Mag je Intensief Sporten als je Zwanger bent? 4 Gevaren

Ben je zwanger en ben je benieuwd of het oké is om intensief te blijven sporten tijdens je zwangerschap? 

Dat is heel begrijpelijk. Als je zwanger bent, wil je natuurlijk het beste voor je foetus en wil je voorkomen dat je iets doet wat de gezondheid van je kindje kan schaden. 

Dus mag je intensief sporten als je zwanger bent?

KORT ANTWOORD

Gelukkig is intensief sporten tijdens de zwangerschap in veel gevallen geen probleem, maar er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Dit artikel vertelt je de gevaren van intensief sporten als je zwanger bent, op welke tekenen je moet letten, welke intensiteit het beste is en welke sporten je maar beter kunt vermijden.

zwangere vrouw zware workout

De gevaren van intensief sporten als je zwanger bent

Als je zwanger bent, is het belangrijk om te weten wat de gevaren van intensief sporten kunnen zijn, zodat je goed geïnformeerde beslissingen kunt maken over wat wel en niet veilig is voor jou en je foetus.

Hier zijn een paar mogelijke gevaren van intensief sporten tijdens de zwangerschap:

 1. Verhoogd risico op vroeggeboorte. Intensief sporten kan het risico op een vroeggeboorte verhogen. Dit geldt vooral voor vrouwen die al eerder een vroeggeboorte hebben gehad of die bepaalde aandoeningen hebben die het risico op vroeggeboorte verhogen.
 2. Verhoogd risico op bloedverlies. Als je intensief sport tijdens de zwangerschap, kan dit het risico op bloedverlies verhogen, wat weer kan leiden tot bloedarmoede.
 3. Verhoogd risico op oververhitting. Als je intensief sport tijdens de zwangerschap, kan dit het risico op oververhitting verhogen, vooral als je traint in een warme omgeving. Oververhitting kan leiden tot uitdroging en kan ook de foetus schaden.
 4. Verhoogd risico op beschadiging van de baarmoeder. Intensief sporten kan het risico op beschadiging van de baarmoeder verhogen, wat weer kan leiden tot miskramen of vroeggeboorte.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze gevaren niet bij elke vrouw optreden en dat ze afhangen van verschillende factoren, zoals je algehele gezondheid, de duur en intensiteit van je trainingen, en de hoeveelheid vocht die je binnenkrijgt. 

Op welke tekenen moet je letten tijdens het sporten als je zwanger bent?

Als je zwanger bent en intensief wilt sporten, is het belangrijk om goed op te letten tijdens je trainingen en te luisteren naar je lichaam. Hier zijn een paar tekenen waar je op moet letten tijdens het sporten als je zwanger bent:

 1. Pijn. Als je pijn voelt tijdens het sporten, kan dit een teken zijn dat je te hard traint of dat je bepaalde oefeningen niet goed uitvoert. Neem altijd een pauze als je pijn hebt en raadpleeg je arts of verloskundige als de pijn aanhoudt.
 2. Uitputting. Als je snel moe wordt tijdens het sporten of als je moeilijk in slaap kunt komen na je trainingen, kan dit een teken zijn dat je te hard traint of dat je niet voldoende rust neemt.
 3. Oververhitting. Als je tijdens het sporten te warm wordt of als je te veel zweet, kan dit een teken zijn van oververhitting. Probeer te trainen in een koelere omgeving en zorg ervoor dat je voldoende vocht binnenkrijgt om uitdroging te voorkomen.
 4. Benauwdheid. Als je tijdens het sporten benauwd wordt of als je moeite hebt om adem te halen, kan dit een teken zijn van een medische aandoening, zoals longontsteking of een allergische reactie. Neem altijd contact op met je arts als je benauwdheid ervaart tijdens het sporten.

Welke sporten kun je maar beter niet doen als je zwanger bent? En welke wel?

Als je zwanger bent, is het belangrijk om te weten welke sporten wel of niet geschikt zijn tijdens deze periode. 

