Mag je Tanden Bleken als je Zwanger bent?

Bij het tanden bleken worden hoge concentratie waterstofperoxide gebruikt om de hardnekkige tandvlekken te verwijderen. Je wilt natuurlijk niet dat dit bij de zich ontwikkelende foetus terecht komt.

Als er een baby op komst is ben je daarom erg voorzichtig met wat je binnenkrijgt, ook als het gaat om bleekmiddelen in je mond. Dus mag je tanden bleken als je zwanger bent?

KORT ANTWOORD

De meeste tandartsen raden aan om uit voorzorg het tanden bleken tot na de zwangerschap uit te stellen. Meerdere autoriteiten staan hierachter. Volgens the American Dental Association brengen bleekmiddelen namelijk potentiële veiligheidsrisico’s met zich mee en kan je beter wachten tot na de bevalling. En ook volgens the American Pregnancy Association zou je het tanden bleken beter tot na de bevalling moeten uitstellen. Er is echter geen bewijs dat het schadelijk is tijdens de zwangerschap maar tegelijkertijd is er ook geen bewijs dat het veilig gebruikt kan worden. Uit voorzorg kan je het dus beter maar vermijden.

Dit artikel vertelt je hoe het tanden bleken je mond verder kan aantasten inclusief de risico’s op de zich ontwikkelende baby.

vrouw bleekt tanden bij tandarts

Kwetsbare mondgezondheid zwangerschap

Tijdens de zwangerschap ben je kwetsbaarder voor infecties, ziekten en verwondingen. In principe neemt het risico op van alles toe. 

De tandarts kan de gevolgen voor de mondgezondheid tijdens de zwangerschap in de gaten houden.

Hoewel tanden bleken normaal gesproken als veilig wordt beschouwd moet je het tijdens de zwangerschap wat voorzichtiger zijn. Bijwerkingen kunnen namelijk gemakkelijker optreden. 

Tijdens de zwangerschap vinden er niet alleen veranderingen in de baarmoeder plaats, maar ook in de mond. Dit heeft onder andere te maken met hormonale veranderingen.

Hoewel er geen bewijs is dat tanden bleken in deze fase gevaarlijker is zijn er wel een aantal mogelijke risico’s aan verbonden: 

 1. Gevoelige tanden. De hoge concentraties waterstofperoxide die bij het tanden bleken gebruikt wordt kunnen door het glazuur heen sijpelen en de zenuwirritatie veroorzaken. Aangezien de tanden tijdens de zwangerschap al extra gevoelig zijn kan je het bleken maar beter even uitstellen.
 2. Tanderosie. Door ochtendmisselijkheid kan de zuurgraad in het speeksel verhogen wat tot tanderosie kan leiden.
 3. Ontstoken tandvlees. Door hormonale veranderingen of inadequate mondverzorging kan er bloedend of gezwollen tandvlees optreden. Als reeds ontstoken tandvlees aan hoge concentraties waterstofperoxide wordt blootgesteld kunnen de zachte weefsels gemakklijker beschadigd raken.
 4. Ronde tandvlees gezwellen. Ten gevolge van hormonale veranderingen.
 5. Gaatjes. Tijdens de zwangerschap neemt de trek naar suikerrijke voedingsmiddelen toe wat de kans op gaatjes kan verhogen 

Als je hier last van hebt kun je dit het beste in het tweede trimester laten behandelen omdat het in het derde trimester lastig is om lang op de rug te liggen. 

Weetje

Wist je dat vergevorderde tandvleesontsteking vroeggeboorte en een laag geboortegewicht kan veroorzaken?

Het is dus niet zo gek dat tandartsen zich zorgen maken om de gezondheid van de baby door het tanden bleken.

Risico’s baby tanden bleken

We weten momenteel niet wat hoge concentraties waterstofperoxide met een zich ontwikkelende baby doen. 

Voor de zekerheid kan je het tanden bleken daarom maar beter uitstellen tot na de zwangerschap. Het is een cosmetische ingreep die best even uitgesteld kan worden.

Neem het zekere voor het onzekere en laat je tanden tijdens de zwangerschap niet bleken.

Mondverzorging tijdens de zwangerschap

Deze problemen wil je natuurlijk voorkomen, gelukkig kun je tijdens de zwangerschap op de volgende manieren een gezond gebit behouden.

 1. bij ochtendmisselijkheid kun je met een combinatie van zuiveringszout en warm water het maagzuur neutraliseren. Hiermee kunnen je tanden beschermd worden. 
 2. regelmatig langs de tandarts
 3. elke dag flossen om etensresten en tandplak te verwijderen 
 4. dagelijks twee keer je tanden poetsen gedurende 2 minuten 
 5. vermijd suikerrijke dranken en beperk de hoeveelheid snacks
 6. gezonde voeding

Variaties tanden bleken

Er bestaan verschillende variaties van het tanden bleken. Echter, elke procedure zal een chemische oplossingen gebruiken die een tijdje moet blijven zitten.

Bovendien heb je vaak meerdere behandelingen nodig. Normaal gesproken komen we ook regelmatig met chemicaliën in aanraking, echter zijn de percentages chemicaliën bij het tanden bleken hoger.

Er zijn dus nogal wat punten die tandarts zorgen baren.

Werkelijke schadelijkheid moet nog vastgesteld worden

Tandartsen en tandarts organisaties raden het tanden bleken tijdens de zwangerschap dus af. Op dit moment kan de gezondheid van de baby namelijk niet gegarandeerd worden.

Uit toekomstig onderzoek moet blijken of het waterperoxide de ontwikkeling van de baby niet nadelig beïnvloedt.

Als aanstaande moeder wil je geen onverantwoorde risico’s nemen, al helemaal niet als je het tanden bleken simpelweg kan uitstellen.

Bovendien is er weinig bekend over de effecten van het tanden bleken op het borstvoeden. Het is dus het verstandigst om ook na de bevalling het tanden bleken verder uit te stellen.

Hoewel geen enkel onderzoek schade aan de foetus heeft aangetoond zouden grote hoeveelheden waterperoxide foetaal weefsel kunnen afbreken.

De hoeveelheid opgenomen waterstofperoxide kan tijdens de zwangerschap niet gemeten worden. Bespaar jezelf toekomstige problemen en stel de procedure uit.

Take home message

Ook aanstaande moeders willen een stralende witte lach, maar je wilt de ontwikkelende foetus natuurlijk niet beschadigen. Kortom, mag je tanden bleken als je zwanger bent?

Verschillende gezondheidsautoriteiten zoals the American Dental Association en de American Pregnancy Association raden tanden bleken tijdens de zwangerschap af. 

Tanden bleken brengt namelijk potentiële gezondheidsrisico’s met zich mee. 

De mogelijkheden met betrekking tot het tanden bleken en een tijdschema kun je in overleg met de tandarts bespreken.

Situaties kunnen onderling verschillen. Zo zijn er verschillende manieren om je tanden te bleken. 

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Kandan, P. M., Menaga, V., & Kumar, R. R. R. (2011). Oral health in pregnancy (guidelines to gynaecologists, general physicians & oral health care providers). JPMA-Journal of the Pakistan Medical Association, 61(10), 1009.

Mathew, R. R., & Chaudhary, D. (2018). Dental health care protocols during pregnancy. Chronicles of Dental Research, 7(1), 14-19.