Mag je met Koorts in de Zon Zitten?

Als dieren ziek zijn gaan ze in de zon zitten. Zelfs vissen gaan in warmer water zwemmen. Dan zou je zeggen dat een mens met koorts in de zon mag zitten.

KORT ANTWOORD

Je mag zeker in de zon zitten met koorts zolang het maar comfortabel is. Een beetje zon kan dus geen kwaad. Een verhoogde lichaamstemperatuur is juist wat het lichaam met de koorts wilt bewerkstelligen. Bovendien zal zonblootstelling de vitamine D al na 10-15 minuten verhogen en zullen lichaamspijntjes tijdelijk afnemen. Put je lichaam echter niet verder uit door te lang in de zon te gaan zitten. Luister dus goed naar je lichaam en houdt rekening met verschillende weersomstandigheden. Ga bijvoorbeeld onder een parasol op het terras of zwembad zitten.

Dit artikel vertelt je of je in de zon mag zitten met koorts en het belang van koorts om ziekten te bestrijden.

jonge man relaxt in de zon

Verantwoorde blootstelling aan zonlicht kan zorgen sneller herstel

Als mensen koorts hebben sluiten zichzelf vaak in hun kamer op. Helaas kunnen veel gebruikelijke gewoontes tegen koorts je herstel juist belemmeren. 

Buitentemperatuur. De keuze is ook afhankelijk van de precieze temperatuur. Als zelfs het uitzieken buiten zwaar is, kan je maar beter binnen blijven. Je lichaam is immers al druk bezig met het bestrijden van de ziekteverwekker. 

Uitdroging. Zweten verhoogt het risico op uitdroging. Tijdens griep wordt rust en veel drinken aanbevolen. Wees dus voorzichtig aangezien je in de zon het risico loopt op uitdroging. 

vrouw op het strand met parasolBlijf in de schaduw. Je kan gelukkig het beste van beide werelden krijgen door op een overdekt terras op zwembad te zitten onder een parasol. Door je hoofd en lichaam te bedekken wordt je niet direct aan de zon blootgesteld en profiteer je alsnog van de gezondheidsvoordelen.

Vitamine D. Dankzij het zonlicht kan je lichaam vitamine D aanmaken. Daarnaast is het belangrijk dat je gezond en voedzaam blijft eten en de inname van vitamine C verhoogt.  

Pijnstilling. Met koorts heb je vaak last van pijntjes. Gelukkig heeft de zon een tijdelijke pijnstillende werking. Ga echter niet te lang naar buiten als het heel warm is.

Kortom, verkijk je niet alleen op de thermometer en luister naar je lichaam, alles moet zo comfortabel mogelijk aanvoelen.

Het belang van koorts 

Veel mensen beseffen niet dat koorts juist een beschermingsmechanisme is. Het zou niet goed aflopen als je geen koorts kan ontwikkelen. 

Als reactie op schadelijke virussen of bacteriën, zal er koorts ontstaan. Het opwarmen en opbouwen van een sterke koorts is juist goed omdat het de binnengedrongen kiemen zal doden.

Weetje

Wist je dat het verkoudheidsvirus alleen in de neus kan overleven? De rest van het lichaam is namelijk te warm. 

Bovendien veroorzaakt koorts pijn. Ook pijn heeft een belangrijke functie, hierdoor neem je een stapje terug en geef je prioriteit aan rust. Het lichaam is namelijk druk bezig. 

Take home message 

Met koorts zijn mensen snel geneigd om binnen te gaan zitten. Echter, aangezien de zon zoveel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt ga je je al snel afvragen of je met koorts in de zon mag zitten.

Je mag met koorts in de zon zitten zolang het maar comfortabel is en je lichaam tot rust kan komen. Zon verhoogt het vitamine D-gehalte en zorgt voor pijnstilling. 

Je hebt met koorts voldoende vocht nodig. Wees dus erg voorzichtig omdat je in de zon sneller uitdroogt.

Luister naar je lichaam en naar je natuurlijke instinct, ben je moe en wil je rust nemen of ben je toe aan wat zonlicht?

Neem rust, drink genoeg water en eet gezond. Hiermee kan je het genezingsproces bevorderen.

Niet iedereen wilt naar buiten met koorts. De ander wil juist in bed kruipen en zo dicht mogelijk bij badkamer zijn!

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Purssell, E. (2000). Physical treatment of fever. Archives of disease in childhood, 82(3), 238-239.

Ismail, H., & Schellack, N. (2017). Colds and flu–an overview of the management. South African Family Practice, 59(3), 5-12.

Thomas, D. R., Cote, T. R., Lawhorne, L., Levenson, S. A., Rubenstein, L. Z., Smith, D. A., … & Council, D. (2008). Understanding clinical dehydration and its treatment. Journal of the American Medical Directors Association, 9(5), 292-301.