Mag je Seks hebben met een Blaasontsteking?

Meer dan 90% van de mensen met een blaasontsteking zal seks vermijden. Maar dit betekent ook dat er een percentage zich niet laat weerhouden door de blaasonsteking.

Maar wat is wijsheid? Kortom, mag je seks hebben met een blaasontsteking?

KORT ANTWOORD

Seks met blaasontsteking is niet alleen ongemakkelijk en pijnlijk, het kan ook nog eens de aangetaste weefsels verder irriteren. Je wilt natuurlijk niet dat de symptomen verergeren. Nadat de urineweginfectie is verdwenen kun je het beste nog twee weken wachten voordat je seks hebt. Hiermee kan je een tweede urineweginfectie mee voorkomen. Het wordt dus afgeraden, maar als je geen pijn hebt tijdens de seks zou het geen probleem moeten zijn. Zolang het aangenaam is en geen pijn doet zou je mogelijk geslachtsgemeenschap kunnen hebben.

Dit artikel vertelt je hoe een blaasontsteking na de seks precies ontstaat, hoe het behandeld kan worden inclusief hoe je een blaasontsteking effectief kan behandelen.

koppel ligt in bed

Slechte seksuele gewoonten

Verschillende factoren kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van urineweginfecties zoals een goede hygiëne, plasgewoonten maar ook bepaalde seksuele praktijken.

De volgende seksuele gewoonten kunnen een urineweginfectie veroorzaken:

 1. wanneer je na de seks niet gaat plassen: je wilt de bacteriën uitdrijven 
 2. van anale seks naar vaginale seks
 3. wanneer de penis eerst langs de anale zone gaat: het is daarom belangrijk dat de vrouw de penis begeleidt
 4. aantasting van de bacteriën vaginale flora: bijvoorbeeld door zaaddodende middelen of glijmiddelen 
 5. intense wrijving tijdens de seks: hierbij kan de plasbuis samengedrukt worden

Seks blaasontsteking

Als eerste moet je natuurlijk een urineweginfectie kunnen herkennen. De meest voorkomende symptomen van een urineweginfectie zijn:

 1. branderig en jeukend gevoel bij het plassen
 2. voortdurende plasdrang
 3. vaginale roodheid en jeuk 
 4. veranderde urine geur en kleur
 5. pijn bij de geslachtsgemeenschap
 6. pijn bij het plassen
 7. krampen 
 8. koorts
 9. overgeven 

Vrouwen hebben vaak last van een blaasontsteking. Een blaasontsteking is erg vervelend, met name als je in de stemming bent en de seksuele spanning oploopt. Want is het dan wel verstandig? 

De gevoelige weefsels kunnen door een urineweginfectie ontstoken en geïrriteerd raken. Of het nou een penis of speeltje betreft, penetrerende bewegingen kunnen de druk op de organen van de urinewegen verhogen. 

Maar dat is nog niet alles. De geassocieerde aandoeningen van blaasontsteking zoals vulvodynie en bekkenpijn kunnen de seks nadelig beïnvloeden, zelfs alle aspecten van de seks. 

Kan seks een blaasontsteking veroorzaken?

Urineweginfecties wordt soms ook wel “honeymoon cystitis” genoemd, oftewel huwelijksreis blaasontsteking. Kortom, seks kan een blaasontsteking zeker veroorzaken.

Het is je als vrouw dus vast wel eens overkomen dat je een dag na de seks een blaasontsteking had. Hier zijn meerdere oorzaken voor:

 1. bewegingen tijdens de seks
 2. beschadigde urethra (urinebuis)
 3. bacteriën die in de blaas terechtkomen

Door beschadigingen kunnen bacteriën makkelijker groeien.

Blaasontsteking behandeling

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk van de klachten afkomen. Blaasontsteking behandelen:

 1. drink veel water
 2. regelmatig plassen 
 3. vermijd seks
 4. van voor naar achteren afvegen: anders kunnne poepbacterien bij de de urinebuis komen
 5. eventueel kan de pijn met paracetamol of ibuprofen verlicht worden
 6. antibioticakuur wanneer de symptomen ernstig zijn 
 7. gebruik huidgevoelige zeep als je de geslachtsdelen afwast 
 8. warmwaterkruik: tussen dijen of op de buik

Met deze tips zal je waarschijnlijk sneller weer geslachtsgemeenschap kunnen hebben. 

Plassen na de seks kan bacteriële urineweginfecties helpen voorkomen. Het zal het geen seksuele aandoeningen voorkomen. Houd dit in je achterhoofd.

Het lichaam wordt door de soa-bacteriën namelijk anders aangetast.

Take home message

Frequente geslachtsgemeenschap kan een urineweginfectie veroorzaken. Dit zorgt voor ontstekingen en irritaties. Dus mag je seks hebben met blaasontsteking?

Met een blaasontsteking kan je maar beter even geen seks hebben. Het kan namelijk ongemakkelijk en pijnlijk zijn en bovendien kan het weefsel verder geïrriteerd raken.

Om een tweede urineweginfectie te voorkomen is het verstandig om twee weken na de urineweginfectie nog even te wachten met seks. 

Een blaasontsteking zal meestal na drie dagen vanzelf oplossen. Als dit niet het geval is kan je het beste langs de huisarts gaan. 

Vermijd seks en drink veel water totdat de symptomen verdwenen zijn. Onthoud je dus van de seks totdat de infectie verdwenen is.

Er zijn standjes die misschien wat comfortabeler zijn en minder druk uitoefenen. Maar er is nog een mogelijkheid. Mits het stel het aangenaam vindt kan anale seks een tijdelijke oplossing zijn. 

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Stamatiou, C., Bovis, C., Panagopoulos, P., Petrakos, G., Economou, A., & Lycoudt, A. (2005). Sex-induced cystitis–patient burden and other epidemiological features. Clinical and experimental obstetrics & gynecology, 32(3), 180-182.

Ronald, A. (1996). Sex and urinary tract infections. New England Journal of Medicine, 335(7), 511-512.