Hoewel het in veel gevallen veilig is om intensief te sporten tijdens de zwangerschap, zijn er bepaalde sporten die je beter kunt vermijden of aanpassen.

Hier zijn een paar sporten die je beter niet kunt doen als je zwanger bent:

 1. Contact- of extreme sporten: Sporten zoals boksen, judo, of skateboarden zijn vaak te gevaarlijk tijdens de zwangerschap, omdat ze het risico op valpartijen en andere letsel verhogen.
 2. Sporten op hoogte: Sporten zoals bergbeklimmen en paragliden kunnen te gevaarlijk zijn tijdens de zwangerschap vanwege de hoogte en het risico op valpartijen.
 3. Sporten met een hoog risico op valpartijen: Sporten zoals paardrijden en skiën kunnen gevaarlijk zijn tijdens de zwangerschap vanwege het risico op valpartijen.

Hier zijn een paar sporten die je wel kunt doen als je zwanger bent:

 1. Zwemmen: Zwemmen is een goede optie tijdens de zwangerschap, omdat het weinig impact heeft op je gewrichten en het risico op valpartijen minimaliseert.
 2. Wandelen: Wandelen is een veilige en effectieve vorm van cardio-oefening tijdens de zwangerschap. Zorg ervoor dat je comfortabele schoenen draagt en probeer het tempo op te voeren naarmate je zwangerschap vordert.
 3. Fietsen: Fietsen is een andere goede optie tijdens de zwangerschap, vooral als je op een stationaire fiets traint. Zorg ervoor dat je een goede houding hebt en voorkom te veel schommelingen in het zadel.

Wat is de juiste intensiteit tijdens het sporten als je zwanger bent?

Als je zwanger bent en intensief wilt sporten, is het belangrijk om de juiste intensiteit te bepalen om ervoor te zorgen dat je veilig blijft tijdens je trainingen. 

Hier zijn een paar dingen om in gedachten te houden als je de juiste intensiteit wilt bepalen tijdens het sporten als je zwanger bent:

 1. Luister naar je lichaam. Als je zwanger bent, kan het zijn dat je meer moe bent of dat je gewrichten zachter worden, dus luister goed naar je lichaam en neem pauzes als je het nodig hebt.
 2. Gebruik een hartslagmeter. Als je een hartslagmeter gebruikt, kun je de juiste intensiteit bepalen door je hartslag te vergelijken met de aanbevolen hartslag voor je leeftijd. Als je hartslag te hoog is, kun je het tempo verlagen of een pauze nemen.
 3. Kies oefeningen die veilig zijn voor zwangere vrouwen. Sommige oefeningen, zoals sit-ups en bekkenoefeningen, kunnen gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen, dus kies oefeningen die veilig zijn en die je comfortabel kunt uitvoeren.
 4. Laat je begeleiden door een professional. Als je twijfelt over de juiste intensiteit voor je trainingen, raadpleeg dan een professional, zoals een arts, verloskundige, of gecertificeerd persoonlijk trainer, die je kan helpen met het opstellen van een oefenprogramma dat bij je past.

Take home message

Intensief sporten tijdens de zwangerschap is in veel gevallen veilig, maar er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. 

We hebben ook gekeken naar de mogelijke gevaren van intensief sporten tijdens de zwangerschap en naar tekenen waar je op moet letten tijdens het sporten. 

Bovendien hebben we gekeken naar welke sporten wel en niet geschikt zijn tijdens de zwangerschap en naar hoe je de juiste intensiteit kunt bepalen voor je trainingen.

Als je zwanger bent en intensief wilt sporten, is het belangrijk om goed op te letten tijdens je trainingen en te luisteren naar je lichaam. 

Als je twijfelt of intensief sporten veilig is voor jou, raadpleeg dan altijd je arts of verloskundige voordat je begint. 

Door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen en de aanbevelingen van een professional te volgen, kun je veilig blijven tijdens je trainingen en tegelijkertijd genieten van de vele voordelen die intensief sporten tijdens de zwangerschap kan bieden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen