhydraten zou je meerdere stukken fruit kunnen eten.

Verkijk je niet alleen op de de inname van fruit bij een koolhydraatarmdieet. Groenten zijn ook erg voedzaam, mogelijk kan je de vruchten daarvoor vervangen.

Als je wilt afvallen zul je ook meer lichaamsbeweging kunnen integreren. Zo kan je nog steeds genieten van je favoriete vruchten. En bovendien is sporten ook nog eens goed voor je algemene gezondheid.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Van Duyn, M. A. S., & Pivonka, E. (2000). Overview of the health benefits of fruit and vegetable consumption for the dietetics professional: selected literature. Journal of the American Dietetic Association, 100(12), 1511-1521.