Mag je in de Zon met een Tattoo?

Tatoeëerders vertellen je vaak niet het complete plaatje. De zon heeft namelijk nogal veel invloed op je tattoo, met name als die net gezet is. 

Is het wel verstandig in de de zon met tattoo?

Als je je tatoeage aan de zon blootstelt loop je de kans dat het gaat vervagen. In de genezingsperiode is de kans op vervagen het grootst. Het tatoeageproces heeft je huid namelijk gevoelig gemaakt voor UV-stralen. Bedek daarom je tattoo volledig, bijvoorbeeld met een steriel verband of pleister. Smeer ook geen zonnebrand op een nieuwe tattoo en wacht tot je tattoo volledig is genezen, dit duurt ongeveer 4-6 weken. Als je wilt dat je tattoo er zo lang mogelijk mooi blijft uitzien, moet je direct zonlicht vermijden en goed insmeren met zonnebrand.

Dit artikel vertelt je of wat de invloed is van de zon op een tattoo, wanneer je in de zon mag en tips om vervaging te voorkomen.

man met tattoo in de zon

Wat de zon met je tattoo doet

Je hebt net je tattoo laten zetten en je wilt naar het strand, maar is dat wel zo verstandig?

Met name als de tatoeage nieuw is kan een door de zon verbrande huid veel schade aanrichten.

Verstoort genezingsproces. In wezen zijn nieuwe tatoeages open wonden die middenin een genezingsproces zitten. In deze fase wil je zeker geen directe zon blootstelling. 

Leidt tot vervaging. Wat voor tatoeage dan ook, het risico op vervaging neemt toe wanneer het aan de zon wordt blootgesteld. Als je wilt dat je tatoeagelijnen gedefinieerd en strak blijven dan moet je je focussen op lange termijn bescherming. Hierover later meer.

Verhoogde gevoeligheid voor UV-stralen. Als je net je tatoeage hebt laten zetten, is de aard van je huid veranderd en heeft het tijd nodig om te helen. In deze fase is je huid erg gevoelig voor UV-stralen waardoor er sneller vervaging optreedt. 

Beschadiging door de zon. De kleuren kunnen gaan vervagen en daarnaast kan je huid door zonschade verbranding en littekens oplopen. 

Blaren. Er is nog iets waar je rekening mee moet houden. Door de zon verbrande nieuwe tattoos hebben een langer genezingsproces. Bovendien kunnen ze gaan jeuken en kunnen er blaren ontstaan.

Verbrande tattoo. Een verbrande tattoo lijkt op een nieuwe tattoo. De huid ziet er rood en levendig uit. Vervolgens kan de verbrande plek opzwellen en gaan schilferen. Dit is het genezingsproces van het lichaam. Als de tattoo dan eenmaal genezen is, kan het een beetje vervaagd zijn. Precies wat je niet wilt hebben. 

Een nieuwe tatoeage en zonnebrandcrème gaan niet samen

Gebruik pas zonnebrandcrème als je tatoeage volledig is genezen. Het genezingsproces duurt ongeveer 4-6 weken. 

Verse inkt en zonnebrandcrème gaan namelijk niet samen. Het kan problemen veroorzaken zoals lichte huidirritatie, vervaging tot zelfs schadelijke infecties. 

Is een tattoo in de zomer laten zetten wel slim?

In de zon met tattoo is een veelvoorkomende kwestie. De zomer vormt namelijk het hoogseizoen van de tatoeëerders terwijl het zeker niet het beste moment is. 

Echter, of het in de zomer per se een slecht idee is om een tattoo te nemen, valt niet te zeggen. 

In deze tijd van het jaar doen mensen ook de meeste inspiratie op, het is de periode van de lichaamskunst waarin mensen hun huid meer ontbloten.

De keuze is helemaal aan jou en er zijn genoeg manieren om je nieuwe tattoo in de zon te beschermen.

Tips om tatoeages tegen de zon te beschermen

Wanneer de huid niet beschermd is zal de tattoo door teveel zon kunnen vervagen en verkleuren. Gelukkig kan je hier wat aan doen. 

Bedekking. In de zon met tattoo is de eerste vier weken een no go. Het is daarom cruciaal dat je ze in deze periode volledig bedekt.

Verband of pleister. Dit kan met een waterdicht steriel verband of met een pleister zodat er geen zand, water en bacteriën de nieuwe tattoo kunnen infecteren.

Zonnebrandcrème. Smeer je tattoo altijd in met een goede laag zonnebrandcrème. Als vuistregel zou je je om de twee uur in moeten smeren.

Take home message 

Je wilt natuurlijk niet dat je prachtige lichaamskunst gaat vervagen. Dan luidt al snel de vraag, is het wel verstandig in de zon met tattoo? 

Direct zonlicht kan tot vervaging leiden en je nieuwe tattoo ruïneren. Kortom, hoe graag je ook naar buiten wilt, wees geduldig en geef je tatoeage de tijd om te genezen zodat je tattoo zo lang mogelijk helder blijft. 

Het kan wel eens gebeuren dat je je tattoo vergeet te bedekken of vergeet in te smeren. Dit maakt voor een keertje waarschijnlijk niet zoveel uit. 

Het is wel belangrijk dat je je uiterste best doet om het genezingsproces van de tere huid te bevorderen. 

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Fraser, T. R., Ross, K. E., Alexander, U., & Lenehan, C. E. (2021). Current knowledge of the degradation products of tattoo pigments by sunlight, laser irradiation and metabolism: a systematic review. Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology, 1-13.

Kluger, N. (2016). Self‐reported tattoo reactions in a cohort of 448 French tattooists. International journal of dermatology, 55(7), 764-768.

Hutton Carlsen, K., & Serup, J. (2014). Photosensitivity and photodynamic events in black, red and blue tattoos are common: a ‘Beach Study’. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 28(2), 231-237.